Dinozaurii, aceste creaturi impresionante din trecutul preistoric, continuă să fascineze oameni de toate vârstele.
In ultimii ani, dinozaurii au devenit din ce in ce mai populari, ei au ajuns personaje importante in filme de lung metraj, carti de literaura populara sau stiintifica, filme documentare sau de animatie etc. In urma unor date colectate de pe forumurile internationale mai importante cat si de pe site-urile paleontologice s-a ajuns la o clasificare a celor mai populari dinozauri. Astfel s-a realizat un Top 10 cei mai populari dinozauri:
Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus Rex este cunoscut sub numele de ,,Soparla tiran” si a fost cel mai celebru dinozaur care a trait in perioada Cretacicului, cu aproximativ 67 milioane de ani in urma. Avea botul lung, falcile puternice prevazute cu cate 50 de colti zimtati lungi de cca. 18 cm fiecare si o greutate de cel mult 6 tone. Membrele sale anterioare erau atat de scurte incat nu putea ajunge nici macar la bot cu ele. Multi dintre cercetatori cred ca Tyrannosaurusul obisnuia sa se hraneasca cu resturi de animale moarte.
Avea lungimea corpului de 14 m, inaltimea de 6 m si greutatea de 7-10 tone. Tyrannosaurus Rex este cel mai popular dinozaur in cultura populara. A aparut in numeroase filme despre dinozauri ca de exemplu: Jurassic Park, Land Before Time, King Kong, Lost World, Toy Story – Toy Wars, Toy Story – Toy War 2, Walking with Dinosaurs, Ice Age 3 – Dawn of the Dinosaurs, Nitht al the Museum 2 – Battle of Smithsonian. De asemenea, exista desene animale, carti si jocuri video cu acest dinozaur, in care este prezentat ca fiind cel mai rau si mai mare fioros.
Velociraptor
Velociraptor este cunoscut sub numele de ,,Pradator rapid” si a fost cel mai impresionant dinozaur ce putea alerga cu aproximativ 40-55 km/ h. Avea membrele posterioare foarte lungi, terminate cu degete mari si gheare ascutite. La cel de-al doilea deget de la fiecare picior avea cate o gheara lunga de 9 cm si ascutita, in forma de semiluna, pe care o folosea ca arma de atac atunci cand isi vana prada.
Un exemplar adult ajungea la lungimea de 1,7 m, inaltimea de 1 m si greutatea de 15-20 kg. A aparut in filme, emisiuni Tv, filme documentare, in desene animate, ca de exemplu: Planet Dinosaur, Land Before Time, Jurassic Park III, Walking with Dinosaurs – The Giant Claw, Transformers – Beast Wars.
Triceraptor
Triceraptor – Este un dinozaur foarte popular datorita aspecului sau deosebit – corpul indesat si puternic, coada lunga tinuta in jos, cele patru picioare robuste ca de elefant, capul imens, cele doua coarne din zona ochilor, cornul de pe nas si creasta osoasa din zona cefei. Imaginea acestui dinozaur a fost foarte mult folosita in filme, documentare, jocuri pe calculator. A aparut in filme precum: Jurassic Park, Land Before Time, Walking with Dinosaurs, Prehistoric Park, The Truth About Killer Dinosaur.
Diplodocus
Diplodocus – Primele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in 1877, in America de Nord, de catre cercetatorul Samuel Wendell Williston, iar un an mai tarziu specia a fost descrisa stiintific de paleontologul Othiel Charles Marsh.
Diplodocusul a devenit popular datorita numarului mare de schelete (mulaje) realizate si montate de Andrew Carnegie, care le-a donat si expus in muzeele din intreaga lume: Muzeul de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburgh, Muzeul de Istorie Naturala de la Universitatea Humboldt din Berlin, Muzeul de Istorie Naturala din Londra, Muzeul de Istorie Naturala din Viena, Muzeul de Istorie Naturala din Paris, Muzeul de Paleontologie si Geologie din Bologna, Muzeul National de Stiinte Naturale din Madrid, Muzeul de Istorie Naturala din Chicago, Muzeul American de Istorie Naturala, Muzeul de Paleontologie din Munchen – Germania, Muzeul de Paleontologie din Mexic, Muzeul National de Istorie Naturala din Washington.
De asemenea, imaginea acestui dinozaur a aparut in carti, filme de lung metraj si documentare: Walking with Dinosaurs, Gertie the Dinosaur (1914), cartea Centennial scrisa de americanul James A. Michener.
Spinosaurus
Spinosaurus – A aparut in carti, filme, jocuri pe calculator, filme documentare: Jurassic Park III din 2001, Bizarre Dinosaurs, Planet Dinosaur, Monsters Resurrected. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Egipt in 1915, de paleontologul german Ernst Stromer von Reichenbach, au fost expuse la Muzeul din Munchen si apoi in 1944 in Primul Razboi Mondial au fost distruse de bombardament.
Paleontologii au incercat sa faca o reconstituire a scheletului folosind mulaje de ghips si fosilele originare ramase intregi. Lungimea acestul imens dinozaur a fost estimata la 14 m si greutatea la 6 tone.
Archaeopteryx
Archaeopteryx – A fost considerata o specie intermediara intre reptile si pasari, datorita trasaturilor sale reptiliene cat si aviare. Primele fosile au fost descoperite pe teritoriul de azi al Bavariei. Imaginea sa este cea de stramos al pasarilor si este cunoscuta in intrega lume. A aparut in carti si filme: Ice Age 3 – Aparitia dinozaurilor, Fantasia, Dinosaur Train.
Brachiosaurus
Brachiosaurus – A devenit unul din dinozaurii foarte populari atat pentru paleontologi cat si pentru publicul larg. A aparut in jocuri, filme si documentare: Terra Nova, King Kong (1933), Dinotopia, Jurassic Park, Jurassic Park III.
Cel mai mare schelet se afla expus la Muzeul de Paleontologie al Universitatii din Berlin. Acest dinozaur a trait cu 150 milioane de ani in urma in Jurasicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Tanzania, Utah si Colorado in anul 1903 si descrise prima data de paleontologul Riggs.
Allosaurus
Allosaurus – A devenit foarte popular datorita a numeroase filme de televiziune: Jurassic Park (1993), The Valley of Gwangi (1969), The Lost World (1925), The Lost World (2001), Walking with Dinosaurs (1999), Walking with Monsters (2005), The Ballad of Big Al (2000), When Dinosaurs Roamed America (2001). A fost un dinozaur carnivor care a trait cu aproximativ 156 milioane de ani in urma, in Jurasicul superior.
Giganotosaurus
Giganotosaurus – A aparut in sezonul 3, episodul 4 al seriei Primeval, in cartea Evolution 1 scrisa de Stephen Baxter, in Dino Train, in jocul video Dino Crisis 2, in filmul The Land Before Time. A trait cu aproximativ 113-97 milioane de ani in urma, pe teritoriul cretacic al Americii de Sud. Avea lungimea corpului de 14 m si greutatea de 8 tone. Lungimea craniului ajungea la 200 cm iar falcile erau dotate cu dinti ascutiti si lungi de 20 cm.
Apatosaurus
Apatosaurus – A aparut in serialul de desene animate The Land Before Time. Acest dinozaur descoperit de paleontologul Charles O. Marsh in 1877 in SUA a trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 milioane de ani. Avea lungimea corpului de 21 m si greutatea de 30 tone.
Cum influențează descoperirile recente popularitatea dinozaurilor
Odată cu progresele tehnologice, cercetătorii continuă să descopere noi specii de dinozauri, ceea ce menține interesul publicului viu. De exemplu, descoperirea în 2014 a dinozaurului Dreadnoughtus, un titanozaur care cântărea peste 60 de tone, a atras atenția presei din întreaga lume.
În plus, studiile recente despre penele dinozaurilor au schimbat complet modul în care aceștia sunt percepuți, transformând ideea clasică de reptile în creaturi mai apropiate de păsări. Aceste descoperiri nu doar că sporesc fascinația, dar oferă și noi perspective despre trecutul planetei noastre.