Craciunul, Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos, se celebreaza in mod diferit, in functie de tara, de obiceiurile si de traditiile pastrate de-a lungul timpului. Data de 25 decembrie, corespunzatoare acestei sarbatori, a fost aleasa, de catre Biserica Romana, in anul 354, pentru a inlocui sarbatorile precrestine, inca vii, de la vremea respectiva. Pana la vremea acestei hotarari, pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului fusese aleasa data de 6 ianuarie, ziua Epifaniei, care, pentru occidentali, corespundea Inchinarii Magilor, iar pentru Biserica Orientala, era Ziua Bobotezei. Astazi, in afara ritualurilor religioase, oamenii dau stralucire sarbatorii si prin parcurgerea altor evenimente, care intra intr-un fel de ceremonial al intampinarii acestui moment.

Traditii

  • In Germania, in fiecare duminica din post, in casa, se aprinde cate o candela, bradul se impodobeste pe 24 decembrie, in seara de Ajun, Mos Craciun aduce darurile, iar la masa festiva, mancarea traditionala este gasca la gratar, cu garnitura de varza rosie si mere.
  • In Austria, inca de la inceputul lunii decembrie, mai ales in orase, totul se imbraca in lumini si podoabe stralucitoare. Se organizeaza carnavaluri, in care sunt reprezentate scene biblice, iar in seara de 24 decembrie toate teatrele, cinematografele, restaurantele se inchid, deoarece sarbatoarea trebuie petrecuta in familie.
  • In Danemarca, fiecare casa se decoreaza nu doar cu brad, ci si cu stelute si ingeri confectionati din materiale stralucitoare. Cina de Craciun incepe in jurul orei 18 si, la final, nu trebuie sa lipseasca orezul cu lapte si migdale.
  • In Anglia, in Ajun, copiii canta colinde, in strada, primind, in schimb, bomboane. Masa festiva este destul de simpla, gatindu-se doar curcan cu castane si faimoasa budinca.
  • In Franta, pe langa « haina » de sarbatoare pe care o imbraca marile orase, la masa de Craciun sunt specifice stridiile, curcanul la cuptor, pateul « foie gras » si « treisprezece prajituri », simbolizandu-l pe Iisus Hristos si cei doisprezece apostoli.
  • In Italia, nu exista masa de Craciun fara aluatul fraged Panettone, umplut cu fructe glasate, despre care se stie ca a fost preparat, pentru prima data, la Milano, in secolul al XV-lea, cand un tanar aristocrat a apelat la un patiser, sa inventeze un fel de cozonac, foarte bun, prin care sa il impresioneze pe tatal iubitei sale (« Pan de Toni »).
  • In Spania, in virtutea traditiei, in sate, se impart, intre cei care s-au ajutat, de-a lungul anului, la recoltat, cosuri cu fructe uscate, ulei de masline, faina, nuci, o sticla cu vin etc., dar si nuga cu miere si migdale. Traditional este (inca din secolul al VIII-lea, din perioada dominatiei arabe) si martipanul in diferite forme.
  • In Portugalia, se ofera portocale, nu se impodobeste bradul, dar, in seara de 24 decembrie, se arde in soba o creanga de maslin sfintita. Mancarea traditionala este peste fiert, cu varza, cartofi, stropite cu ulei de masline, iar ca desert, briose umplute cu fructe confiate. La miezul noptii dintre 24 si 25 decembrie, se merge la slujba, iar a doua zi, toata lumea se aseaza la « masa cocosului », amintind de faptul ca un cocos a cantat la momentul Nasterii lui Iisus Hristos.
  • In Ungaria, bradul se impodobeste in Ajunul Craciunului, cu mere si nuci, cu mici prajituri cu miere, deoarece se crede ca, in felul acesta, anul care vine va fi bogat in recolte. Apoi se aprind lumanari si se canta, inainte de a se imparti cadourile.
  • In Canada, mai ales la Quebec si Montreal, atmosfera sarbatorilor de iarna este magica. Zapada este din abundenta, strazile se anima, casele sunt decorate cu ghirlande de lumini si ramuri de brad. Braduti impodobiti sunt asezati chiar pe marginea trotuarelor.
  • In Japonia, doar 1% din populatie este de religie crestina. Mos Craciun se numeste aici Hotei sau Hoteiosho, acesta fiind, potrivit traditiei orientale,  corespondentul unuia dintre cei sapte zei ai norocului. In afara de impodobitului bradului, japonezii crestini intoneaza cantece legate de aceasta sarbatoare si pregatesc ca aliment specific acestui moment – o prajitura-burete garnisita cu frisca si capsuni.
  • In Australia, de Craciun, este vara si multi australieni petrec pe plaja sau la picnik, cu salate, inghetata si prajituri. Seara, familiile se reunesc in jurul bradului impodobit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.