Specia Turiasaurus riodevensis reprezinta cel mai mare dinozaur descoperit pana in prezent in Europa, avea lungimea corpului de 27-35 m si greutatea de 40-45 tone. Apartinea categoriei sauropodelor – a dinozaurilor cu picioare de soparla – si a trait cu aproximativ 145 de milioane de ani in urma, din perioada Jurasicului superior pana in Cretacicul inferior, in era Mezozoica.

Primele ramasite fosile au fost descoperite in anul 2003 in partea de est a Spaniei, in provincia Teruel, in apropierea orasului Riodeva. Aceste vestigii impresioneaza in special prin cateva fosile uriase – osul humerus lung de 179 cm, 15 vertebre, tibia de 125 cm – care au fost gasite si analizate de cercetatorii Luis Alcala, Alberto Cobos si Rafael Royo-Torres. Specia a fost descrisa abia in anul 2006 de catre Luis Alcala.

Turiasaurus riodevensis

Dupa cum a afirmat Rafael Royo-Torres pentru obtinerea unui material complet toata echipa de experti a lucrat timp de doi ani, a analizat si pregatit fiecare os spre a le putea apoi compara cu alte fosile cunoscute pana atunci. Ei au ajuns la concluzia ca au gasit un nou sauropod si au publicat descrierea lui in domeniul stiintei.

Mai tarziu, in aceeasi locatie, au scos la lumina alte ramasite fosile ale acestui dinozaur, printre care si un craniu – 24 oase fosile craniene si sapte dinti. In anul 2012 cercetatorii au recostituit scheletul acestui sauropod erbivor, ei au descris mai ales craniu care reprezenta o raritate, avand in vedere ca era foarte fragil si conservarea sa in timp parea aproape imposibila.

Citește și:  Dinozaurul Neuquensaurus - Șopârla Neuquen avea 2 m și cântărea 10 tone

Pe baza studiilor facute asupra intregului schelet expertii au reconstituit infatisarea si modul de viata al acestui urias animal preistoric – foarte important pentru a completa datele privind evolutia speciilor pe Pamant.

Capul dinozaurului era mic, miscarile sale erau coordonate cu mare usurinta de gatul foarte lung si flexibil. Botul era robust, cele doua maxilare aveau numerosi dinti ascutiti in forma de frunza, situati foarte aproape unul de altul, cu ajutorul carora dinozaurul rupea si maruntea cantitati mari de plante mai mult sau mai putin fragede. Acest animal popula zonele impadurite cu vegetatie abundenta, din apropierea apelor.

Turiasaurus riodevensis - Craniul

Corpul sau masiv arata ca avea stomacul si tractul digestiv foarte mari, iar cantitatea de plante consumata era enorma. Greutatea corporala era redusa de cavitatile osoase si sustinuta pe cele patru membre lungi si musculoase terminate cu labe mari si gheare groase in forma de copita. Coada lunga si rigida era tinuta mereu deasupra solului si avea rol in mentinerea echilibrului.

Dinozaurul Turiasaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Diplodocidae. Numele de Turiasaurus deriva de la cuvintele saurus (inseamna soparla) si Turia (denumirea unui rau din provincia spaniola Teruel).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.