Fiecare artist este unic in felul si isi transpune intr-un mod diferit conceptia artistica, alegand un mod personal prin care sa isi exprime imaginatia si creativitatea. Unele opere de arta surprind prin frumusete, altele prin grotesc, iar altele prin faptul ca sunt foarte ciudate si nu se incadreaza in niciun tipar. De aceea, in randurile care urmeaza, vom incerca sa va prezentam un top 10 cele mai ciudate opere de arta.

Marcel Duchamp; Fantana, Foto: basedafilosofia.blogspot.ro
Marcel Duchamp; Fantana, Foto: basedafilosofia.blogspot.ro

1. Una dintre cele mai fabuloase, dar in acelasi timp ciudate opere de arta apartine artistului avangardist de origine franceza Marcel Duchamp si poarta numele “Fantana”. Aceasta este o fotografie care infatiseaza un pisoar ceea ce a facut ca opera de arta sa fie cu adevarat una controversata. In anul 1917 opera de arta este propusa pentru expozitia sustinuta de catre Societatea Artistilor Independenti, insa initial a fost respinsa de catre consiliu. Fantana a ramas una dintre cele mai controversate opere din istoria artei avand in vedere simbolistica pe care o ascunde.

Gunther von Hagens; Body Worlds, Foto: thinkingchapblog.wordpress.com
Gunther von Hagens; Body Worlds, Foto: thinkingchapblog.wordpress.com

2. “Body Worlds” reprezinta numele unora dintre cele mai ciudate opere de arta din intreaga istorie, in spatele carora se afla doctorul de origine germana Gunther von Hagens. Da, ati ctiti foarte bine, artistul este un renumit doctor, iar operele de arta sunt incredibile sculpturi realizate din trupuri umane reale. Tehnica pe care medicul o foloseste pentru crearea unor sculpturi din cadavre umane este una destul de complexa si presupune, inainte de toate, injectarea de plastic in stare lichida in tesuturi, aceasta modalitatea fiind ideala pentru conservarea trupurilor. Initial, totul s-a petrecut in scop stiintific si medical insa, in timp, sculpturile umane au inceput sa prinda un adevarat contur artistic, fapt pentru care in anul 1995 este organizata prima expozitie. In anul 1997 este organizata expozitia Body Worlds, cea mai impresionanta dintre toate expozitiile medicului, aceasta facand inconjurul lumii. Cu toate acestea, avand in vedere subiectul ciudatelor opere de arta dar mai ales materia prima, controversata opera a doctorului Gunther von Hagens a reprezentat subiectul a numeroase dezbateri etice, religioase si sociale.

Francis Bacon; Portretul cu carne, Foto: comicvine.com
Francis Bacon; Portretul cu carne, Foto: comicvine.com

3. Pictorul irlandez Francis Bacon reprezinta una dintre figurile reprezentative pentru arta secolului XX. In operele sale, Francis Bacon nu a ezitat sa redea intr-un mod cat se poate de interesant violenta si cruzimea caracteristice oamenilor si tocmai din acest motiv picturile sale sunt considerate unele dintre cele mai ciudate opere de arta din lume. Una dintre cele mai socante picturi este “Portretul cu carne” sau Innocent X, fiind realizata dupa chipul Papei Inocentiu al X-lea, asa cum acesta este transpus in portretul realizat de catre Diego Velazquez. Decadenta, dorinta carnala, puterea dusa la extrem sunt caracteristici atent conturate printr-o imagine foarte intensa.

Damien Hirst; Rechinul, Foto: frankkunstheden.wordpress.com
Damien Hirst; Rechinul, Foto: frankkunstheden.wordpress.com

4. “Rechinul” artistului Damien Hirst reprezinta o alta ciudata opera de arta. Daca Gunther von Hagens este specializat pe folosirea cadavrelor umane intr-o mai mare masura, controversatul artist de origine britanica Damien Hirst a fost intotdeauna fascinat de animale. “Rechinul” reprezinta capodopera sa pe care a putut sa o realizeze cu ajutorul pescarului profesionist Aussie Vic, un veritabil vanator al apelor involburate, care a reusit sa prinda rechinul ce constituie controversata opera de arta. Rechinul este asezat intr-un mare bazin in care se afla formaldehida, iar tema principala pe care aceasta opera o constituie este moartea.

Citește și:  29 iulie – Ziua Imnului Naţional
Hans Bellmer; Die puppe, Foto: laphotographiedanslesurrealisme.wordpress.com
Hans Bellmer; Die puppe, Foto: laphotographiedanslesurrealisme.wordpress.com

5. Hans Bellmer este unul dintre artistii de seama ai secolului XX, un artist controversat care nu s-a sfiit sa abordeze in operele sale sexualitatea ca tema principala. “Die Puppe” sau “Papusa” este numele celei mai ciudate opere de arta creata de catre artistul de origine german in care infatiseaza papusi aflate in stadiul de asamblare insa care exprima un erotism exagerat si pe care artistul le-a fotografiat pentru a compune o carte. Bineinteles, opera de arta a creat adevarate controverse fiind considerata o opera ciudata in adevaratul sens al cuvantului.

Clare Shenstone Janet, Foto: ecrazyworld.com
Clare Shenstone Janet, Foto: ecrazyworld.com

6. “Janet” este una dintre cele mai ciudate opere de arta si apartine artistei Clare Shenstone. Artista a lucrat pentru o perioada destul de indelungata alturi de Francis Bacon pictand portrete care mai de care mai interesante. La inceputul anilor ’80 incepe sa isi doreasca sa realizeze ceva inedit, dorea ca picturile ei sa prinda viata si sa fie realizate in relief, fara a imbratisa insa sculptura. In acest fel, Clare Shensotne a inceput sa realizeze “picturi” inedite cu ajutorul materialelor textile, asta dupa ce a petrecut o buna perioada de timp in British Museum. Prima opera de arta realizata in acest fel este chiar cea despre care am mentionat la inceputul paragrafului – “Janet”, opera fiind considerata o adevarata ciudatenie pentru lumea artei.

Tracey Emin; Patul, Foto: itskarinwithaneye.wordpress.com
Tracey Emin; Patul, Foto: itskarinwithaneye.wordpress.com

7. O opera de arta pe care puteti spune ca o intalniti in fiecare dimineata in dormitorul dumneavoastra; este vorba despre “Patul”, opera lui Tracey Emin. Artista de origine britanica a socat intreaga lume artistica prin opera sa care infatiseaza nimic altceva decat un pat dezordonat, alaturi de obiecte aruncate la intamplare. In acest fel, locul cel mai intim al artistei este transformat intr-o adevarata opera, considerata fara indoiala una dintre cele mai ciudate din intreaga lume a artei.

Millie Brown; Nexus vomitus, Foto: topzine.cz
Millie Brown; Nexus vomitus, Foto: topzine.cz

8. “Nexus Vomitus” este numele operelor de arta create de catre Millie Brown. De ce sunt aceste opere ciudate? Raspunsul este urmatorul: Millie Brown foloseste o tehnica neconventionala pentru a realiza picturile inedite: bea lapte colorat dupa care vomita pe o panza alba. De-a lungul timpul, controversata artista si-a perfectionat “tehnicile” in asa fel incat acestea sa nu ii puna in pericol sanatatea. Metoda sa a starnit controverse insa artista considera ca este esential ca artistul sa sufere pentru opera sa si mai ales este vital sa existe o stransa legatura din punct de vedere emotional intre artist si opera de arta, chiar daca aceasta legatura este una negativa.

Francois Robert; Arta din oase, Foto: douglaswills.com
Francois Robert; Arta din oase, Foto: douglaswills.com

9. Arta din oase umane, cam as ar putea fi definite operele lui Francois Robert. Acesta a realizat o serie de opere din modele ale oaselor umane, avand drept sursa de inspiratie chiar un schelet uman. Opera sa se doreste a fi un veritabil mesaj impotrvia violentei.

Paul Hazelton; Homo bulla, Foto: allvisualarts.org
Paul Hazelton; Homo bulla, Foto: allvisualarts.org

10. “Homo Bulla” este o opera de arta cu adevarat ciudata, la cum sunt toate cele care apartin artistului Paul Hazelton. Opera este realizata in totalitate din praf si par, artistul reusind sa transforme chiar si cel mai nesemnificativ lucru de pe pamant, praful, intr-o veritabila capodopera. Artistul strange praful de pe obiectele de mobilier, de pe tablouri si chiar din sacul aspiratorului. Dupa aceea, cand inspiratia isi face simtita prezenta, artistul ofera prafului forma dorita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.