Home Călătorii De vizitat în România Tulcea : De vizitat în România

Tulcea : De vizitat în România

0

Situat in Dobrogea, judetul Tulcea este alcatuit dintr-un municipiu (Tulcea, care e si resedinta de judet), patru orase si 46 de comune. Stema judetului, adoptata in anul 2002, infatiseaza doi delfini auriti (simbol al Marii Negre), care au intre ei o cruce paleocrestina (cu referire la faptul ca in Dobrogea a aparut si s-a dezvoltat crestinismul).

Judetul Tulcea a inceput sa fie locuit in perioada paleolitica, insa primele comunitati sedentare au aparut in epoca neolitica, comunitatile traind din agricultura si pastorit. In aceasta perioada s-au manifestat culturi ca Hamangia, Gumelnita, Boian si Cernavoda I, iar sapaturile arheologice au scos la iveala obiecte cu adevarat importante pentru cultura Dobrogei: unelte din piatra, obiecte de ceramica cu decoruri pictate, incizate sau excizate, podoabe din piatra, metal sau oase.

In epoca bronzului, pe teritoriul judetului s-au stabilit indo-europenii, care se ocupau cu cresterea animalelor, iar in secolele VII – VI i.Hr., teritoriul a fost colonizat de greci, alaturi de intreaga Dobrogea. In timpul stapanirii romane, judetul a avut parte de vremuri prospere, avand in vedere pozitia sa strategica.

Panorama Tulcea

In secolul al XI-lea, teritoriul Dobrogei este invadat de populatiile asiatice (pecenegi, cumani, uzi). Un secol mai tarziu, fratii Petru si Asan au declansat ceea ce s-a numit “Rascoala Asanestilor”, in urma careia s-a infiintat Taratul Vlaho-Bulgar, rascoala fiind indreptata spre Imperiul Bizantin. In anul 1388, Mircea cel Batran anexeaza Dobrogea statului sau, pentru a avea un control asupra drumului comercial de la Marea Neagra si de la Dunare. Insa, dupa moartea domnitorului, turcii ataca Dobrogea, intreg teritoriul, incluzand judetul Tulcea actual, fiind anexat Imperiului Otoman. Imperiul a dus o campanie de colonizare a Dobrogei – astfel, pe teritoriile regiunii s-au stabilit turci, tatari, ucraineni etc, acestia amestecandu-se cu romanii.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea – inceputul secolului al XIX-lea, judetul Tulcea a fost prins la mijloc in conflictele dintre rusi, austrieci si turci, teritoriul sau suferind grav in urma “crizei orientale”, cum au fost numite razboaiele. Imperiul Otoman a fost inlaturat in urma Razboiului de Independenta (perioada 1877 – 1878), iar teritoriul Dobrogei a fost integrat Romaniei. Economia judetului a fost bazata in special pe agricultura, iar dezvoltarea economica a dus la infiintarea Bancii Dunarea, prima banca din zona Dobrogei. In timpul regimului comunist, judetul Tulcea a suferit mai multe modificari de ordin administrativ, actuala organizare datand din anul 1968.

Cetatea Enisala

In ceea ce priveste turismul, judetul Tulcea are avantajul ca se afla langa Dunare. Astfel, nu duce lipsa de obiective naturale, dar nici de cele de arhitecturale – multe cetati, fie ele conservate in intregime sau ruine, se afla pe malurile apelor, in pozitii strategice. Unul din cele mai vizitate obiective turistice ale judetului este Cetatea Enisala, care a beneficiat de restaurari. Aflata in localitatea cu acelasi nume, cetatea dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea, fiind ridicata de Imperiul Bizantin.

Alte cetati tulcene sunt Cetatea Libida (a fost descoperita abia in anul 1988, in localitatea Ibida), Cetatea Proslavita sau Prislava (localitatea Nufaru), Cetatea Troesmis (ridicata de geti si fortificata de romani), Cetatea Noviodonum (localitatea Isaccea), Cetatea Halmyris (localitatea Murighiol) sau Cetatea Argamum (aflata pe malul Lacului Razim).

Judetul Tulcea este numit “Poarta Deltei Dunarii”, fiind locul din care pornesc aventurile dunarene: din Tulcea se ramifica Dunarea in cele trei brate principale, Sfantu Gheorghe, Sulina si Chilia. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se afla pe locul trei in lume ca importanta ecologica – este alcatuita din mai mult de 400 de lacuri, aproape 20 de km² de insule plutitoare, aproape doua milioane de hectare de stufaris si salcii (aici se gaseste cea mai mare intindere de stufaris din lume) si sute de specii de pasari si pesti. Delta Dunarii este considerata raiul pasarilor migratoare si pe buna dreptate.

Muntii Macinului

Parcul National “Muntii Macinului” contine cea mai veche unitate de relief din Romania, muntii dezvoltandu-se in timpul orogenezei hercinice. In acest parc se gaseste 19% din flora Europei. Alte zone deosebite sunt Padurea Letea (cea mai nordica padure tropicala; protejeaza caii salbatici, printre altele, iar vizitarea ei se face numai in prezenta unui angajat al Rezervatiei Bisoferei Delta Dunarii) si Padurea Caraorman (unde se afla cele mai dezvoltate dune de nisip din Delta Dunarii).

Alte obiective turistice din judetul Tulcea sunt: Manastirea Celic Dere, Manastirea Vovidenia, Manastirea Uspenia, Monumentul Paleocrestin de la Niculitel (basilica ridicata la sfarsitul secolului al IV-lea), Monumentul Independentei din municipiul Tulcea, Casa Panaghia din Babadag (adaposteste Muzeul de Arta Orientala), Farul vechi din Sulina (actualmente muzeu – una din camere a fost folosita de scriitorul Eugeniu Botez, al carui pseudonim literar era Jean Bart).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version