Ucraina este o tara in Europa de Est invecinata cu Marea Neagra, Belarus, Slovacia, Polonia, Romania, Moldova la vest si Rusia la est.

Teritoriul pe care se afla Ucraina a fost locuit din cele mai vechi timpuri (in mileniul I) de triburile de pastori ale cimerienilor, scitilor, sarmatilor. Acest teritoriu era culuar de trecere a populatiei migratoare: goti, huni, avari, bulgari, cazaci, unguri, pecenegi, cumani. In sec. VI-IX slavii de rasarit populeaza zona. In sec. al IX-lea se formeaza vechiul stat rus cu centrul la Kiev. In timpul lui Vladimir I cel Intelept (980-1015) se dezvolta acest stat.

Ukraina1

Ucraina a fost centru primul stat estic slav Kyivan Rus, care era unul dintre cele mai mari si mai puternice state din Europa. In sec. al XVIII-lea aproape tot teritoriul ucrainian a fost absorbit de Imperiul Rus. Dupa caderea tarului Rusiei, in 1917, Ucraina s-a bucurat de o scurta perioada de independenta (1917-1920), dar a fost fortata apoi sa indure o perioada de conducere brutala sovietica, ce a provocat doua perioade de foamete, in care au murit peste 8 mil de oameni, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Independenta a fost obtinuta in anul 1991.

Relieful tarii este dominat de campii si podisuri: Podisul Donesului la est, Podisul Volano Podolic la vest, Campia Niprului la nord, Campia Polesia la nord-vest si Campia Marii Negre. Muntii ocupa o suprafata mica a tarii: muntii Crimeei si Muntii Carpatii Padurosi. Tara este strabatuta de fluviile Nipru, Nistru si alte ape. Din Carpatii Padurosi izvorasc Siretul, Prutul si Tisa. Muntii sunt acoperiti cu paduri de conifere, foioase. Fauna este specifica zonelor de relief intalnite: ursul, lupul, mistretul, cerbul, veverita, rozatoare, iepurii, pasarile etc.

Ucraina ofera o mare varietate de peisaje. Pentru iubitorii de munte si de plimbari, zona de sud-vest a Muntilor Carpati este ideala pentru drumetii montane, excursii si camping. In aceste locuri, cea mai mare parte a timpului va puteti bucura de privelisti de neuitat.

Peninsula Crimeea
Peninsula Crimeea

Peninsula Crimeea – un pamant salbatic si arid – ofera vizitatorilor multe atractii turistice, printre care Bolshoy Kanyon (300 m) si cascade Dzhur-Dzhur si Uchansu. Multe trasee usoare duc din oras la grotele Mangup-Kale si Chuft-Kale.

Fluviul Nipru
Fluviul Nipru

Multe parcuri nationale fac din Ucraina o destinatie perfecta pentru iubitorii de natura. Parcul National Carpatin, 55 km la sud-vest de Kolomyya si 500 km la sud-vest de Kiev. Fluviul Nipru care traverseaza Ucraina de la nord la sud ofera alte zone cu peisaje minunate. Pentru a admira minunatiile de-a lungul Fluviului Nipru se poate face o plimbare cu vaporul, care ofera itinerarii noi, pline de surprize.

Harkov
Harkov

Harkoveste al doilea oras ca marime din Ucraina dupa capitala tarii, Kiev. Situat in nord-estul tarii este un important centru industrial si cultural. Fondat in sec. al XVII-lea, orasul are una dintre cele mai vechi universitati din tara (1805). Piata Libertatii din centru orasului este cea mai mare din Europa si a doua ca marime din lume dupa Piata Tiananmen din China. Aici se pot vizita frumoasele catedrale Uspensky si Pokriv.

Catedrala Sf.Sofia
Catedrala Sf.Sofia

Kiev – capitala Ucrainei este fondata in sec. al V-lea. Cele mai multe opere de arta si arhitectura au fost distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Orasul nou are largi bulevarde, mari piete, iar orasul vechi este construit pe dealurile cu vedere spre Fluviul Nipru. Aici se afla Catedrala Sf.Sofia (dateaza din sec. al XI-lea) care adaposteste cele mai cunoscute mozaicuri si fresce din tara. In cartierul istoric Pechersk se poate admira Manastirea Pecersk Lavra (dateaza din anul 1051) – aceasta a devenit simbol al capitalei.

Biserica Sf. Nicolae Prytysko (dateaza din anul 1631) este un impresionant exemplu de arhitectura baroca din Ucraina. Catedrala Adormirii Maicii Domnului (dateaza din sec. al XI-lea) este un alt monument deosebit, Biserica Sf. Andrei (proiectata de arhitectul Bartolomeo Rastrelli), Catedrala Sf. Vladimir, Catedrala Sf. Mihail, Universitatea, Opera, Poarta de Aur. Se poate vizita si Muzeul de Arhitectura Populara (case, biserici, mori de vant, etc), Muzeul de la Cernobal, care aminteste de gravitatea accidentului nuclear si se afla la cativa km de Kiev.

Odessa
Odessa

Odessa – este un oras-port la Marea Neagra, intre fluviile Nipru si Nistru la varsare. Orasul are numeroase monumente istorice. Clima temperata, apele calde ale Marii Negre si plajele insorite atrag numerosi turisti in fiecare an. Strazile sunt umbrite, cladirile sunt impunatoare si pietele mari. In Odessa se afla Institutul Filatov specializat in tratamentul bolilor de ochi. O mare atractie turistica o constituie Catacombele: 100 km tuneluri sapate in gresie (in sec. al XIX-lea), folosite cu ani in urma, ca depozite si ascunzatori pentru contrabandisti, revolutionari si partizani in al Doilea Razboi Mondial. Astazi este un labirint misterios pentru turisti. Muzeul Literaturii este un important centru cultural al orasului, ofera oportunitatea de a cunoaste viata si opera artistilor din Ucraina: scriitorul Ivan Iakovlevici Franko, marele poet si pictor Taras Shevchenko si altii.

Bucataria ucrainiana

Bucataria ucrainiana reflecta stilul de viata si este parte integranta a culturii. Se remarca printr-o varietate de arome si ingrediente si este influentata de bucataria rusa si poloneza. Dintre specialitati: Babka – cozonac de Paste cu fructe uscate, supa de ciuperci, Korovai – paine impletita folosita in timpul festivitatilor la nunti. Dintre bauturi: Vodka (distilata din grau, secara si cartofi) si o mare varietate de vinuri.

Matrioska
Matrioska

Ucrainienii sunt renumiti pentru ouale traditionale de Paste, decorate, pictate manual, numite Pysanky, care se cumpara din magazinele cu suveniruri; Matrioska – papusa din lemn care are in ea un alt numar de papusi mai mici. Se gasesc articolele de imbracaminte, precum si articole in stil popular, renumite fiind esarfele taranesti brodate cu flori. Se pot de asemenea achizitiona bijuterii din chihlimbar, obiecte de portelan, covoare deosebit de frumoase si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.