Top 10 cei mai periculosi paraziti:

10. Naegleria fowleri este o amiba – un organism unicelular – care traieste in mediul acvatic si terestru, in balti, rauri, bazine, lacuri, piscine, bazine cu ape termale etc. La om infectia are un debut brusc, da simptome de greata, dureri de cap, febra, varsaturi si encefalita. Apoi boala progreseaza si duce la deteriorarea sistemului olfactiv. In numai 3-7 zile apar convulsii si persoana infectata intra in coma. In majoritatea cazurilor, la 98% dintre ele infectia duce la deces.

Leucochloridium paradoxum
Leucochloridium paradoxum

9. Leucochloridium paradoxum este un vierme parazit viu care ajunge in sistemul digestiv al melcilor, determina la acestia imposibilitatea de a detecta lumina si astfel ei devin vulnerabili, se expun la pradatori si sunt mai usor inghititi de pasari. In acest fel pasarea infectata devine agresiva si dezvolta viermi adulti care se reproduc sexual si produc oua. Acestea sunt eliminate prin excrementele pasarilor si ajung pe pamant, iar ciclul se repeta din nou.

Ampulex compressa
Ampulex compressa

8. Ampulex compressa este o viespe foarte interesant colorata, ca o piatra semipretioasa in diferite nuante predominant verde-smarald care are posibilitatea de a injecta niste substante neurotoxice insectelor paralizandu-le imediat. Acestea insa raman in viata doar ca nu se mai pot misca si nici nu mai simt nimic. Viespea isi depune in corpul victimei ouale ca intr-un cocon si apoi dupa eclozarea acestora ies larvele care se hranesc tocmai cu corpul victimei in care traiesc, pana ce o consuma total. Practic larvele mananca victima paralizata de vie. Femela Ampulex compressa este mai mare decat masculul, are lungimea corpului de 2,2 cm.

7. Lymphatic filariasis sunt paraziti care afecteaza atat omul cat si animalele, obstructioneaza sistemul limfatic al acestora si pot duce la orbire prin infectarea corneei. Infectia se transmite prin intepaturile insectelor (mai ales ale tantarilor) si astfel patrund in sangele victimei si declanseaza simptome de tipul: frisoane, febra, greata, varsaturi, durere, inrosirea vaselor limfatice si umflarea exagerata a ganglionilor limfatici.

Cele mai multe cazuri de infectii cu acesti viermi rotunzi s-au produs in tarile tropicale, asiatice, africane. Cele mai afectate zone ale corpului sunt picioarele, bratele, sanii si organele genitale care in majoritatea cazurilor se inflameaza foarte mult. Femela-vierme are lungimea de 3 cm, iar masculul-vierme doar de 0,5-1,5 cm. In urma reproducerii sexuale dintre ei apar larvele care au lungimea de 0,2 mm.

Cordyceps fungi
Cordyceps fungi

6. Cordyceps fungi sunt ciuperci parazite subterane si paraziti de insecte si paianjeni. Sunt distribuite atat in Europa de Vest cat si in regiunile tropicale asiatice. Sporii sunt dispersati in aer, intra in organismul gazda si afecteaza atat corpul cat si creierul acesteia. In cateva zile insecta infectata moare, organismul privit din exterior pare intact dar mumificat perfect. In el sporii germineaza si incep sa creasca noi ciuperci Cordyceps si astfel procesul se repeta. Aceste ciuperci paraziteaza si pe fluturi si paianjeni si astfel ajung in diferite locuri unde fructifica si sporii sunt tot mai mult raspanditi.

Dracunculus, Foto: kudostothat.com
Dracunculus, Foto: kudostothat.com

5. Dracunculus este denumirea unor specii de viermi parazitari care traiesc in diferite vertebrate – mamifere, pesti, reptile. Omul este afectat doar de specia Dracunculus medinensis in special in regiunile din Africa, Pakistan, India, Egipt, Sudan. Femela creste de la 1,5 mm la 1-1,2 m, iar masculul doar la lungimea de 3 cm. Infectia se face prin apa contaminata, larvele ajung in stomac, apoi trec in intestinul subtire si penetreaza mucoasa acestuia.

Masculul fecundeaza femela si apoi moare. Femela in schimb continua sa creasca si patrunde prin tesut spre partea inferioara a picioarelor. Cand persoana respectiva face baie viermele-femela penetreaza pielea acesteia pentru a expulza larvele in apa si astfel aceste ulceratii create se pot infecta si inflama foarte tare si imbolnavi victima. Dupa 2-3 saptamani femela-vierme moare. Cadrele medicale experte pot extrage viermele din corpul victimei prin piele dar trebuie sa o faca cu mare atentie pentru a nu-l rupe. Aceasta este singura metoda de tratament de indepartare a viermelui.

Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii

4. Toxoplasma gondii este un parazit periculos care traieste in animalele cu sange cald. Poate aparea la sobolani, soareci si astfel ajunge la pisici, iar la om poate provoca taxoplasmoza. Infectia nu poate fi observata imediat pentru ca nu are la inceput simptome clare sau cand acestea apar, se aseamana oarecum cu cele gripale. La om, la femeile insarcinate parazitul poate trece prin placenta si duce la deces intrauterin sau avort spontan. La bovine si ovine poate provoca, de asemenea, avorturi si nasterea de pui morti.

3. Vandellia cirrhosa este un peste parazit, transparent, lung ca un vierme de 2,5 cm, care face parte din categoria somnului, dar se aseamana cu o anghila. Traieste in apele fluviului Amazon si reprezinta un cosmar chiar si pentru pestii piranha. In Brazilia are denumirea de ,,pestele vampir”. Acest parazit patrunde in branhiile pestilor si se hraneste cu sangele acestora.

De multe ori perforeaza artera acestora si pestele gazda moare destul de repede prin pierderea sangelui. Este atras atat de sangele pestilor cat si de cel al omului. Se pare, ca poate fi scos doar prin folosirea a doua plante toxice care se introduc in zona infectata a victimei si prin dizolvare afecteaza si acest parazit, insa din pacate studiile au aratat ca inainte de a fi eliminat pestele vandellia este omorata si victima din cauza ranii si a infectiei.

Wolbachia
Wolbachia

2. Wolbachia este o bacterie care traieste in celulele unui numar mare de nevertebrate terestre si afecteaza sistemul de reproducere al acestora. Desi pare greu de crezut aceasta bacterie devine un parazit extrem de daunator si este unic prin efectele sale variate pe care le induce. Poate infecta multe insecte, mai mult de 20% din toate speciile cunoscute, tot felul de muste, molii, tantari, purici, gandaci, lacuste, furnici, greieri, viespi, paianjeni, viermi rotunzi, acarieni, etc.

Aceasta bacterie extraordinar de periculoasa traieste doar in celulele organismelor vii, nu rezista in medii artificiale. Cel mai groaznic lucru este ca aceste specii infectate paraziteaza apoi la animale si chiar la om si astfel pot duce la sterilitate sau chiar la deces. Specialistii actioneaza pentru combaterea parazitului si pentru eliminarea acestei bacterii care l-a infectat, prin anumite medicamente antibiotice speciale.

Cochliomyia, Foto: notaminima.wordpress.com
Cochliomyia, Foto: notaminima.wordpress.com

1. Cochliomyia – Aceasta creatura se hraneste cu tesuturi vii si pare ca ar fi aparut ca prin minune din filmele de groaza americane. Infectia incepe de la o simpla rana. Musca Cochliomyia este vinovata ca fiind purtator al infectiei, ea isi depune ouale (numarul lor fiind in jur de 100-400 de bucati, mai mult sau mai putin) in carnea victimei, unde sunt conditii perfecte dezvoltarii lor – mediu cald, umed si sursa de hrana.

Din acestea se dezvolta larvele care intra in carne tot mai adanc, patrund tot mai mult in corp si se hranesc cu aceasta. Acesti viermi intra in nas, ochi, gura sau urechi si cel mai groaznic pot ajunge chiar si in creierul victimei si astfel devin o amenintare reala pentru viata acesteia. In momentul cand larvele mananca suficient si ajung la stadiul final de dezvoltare ies din corp si se transforma in muste, care la randul lor ajung la maturitate si incep sa se reproduca.

Cochliomyia hominivorax este un parazit care infecteaza organismele bovinelor si al altor animale domestice care au sange cald. Spre deosebire de alte larve, acestea mananca tesutul sanatos al animalului si nu cel mort din ranile deschise. Cele mai mari infectii cu Cochliomyia hominivorax au aparut in Africa de Nord si America de Nord la fermele de ovine.

Cochliomyia macellaria este o alta specie de musca de carne la fel de periculoasa pentru animalele domestice la care larva se hraneste doar cu tesutul putred sau necrozat al acestora. Si in acest caz infectia progreseaza in corpul victimei, dar nu atat de rapid ca la specia de mai sus. In ambele cazuri prevenirea este cel mai bun leac, iar daca infectia deja s-a produs, trebuie actionat cu pesticide speciale.

Video – Top 10 cei mai periculosi paraziti:

https://www.youtube.com/watch?v=i80DvTmLPeE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.