Tunicatele pelagice sunt organisme cordate care plutesc în derivă prin planctonul din mare. Fac parte din clasa Thaliacea si există într-o varietate de 70 de specii diferite. Acestea apar în toată lumea, în mări și oceane.

Pyrosoma atlanticum, Foto: diverkevin.comTunicate pelagice mobile în ocean
Dolioletta gegenbauri, Foto: scottpenny.smugmug.comCyclosalpa bakeri, Foto: jellieszone.com

Tunicatele pelagice se aseamănă cu ascidiile care stau fixate de stâncile de pe fundul mării și de pe coastă. Sunt urocordate marine, au la capetele carapacei orifice de inhalare și exhalare, au faringe mare, perforat, sunt planctonice.

Tunicate pelagice

Unele specii trăiesc solitar sau în colonii alternative și sunt din genul Salpa. Alte specii sunt pirozome și formează colonii mari. Zooidele au 25 cm lungime, iar coloniile pot ajunge la 14 m lungime.

Pyrosoma atlanticum, Foto: obs-vlfr.fr

Specia Pyrosoma atlanticum este luminiscentă, colonială, poate măsura 1 m. Este de forma unui tub sau cilindru planctonic care este acoperit de o membrană ce filtrează hrana din apă. De regulă această tunicată pelagică are lungimea de 60 cm și lățimea de 4-6 cm. Este un zooid, deci formează colonie și are un colorit albastru, roz sau gălbui. Apare în toate mările și oceanele lumii, mai ales în apele temperate. Poate ajunge la adâncimi de 250 m.

Citește și:  Top 10 filme cu și despre dinozauri, vezi care sunt cele mai bune

Video – Tunicate pelagice: 

Video – Pyrosoma atlanticum: 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.