Viteza este una dintre cele mai importante abilități în lumea animalelor, fie că este vorba despre vânătoare sau scăparea de prădători. De la mamifere la păsări, există specii care au dezvoltat tehnici incredibile pentru a atinge viteze uluitoare. În acest articol vom explora un top 10 al celor mai rapide animale din lume, unde surprizele nu lipsesc.
Poate v-ati intrebat vreodata cat de repede isi fugareste un leu sau un ghepard prada sau cat de rapida este gratioasa gazela. Este uimitor ce viteza prind animalele, dar care sunt cele mai rapide? Iata un top 10 al celor mai rapide animale din lume, viteza lor fiind stabilita de o proba de alergare pe o distanta de 400 de metri.
Lupul de preerie
Pe ultimul loc al clasamentului se afla lupul de prerie, care atinge o viteza de 69 km/h. Canis latra sau coiotul, cea mai populara denumire, este un animal carnivor ce traieste in America de Nord si America Centrala, in special in regiunile de prerie si de padure. Seamana cu un lup, dar este mai mic, mai suplu, are picioare mai scurte, botul mai lung si urechile sunt mai mari decat ale lupului.
Se hraneste in special cu lesurile animalelor, dar se poate hrani si cu rozatoare sau cu resturile aruncate de oameni (in cazul celor care isi au habitatul langa zone locuite). Durata de viata este in jur de sase ani si isi poate vedea prada de la o departare de 15 km.
Elanul
Pe locul noua in top 10 cele mai rapide animale din lume se afla elanul, cu o viteza de 72 de km/h. Mamiferul cel mai mare dintre toate speciile de cerbi traieste in regiuni ca Siberia, Scandinavia si America de Nord (jumatatea nordica). Se remarca prin coarnele sale mari si palmate, dar si prin inaltime si greutate (un mascul adult are in medie 2 metri si poate ajunge la peste 500 de kg). Dusmanii lor sunt haitele de lupi, care ataca indeosebi femelele si puii, dar si tigrii siberieni si ursii grizzly.
Cainele salbatic african
La egalitate cu elanul in ceea ce priveste viteza de 72 km/h se afla si cainele salbatic african. Este un mamifer ce se mai gaseste doar in Africa de Sud si in Desertul Sahara, fiind chiar pe cale de disparitie in estul Africii. Se pare ca mai sunt maxim 5000 de exemplare, cele mai multe dintre ele aflandu-se in rezervatii naturale.
Traiesc in haite, fiind condusi de un mascul si o femela, singura din acea haita care se poate reproduce. Aceasta naste in jur de 16 pui in fiecare an, dar foarte putini reusesc sa supravietuiasca. Se hranesc cu antilope, zebre, gazele sau impala, pe care nu le ataca imediat cand le vad, ci sunt foarte organizati si toti membrii haitei trebuie sa fie pregatiti de atac.
Calul Quarter
Pe locul sapte in top 10 cele mai rapide animale din lume se afla calul Quarter (Quarter Horse sau calul Vestului Salbatic), care atinge viteza maxima de 76 km/h. Este una din cele mai indragite rase de cai, fiind poate cea mai veche din Statele Unite ale Americii, dar se gaseste si in alte zone ale lumii. A primit numele de “quarter” pentru ca este foarte bun la galopul pe distante scurte, fiind in special folosit in cursele “de patru sute”.
Antilopa Springbok
Antilopa Springbok se afla pe locul sase cu o viteza de 80 km/h. Traieste in sudul si vestul Africii, ajunge la o greutate de 50 de kg si poate sa sara trei metri si jumatate in inaltime si 15 metri lungime.
Denumirea latina a acestui animal este antidorcas marsupialis, deoarece masculii au sub burta un fel de “buzunar” alb care se arcuieste atunci cand sare, atragand astfel femelele, dar speriindu-si pradatorii.
Antilopa gnu
La mijlocul topului 10 al celor mai rapide animale din lume, cu o viteza de 80 km/h, se afla antilopa gnu. Se deosebeste de celelalte specii de antilopa prin aspectul fizic, dar si prin comportament. Are un corp indesat, picioare scurte si deloc zvelte si un cap mare si aproape patrat. A
re niste coarne late, iar in zona capului este acoperit cu par lung, in timp ce restul blanii are par lipit. Se gasesc in Africa de Sud si de Est, in special in Tanzania si Kenya, migrand in fiecare an pe distante de sute de kilometri. Stau in grupuri de 20 pana la 200, iar cand sunt atacate masculii trec in primul rand si se lupta cu coarnele.
Gazela lui Thomson
Gazela lui Thomson se afla la egalitate cu antilopa gnu, atingand si ea viteza maxima de 80 km/h. Se gaseste in estul Africii si este ierbivora, hranindu-se cu frunze, ramuri si ierburi pitice.
Ajunge la o greutate maxima de 30 de kg, iar infatisarea ei pare la fel de gratioasa ca si miscarile ei: are coarne inelate de culoare inchisa, mai lungi la masculi, corpul este de culoarea nisipului in partea superioara, in timp ce pe burta este alba, iar cele doua parti sunt despartite de o fasie neagra si capul este de culoare aramie, cu cercuri albe imprejurul ochilor si cu doua fasii negre pe falci.
Leu
Leul atinge si el o viteza maxima de 80 km/ h si se afla pe locul trei in top 10 cele mai rapide animale din lume. Acest mamifer poate sa aiba si 250 de kg (masculii) si traieste pana la 20 de ani. Pe langa faptul ca este cunoscut drept “regele junglei” (desi el traieste pe campiile deschise din Africa), leul este si un mare adept al conceptului de familie, pentru ca o protejeaza de fiecare data cand este pusa in pericol.
Grupurile de lei sunt alcatuite dintr-un mascul, femele inrudite si pui, iar masculii ajunsi la maturitate sunt dati afara din acest grup. Femelele sunt cele care vaneaza, in timp ce masculii sunt aparatorii teritoriului in care stau.
Pronghorn sau antilocapra americana
Pronghorn sau antilocapra americana ajunge la o viteza de 95 km/h si se regaseste in America de Nord, partile de vest si centrale. Are cateva asemanari cu un cerb, dar nu este nici antilopa, nici capra, ci provine dintr-o specie de animale foarte, foarte veche.
In timpul iernii antilocaprele americane traiesc in grupuri de pana la o mie, dar vara acestea se impart in grupuri mai mici. Mananca tot felul de plante, iar principalii lor dusmani sunt coiotii, lupii, pumele si lincsii.
Ghepard
Pe primul loc in top 10 cele mai rapide animale din lume este ghepardul, care poate fugi cu o viteza de 114 km/h. Cele mai multe exemplare de gheparzi se gasesc astazi in Namibia, iar cei din estul Africii au ca prada preferata gazela lui Thomson.
Ghepardul este un animal care poate cantari 65 de kg, iar blana sa ii permite sa se camufleze cu usurinta atunci cand este in cautarea unei noi victime. Are o vedere foarte buna, iar viteza mare pe care o prinde este datorata faptului ca ghearele sale sunt netractile, dar si faptului ca cele patru picioare ale sale se incruciseaza atunci cand fuge.
Cum își folosesc animalele viteza pentru a supraviețui?
Viteza nu este doar un avantaj în vânătoare, ci și un mecanism vital de supraviețuire pentru multe animale. Specii precum antilocapra americană sau gazela lui Thomson, care trăiesc în savane deschise, se bazează pe viteza lor impresionantă pentru a scăpa de prădători precum gheparzii și lei.
De asemenea, aceste animale au dezvoltat abilități de schimbare rapidă a direcției, ceea ce le oferă o șansă în plus împotriva prădătorilor extrem de rapizi. Pe de altă parte, animale precum ghepardul au evoluat pentru a combina viteza fulgerătoare cu o vedere excepțională, permițându-le să își identifice prada de la distanțe mari și să lanseze atacuri letale.