Top 10 filme cu si despre dinozauri – Documentare:

1. When Dinosaurs Roamed America (2001) – Filmul a fost difuzat de Discovery Channel in anul 2001, este alcatuit din 5 episoade, iar naratorul este actorul de comedie John Stephen Goodman. Fiecare episod prezinta cate o perioada din era Mezozoica – Triasicul superior, Jurasicul mijlociu, Jurasicul superior, Cretacicul mijlociu si Cretacicul superior – cu formele de viata caracteristice fiecareia, specii de dinozauri, modul lor de trai, migratia turmelor pana la disparitia lor. Apar tot felul de animale preistorice care uimesc prin aspectul lor extraordinar – dinozaurii Tyrannosaurus Rex, Stegosaurus, Triceratops si multi altii.

2. Sea Monsters: A Prehistoric Adventure (2007) – Acest film documentar este realizat de National Geographic si prezinta viata pe Pamant de acum 80 milioane de ani. Personajul principal al povestii este Dolly – o femela dinozaur Dolichorhynchops, iar actiunea se petrece in perioada Cretacicului superior. Documentarul este exceptional, aduce la viata cateva dintre cele mai bizare si fascinante creaturi care cu milioane de ani in urma populau si stapaneau oceanul.

3. Last day of the Dinosaurs (2010) – Este un film decumentar realizat de Discovery Channel si care arata modul cum in urma cu 65 milioane de ani un asteroid a fost cauza disparitiei dinozaurilor. Pe pacursul filmului sunt prezentate incendii, cutremure, ploi acide, tsunami… ceea ce s-a intamplat in ultimele zile de viata, ora de ora, minut dupa minut.

4. The Ballad of Big Al (2000) – Acest film documentar realizat de BBC spune povestea unui tanar Allosaurus descoperit in America de Nord si care datorita unei infectii la picior a murit inainte de varsta adulta. Povestea incepe cu prima lui zi de viata, arata modul cum creste, cum vaneaza animale din ce in ce mai mari, cum se alatura unui grup de dinozauri asemanatori lui, iar la un moment dat reuseste sa doboare un urias Diplodocus aigurandu-si astfel o cantitate mare de hrana. Dupa cativa ani, in perioada de imperechere incearca o apropiere de o femela insa aceasta il ataca foarte rau, iar spre sfarsitul filmului se loveste de trunchiul gros al unui copac si capata o rana grava la un picior care il impiedica sa mai alerge si sa vaneze. In cele din urma, datorita raspandirii infectiei in tot corpul moare in desert. Dupa 145 de milioane de ani ramasitele sale fosile sunt descoperite de paleontologi.

5. The Making of Walking with Dinosaurs (1999) – In acest film documentar regizorii Tim Haines si Jasper James incerca sa prezinte publicului viata animalelor preistorice care traiau cu milioane de ani in urma pe Pamant. Intr-un mod aproape realist se poate vedea felul cum dinozaurii vanau, cum isi cresteau puii, cum comunicau intre ei, etc. Filmul a fost realizat de BBC si cuprinde 6 parti: 1. New Blood (actiunea se petrece in Arizona, in Triasicul superior, cu 220 milioane de ani in urma), 2. Time of the Titans (actiunea se petrece in Colorado, in Jurasicul superior, cu 152 milioane de ani in urma), 3. Cruel Sea (actiunea se petrece in Oxfordshire, in Jurasicul superior, cu 149 milioane de ani in urma), 4. Giant of the Skies (actiunea se petrece in Brazilia, in Cretacicul inferior, cu 127 milioane de ani in urma), 5. Spirits of the Ice Forest (actiunea se petrece in Antarctica, in Cretacicul inferior, cu 106 milioane de ani in urma), 6 . Death of a Dynasty (actiunea se petrece in Montana, in Cretacicul superior, cu 65,5 milioane de ani in urma).

March of the Dinosaurs, Foto: shawmedia.ca
March of the Dinosaurs, Foto: shawmedia.ca

6. March of the Dinosaurs (2011) – Filmul este o poveste a modului in care in perioada Cretacicului o turma de dinozauri erbivori Edmontosaurus si Pachyrhinosaurus au migrat pe distante enorme, de sute de kilometri, pentru a ajunge in zonele cu pasuni bogate din sud. Personajele principale ale filmului sunt Scar (un Edmontosaurus erbivor care iesise din ou in primavara) si Parch (un exemplar tanar carnivor Troodon). Pe parcursul filmului ei intampina pericole de tot felul – intalnesc animale de prada, infrunta viscolul, gheata subtire, sufera de sete etc.

7. Flying Monsters 3D with David Attenborough (2011) – In acest film, un excelent documentar de istorie naturala, David Attenborough isi propune sa prezinte viata si evolutia Pterozaurienilor – acele creaturi preistorice cu aripi care au stapanit cerul in urma cu 65 milioane de ani. Filmul a fost lansat de Craciun in 2010 si a fost primul documentar 3D proiectat de televiziunea britanica. Aceasta realizare deosebita a filmului a luat premiul BAFTA (al Academiei britanice de arta a filmului si televiziunii) in anul 2011.

8. Dinosaurs: Giants of Patagonia (2007) – Filmul prezinta cei mai mari dinozauri care au populat cu milioane de ani in urma Pamantul. Prin tehnologia 3D, naratorul Donald Sutherland si profesorul Rodolfo Coria reusesc sa introduca publicul in lumea dinozaurilor din acea era indepartata pentru a descoperi viata lor spectaculoasa. Dintre personaje se remarca erbivorul Argentinosaurus si pradatorul Gigantosaurus.

9. Dinosaurs Alive (2007) – Filmul este narat de actorul Michael Douglas in engleza, iar scenariul a fost regizat de Bayley Sileck si Clark David. In film cercetatorii viziteaza site-urile arheologice din Desertul Gobi din Mongolia si New Mexico, SUA, in cautarea de dovezi despre viata dinozaurilor. Filmul documentar prezinta animale preistorice din perioada Triasicului si a Cretacicului.

10. The Truth About Killer Dinosaurs (2005) – Este un film documentar creat de BBC, in doua parti. In prima parte apare confruntarea dintre dinozaurii Tyrannosaurus si Triceratops, iar in a doua parte lupta dintre Ankylosaurus, Protoceratops, Tarbosaurus, Veloceraptor.

 Top 10 filme cu dinozauri – Seriale:

1. Jurassic Fight Club (2008) – Este un interesant serial de televiziune transmis de canalul History, in SUA 2008. Filmul are la baza date paleontologice si de-a lungul a 12 episoade prezinta luptele ce se dadeau intre dinozauri cu milioane de ani in urma. Nu lipsesc din film personaje precum Tyrannosaurusul, Deinonychusul, Ceratosaurusul, Gastonia, Albertosaurusul, Megalodonul, Stegosaurusul, si multi altii.

Jurassic Fight Club, Foto: historyindia.com
Jurassic Fight Club, Foto: historyindia.com

2. Prehistoric Planet (2002) – Filmul este difuzat de BBC si recreeaza lumea si creaturile preistorice care au trait pe Pamant in perioada Triasicului, cu milioane de ani in urma. Dintre acestea fac parte dinozaurii Tyrannosaurus, Ornithocheirus, Stegosaurus, Liopleurodon si altii. Durata filmului este de 30 minute si este narat de actorul Ben Stiller.

3. Animal Armageddon (2009) – Acest serial documentar de televiziune cuprinde 8 episoade de 45 minute fiecare si prezinta cele mai mari dezastre (incendii, explozii, cutremure, eruptii vulcanice, etc) care au avut loc pe Pamant si au dus la disparitia creaturilor preistorice. Prezentarea imaginilor si a evenimentelor este intrerupta de scurte declaratii ale unor paleontologi si oameni de stiinta.

4. Walking with Dinosaurus (1999) – A intrat in Guinness World Records ca fiind cea mai costisitoare productie de film pe minut. Documentarul are 6 parti si a fost produs de BBC in anul 1999.

5. Walking with Beasts (2001) – Filmul a fost produs de BBC si cuprinde 6 parti, narate de Kenneth Branagh. Prima parte New Dawn prezinta epoca Eocenului inferior, cu 49 milioane de ani in urma; a doua parte Whale Killer arata epoca Eucenului superior, cu 36 milioane de ani in urma; a treia parte Land of Giants prezinta epoca Oligocenului de acum 25 milioane de ani; a patra parte Next of Kin arata epoca Pliocenului de acum 3,2 milioane de ani in urma; a cincea parte Sabre Tooth prezinta Pleistocenul inferior de acum 1 milion de ani in urma si a sasea parte Mammoth Journey prezinta Pleistocenul superior cu 30 000 ani in urma. Scenele au fost filmate in Canada, Brazilia, Africa, Mexic, Arizona si alte zone.

6. Dinosaur Planet (2003) – Filmul a fost realizat de Discovery Channel si este narat in limba engleza de Christian Slater. Cele 4 episoade: White Tip’s Journey, Pod’s Travels, Little Das’Hunt, Alpha’s Egg prezinta povestea de viata a unor dinozauri cu 80 milioane de ani in urma, in desertul din Mongolia, in Insula Hateg, in Oceanul Tethys, in Montana si Patagonia. Dintre personaje amintim dinozaurii Velociraptor, Oviraptor, Prenocephale, Protoceratops, Iguanodon, Troodon, Maiasaura, Quetzalcoatlus, etc.

Citește și:  Ichthyosaurus, un dinozaur-pește din era Mezozoică

7. Before We Rules the Earth (2003) – A fost realizat de Discovery Channel si cuprinde 2 episoade: Hunt or Be Hunted si Mastering the Beasts.

8. Walking with Monsters (2005) – Este un serial de televiziune alcatuit din 3 documentare distribuite de BBC si narate de actorul Kenneth Branagh. Cu ajutorul tehnologiei digitale productia a recreat animale preistorice care au trait cu milioane de ani in urma in era Mezozoica si Cenozoica si astfel a primit o nominalizare pentru premiul BAFTA si a castigat un premiu Emmy in anul 2005. De asemenea, filmul prezinta istoria vietii in era Paleozoica, inainte de aparitia dinozaurilor.

Chased by Dinosaurs, Foto: dumbledoreshotfirst.blogspot.com
Chased by Dinosaurs, Foto: dumbledoreshotfirst.blogspot.com

9. Chased by Dinosaurs (2003) – Este un film realizat de BBC care cuprinde episoadele Land of Giants si The Giant Claw. In primul episod actiunea se petrece in Argentina, in perioada Cretacicului inferior, cu 100 milioane de ani in urma si apar personaje precum Argentinosaurusul, Sarcosuchusul, Iguanodonul, Gigantosaurusul, Ornithocheirusul, si Pteranodonul. In al doilea episod actiunea are loc in Mongolia, in perioada Cretacicului superior, cu 75 milioane de ani in urma si sunt prezentate dinozauri cu gheare imense ca Therizinosaurusul, Velociraptorul, Tarbosaurusul, Mononychusul, Saurolophusul si Protoceratopsul.

10. Prehistoric Park (2006) – Este un serial alcatuit din 6 episoade in care zoologul Nigel Marven creaza imaginar si prezinta o rezervatie unica pe Glob in care traiesc cele mai interesante creaturi preistorice din care desigur fac parte si dinozaurii. Filmul a fost produs de BBC, iar scenele celor 6 episoade au fost filmate in paduri, mlastini, parcuri nationale si zone desertice din diferite regiuni din Montana, Siberia, China, America de Sud, Florida, Texas, Australia.

Top 10 filme cu si despre dinozauri – Filme noi:

1. Dinocroc vs. Supergator (2010) – Este un film de groaza, SF, american produs de Roger Corman, regizat de Jim Wynorski si filmat in California, Los Angeles si insula Kauai din Hawaii. Povestea filmului este urmatoarea: Dr. Jason Drake face experiente genetice pe animale intr-un laborator de cercetare in insula Kauai, cea mai mare din Hawaii si reuseste sa creeze doua reptile gigantice aligatorul Supergator si dinozaurul Dinocroc care ucid si creeaza panica pe insula. Savantul apeleaza la ajutorul armatei insa echipa militara este usor eliminata de cei doi monstri. Alti protagonisti ai filmului sunt politista Cassidy Swanson si agentul guvernamental Paul Beaumount. Sfarsitul filmului arata cine va iesi invingator.

2. Dinocroc (2004)Este un film american, horror si SF, produs de Roger Corman si regizat de Kevin O’Neill. Rezumatul filmului este urmatorul: Cercetatorii corporatiei Gereco fac experimente pe ramasitele fosilizate ale unui crocodil preistoric si creeaza o reptila bizara jumatate dinozaur si jumatate crocodil. Aceasta scapa din laboratorul de cercetare si deplasandu-se atat in apa cat si pe uscat devine foarte periculoasa pentru orice fiinta ii apare in cale.

3. Supergator (2007) – Este un film horror american realizat de producatorul Roger Corman. Povestea incepe cu un super-aligator care ataca un cuplu pe malul unui lac in apropierea unei cascade din jungla. In apropiere se afla o echipa de cercetatori care investigheaza o eruptie vulcanica si care initial nu au nici cea mai vaga idee despre intamplarea terifianta de pe malul lacului. Filmul este captivant, plin de peripetii, combina accidente tragice cu situatii normale, insa sfarsitul este neasteptat.

4. Aztec Rex (2008) – Este un film SF, de actiune, regizat de Brian Trenchard-Smith. Actiunea se petrece pe taramul Mexicului, unde debarca cativa spanioli ce hotarasc sa cerceteze regiunea. Ajungand in apropierea unui sat de bastinasi pun la cale o ambuscada. Dupa un timp unul dintre ei o salveaza pe fiica sefului tribului de atacul unui dinozaur fioros T-Rex, numit ,,Soparla tunetului”, iar ceilalti cad prizonieri bastinasilor. Trecand prin mai multe peripetii spaniolii sunt nevoiti sa promita sefului tribului ca il vor omora pe T-Rex. Filmul este foarte palpitant, cu multe intamplari periculoase ca si respectivul dinozaur.

5. Dinoshark (2010) – Acest film SF a fost regizat de Kevin O’Neil si filmat in Mexic. Povestea se desfasoara in Antarctica, unde datorita incalzirii globale se desprinde un bloc imens de gheata care tinea prizonier un animal preistoric de forma unui rechin, care a trait in era Mezozoica, cu 150 milioane de ani in urma. Trei mai tarziu acest monstru s-a apropiat de coasta mexicana unde exista statiunea Puerto Vallarta, un loc foarte apreciat de turisti. Cum era si de asteptat rechinul preistoric incepe sa faca victime si pare a fi indestructibil.

100 Million B.C., Foto: imgkid.com
100 Million B.C., Foto: imgkid.com

6. 100 Million B.C. (2008) – Este un film american de fictiune in care joaca Christopher Atkins si Michael Gross. Povestea spune ca o echipa de calatori in timp ajung in trecut si aduc inapoi fara sa stie un dinozaur insetat de sange (care a trait cu 70 milioane de ani in urma) in modernul Los Angeles. Acest dinozaur incepe sa colinde pe strazile orasului producand groaza si panica in jurul sau. Dupa multe intamplari terifiante echipa incearca sa ademeneasca animalul spre a-l trimite inapoi in timpul sau, prin portalul de unde a venit. La finalul filmului fiara este trimisa inapoi in timp iar portatul definitiv inchis.

7. Carnosaurus (1993) – Un film horror, SF, care povesteste despre un om de stiinta nebun Dr. Jane Tiptree (Diane Ladd) ce incearca sa recreeze dinozaurii si sa distruga lumea. Filmul este o adaptare a cartii Carnosaur a lui John Brosan, aparuta in 1984.

8. Dinotopia (2002) – Rezumatul filmului este urmatorul: Doi frati cu tatal lor fac o plimbare cu avionul si se prabusesc in ocean pierzand controlul aparatului. Tatal moare, insa cei doi baieti supravietuiesc si sunt dusi de valuri spre o insula ce nu aparea pe nici o harta. Incercand sa exploreze zona afla ca se gasesc pe Waterfall City – capitala Dinotopiei – unde exista o civilizatie aparte, in care oamenii traiau in armonie cu dinozaurii, exceptie facand doar pradatorii care cutreierau insula. Una din principalele reguli pe Dinotopia era ca orice persoana care ajunge aici sa nu mai plece. Numele Dinotopia insemna ,,Loc teribil” si ,,Tara dinozaurilor”.

9. Jurassic Park III (2001) – Un film SF, de aventuri in regia lui Joe Johnston. Povestea ne prezinta viata dinozaurilor. Paleontologul Alan Grant care si-a dedicat intreaga viata studiului acestor interesante animale preistorice ajunge sa accepte o invitatie a unui om de afaceri aventurier care ii ofera lui si catorva colegi o excursie pe Insula Nublar in apropiere de Costa Rica. Parcul de distractii de pe insula – Jurassic Park – oferea vizitatorilor sansa sa sa vada dinozauri obtinuti prin inginerie genetica. Surprinzator pentru ei, parcul este revendicat de creaturile preistorice si astfel experienta devine un cosmar real. In cele din urma, reusesc cu greu sa scape de pe insula si hotarasc sa pastreze tacerea cu privire la respectivul incident. Filmul este captivant si plin de intamplari neasteptate.

10. Godzilla (1998) – Acest film este regizat de Roland Emmerich si dedicat producatorului filmului Godzilla (1956) pe nume Tomoyuki Tanaka, care a decedat inainte de lansarea acestei noi versiuni. Filmul prezinta povestea unei imense creaturi preistorice care a parasit adancurile Pacificului de Sud dupa ce a fost trezita de bombele atomice testate de francezi in apele oceanului. Uriasa reptila s-a indreptat spre nord, spre New York si pana la sfarsitul filmului armata americana incearca sa lupte si sa opreasca monstrul venit din adancurile preistoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.