Trolii sunt fiinte supranaturale care apartin mitologiei nordice si in special folclorului scandinav. Termenul provine insa de la un sinonim peiorativ al unei fiinte din mitologia nordica.

Trolii1

Dupa cum se scrie in legendele nordice, aceste fiinte supranaturale locuiau in pesteri, roci, munti sau caverne. Nu erau insa fiinte izolate, caci locuiau impreuna cu familia, insa se pare ca aveau o aversiune fata de oameni. Folclorul scandinav i-a ridicat pe troli la rangul de fiinte supranaturale de sine statatoare, care traiau in izolare, feriti de oameni, care puteau sa le provoace rau acestora.

Trolii nu erau crestinati, fiind desemnati salbatici, iar infatisarea lor depindea de locul de la care porneau legendele referitoare la ei. In functie de locul in care erau vazuti, acestia puteau sa semene oamenilor la infatisare si gesturi, fara a avea nimic grotesc, sau puteau sa fie fiinte hade si proaste.

Acestor fiinte supranaturale li se atribuie si puncte de referinta precum stancile, acestea contribund la legendele in care trolul se transforma in stana de piatra daca razele soarelui ii atingeau pielea. Ei sunt specifici folclorului scandinav, insa au devenit populari in legendele medievale create in prezent si prin mijloacele media.

Trolii in folclorul nordic

Trolii in folclorul nordic1
Trolii in folclorul nordic

In sursele vechi ale mitologiei nordice, natia trolilor locuieste in munti, caverne, pesteri si sub stanci. Ei nu sunt prietenosi si nu ofera ajutor nici daca sunt rugati, traind impreuna cu copiii lor in singuratate. Termenul de trol se aplica in sens peiorativ lui Jotun, o fiinta mitica din legendele nordice, insa cercetatorii nu stiu daca aceste fiinte erau asemanatoare sau numeau fiinte cu totul si cu totul diferite.

Trolii nu au o istorie clara, iar numele lor provoaca multe confuzii in ceea ce priveste mitologia nordica veche. Existau patru clase diferite de creaturi mitice din care trolul s-ar putea trage. Una dintre acestea este cea formata de magicienii naturii numiti troll, alta este cea a lorzilor naturii numiti jotun. Pe langa acestia mai existau in miturile nordice si risi, fiinte eroice, si purs, monstri malefici. Legendele nordice lasa o confuzie intre existenta trolilor ca fiinte de sine statatoare si sensul peiorativ folosit pentru a desemna alte fiinte.

Trolii in folclorul scandinav

Urmand din punct de vedere istoric legendele, trolul ajunge si in mai apropiata traditie scandinava. Aici, fiinta supranaturala primeste o identitate proprie si descrieri nenumarate. Povestile in care exista cel putin un trol sunt cu nemiluita, in acestea, fiinta fiind descrisa ca una batrana, puternica insa slaba in gandire.

De foarte multe ori, acestia mananca oameni si se transforma in stana de piatra daca sunt atinsi de razele soarelui. In alte legende, ei apar identici cu oamenii la infatisare si gesturi, singura diferenta fata de oameni fiind aceea ca ei traiesc in izolare, departe de oameni, fiind acompaniati doar de rudele lor sau de mici organizatii de troli. Cei care ii intalnesc nu ii cunosc, insa se stie doar ca trolii nu erau crestini. De aceea, ei erau considerati rai, periculosi, indiferent de relatiile cu oamenii, pentru ca puteau sa ii rapeasca pe acestia sau sa le distruga culturile.

Citește și:  Un tablou prea puţin cunoscut: Caii lui Neptun de Walter Crane

Nu se stie de unde vine numele asociat cu trolii, insa acesta este definit mai tarziu de catre experti in folclorul scandinav. Fiintele mitice sunt deci fiinte ale naturii, similare zanelor din traditia celta. Tocmai de aceea, ei apar in multe legende din diverse parti ale lumii unde exista legende ale fiintelor legate de natura. Ei sunt chiar schimbati in legende cu pisicile sau oamenii mici pentru a nu speria copiii.

Printre credintele traditionale scandinave se numara aceea ca trolii se tem de fulgere, acest detaliu aparand in numeroase povestiri in care Thor se lupta cu troli. Chiar si disparitia fiintelor din timpurile moderne este explicata in Scandinavia: de vina ar fi acuratetea fulgerelor. In alte parti ale peninsulei se spune ca motivul disparitiei trolilor ar fi clinchetul clopotilor de la biserica. Acest sunet ar fi de vina pentru plecarea trolilor spre alte locuri, nu inainte de a distruge biserica insa, asa cum se spune in legende. Legendele unor pietre „care marcheaza locul” sunt atribuite jocului trolilor care aruncau cu pietre unii in altii sau efectului razelor solare asupra pielii trolilor.

Grendel din poemul Beowulf este un exemplu de trol, acesta exemplificand prin actiunile sale pana unde poate duce furia trolilor.

Troll1

Traditia scandinava spuna ca trolii exista in cimitire sau in munti, insa acestia sunt mai mici. „Trolisorii” sunt descrisi ca fiinte asemanatoare oamenilor, mici de statura ale caror origini deriva din spiritele mortilor.

In Norvegia exista povesti legate de troli mult mai mari si de fiinte ascunse asemanatoare acestora. Numele acestor fiinte ar fi putut fi folosit de imigranti catre vestul continentului european, acest lucru fiind o explicatie a existentei lor in afara granitelor scandinave. Termenul ar fi desemnat fiintele spirituale care meritau respect si care trebuiau evitate in mod obisnuit de oameni.

Trolii au devenit populari in cadrul opiniei publice, astfel incat ei au ajuns sa apara in numeroase carti cu teme fantastice si in jocuri de aceeasi natura. Trolul isi face aparitia in trilogia Stapanul Inelelor a lui J.R.R. Tolkien si in seria Harry Potter a lui J.k. Rowling. In cazul jocurilor video, acesta este nelipsit din World of Warcraft, respectand in mare parte descrierile din legendele scandinave, si din Heroes of Might and Magic, unde se dovedeste a fi un dusman pe masura. Nici jocurile Disciples nu evita sa utilizeze trolul in cadrul povestii, si aici acesta fiind un dusman redutabil care se aliaza cu goblini la nevoie.

Trolii fac parte din legendele nordice si sunt nelipsiti din povestile fantastice care apar in prezent. Se pare ca fascinatia pentru mitic nu dispare niciodata si, cu cat sunt mai vechi, cu atat atrag mai mult atentia impatimitilor fantasticului. Legendele ii bucura pe oameni si ii fac sa se simta mai bine, sa se deconecteze de lumea reala pentru a se delecta intr-un univers fantastic. Trolul nu lipseste din povestile legendare, fiind un element al surprizei si pericolului pe care eroii trebuie sa il invinga pentru a putea reusi in provocari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.