Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi este o institutie de invatamant superior localizata pe Bulevardul Dimitrie Mangeron nr. 67, in Iasi, Romania. Radacinile acestei universitatii de stat provin de la inceputul secolului XIX odata cu introducerea traditiilor invatamantului tehnic superior romanesc de catre carturarul Gheorghe Asachi, in Scoala de Ingineri Hotarnici, in anul 1813. Numele curent i-a fost atribuit in anul 1937 si in prezent Ziua Universitatii se serbeaza la data de 15 noiembrie. Anul acesta Universitatea Tehnica ieseana a fost clasificata in categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie, pe locul 10.

In prezent exista 1100 de cadre didactice si 17 095 de studenti in componenta universitatii conform site-ului oficial . Motto-ul Universitatii este “Ipsa scientia potestas est”, ceea ce inseamna, in traducere libera, „Cunoasterea este putere”, evidentiind beneficiile studiilor superioare in orice domeniu si chiar si in viata cotidiana.

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este condusa, ca oricare alta universitate din Romania, de un rector, ales prin vot de catre Consiliul General al Universitatii. In prezent, functia de rector al Universitatii este ocupata de profesorul de hidrologie Ion Giurma, ales pe data de 15 februarie 2008, dupa doua tururi de scrutin. Nascut la data de 10 noiembrie 1949 in comuna Calnic (Judetul Gorj), actualul rector a studiat in cadrul Universitatii Tehnice iesene in perioada 1967-1972, la Facultatea de Hidrologie. Pana sa fie ales in functia de rector, Ion Giurma a fost, pe rand, asistent la Facultatea de Hidrologie (1972), sef de lucrari universitar ( 1978-1980), conferentiar (1990-1993) si profesor universitar (din 1993). Totodata, in perioada 1992-2000 a fost decan al Facultatii de Hidrologie si din 2000 pana in 2008 a ocupat functia de prorector stiintific al Universitatii. In calitate de rector, Ion Giurma a decis sa ajute la modernizarea campusului, obtinand fonduri de 17,5 milioane de euro pentru deschiderea unei cantine, reabilitarea caminelor si construirea a doua baze de sport moderne pentru studenti.

Ceea ce atrage studentii sa-si urmeze studiile superioare la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este numarul vast de domenii tehnice puse la dispozitie. In cadrul Universitatii exista 11 facultati care ofera specializari profesionale pentru orice tanar student ce a terminat liceul si doreste sa inceapa o cariera intr-un domeniu tehnic.

Facultatea de Arhitectura se afla la rascrucea dintre arta si stiinta si are rolul de a instrui tinerii studenti pasionati de creatie, in modul cel mai bun de a-si folosi imaginatia si calitatile tehnice pentru a realiza o adevarata capodopera atat artistica, cat si tehnica. Durata studiilor la aceasta facultate a fost structurata pe parcursul a 6 ani, timp in care un student isi poate asigura competentele in domeniul arhitecturii cladirilor si ansamblelor.

Facultatea de Automatica si Calculatoare, sau pe scurt „A.C.” este una dintre cele mai recunoscute facultati ce se ascund sub sigla Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi. Decanul facultatii, profesorul Vasile Manta, spune despre aceasta facultate ca ofera studentilor o pregatire de specialitate, recunoscuta la nivel european si reprezinta punctul de plecare ale unui tanar student in cariera sa de inginer IT.

Citește și:  Relief modelat de apa pe Marte in vremuri recente

Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului are ca scop specializarea studentilor pentru domeniul ingineriei chimice si a mediului, prin programe de licenta (4 ani), masterat (2 ani) si doctorat. Principalele domenii de cercetare ale facultatii sunt: Inginerie Biochimica si Biotehnologie, Ingineria Mediului si Evaluarea Impactului, Tehnologii avansate de tratament pentru efluentii industriali, Materiale polimerice multifunctionale pentru aplicatii speciale, Inginerie Chimica, Materiale avansate pentru aplicatii farmaceutice, cosmetice si alimentare, Cataliza si Biocataliza, Nanomateriale si Nanotehnologii, Chimia lemnului si a componentelor sale, Stiinta hartiei.

Facultatea de Constructii, infiintata oficial la data de 23 mai 1942, avand ca specializare generala postul de inginer constructor, a avut initial doar 21 de profesori. In prezent, decan al facultatii este profesorul Nicolae Taranu, acesta a prezentat Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, ca avand cea mai buna Facultate de Constructii din Romania, datorita celo 5 catedre disponibile studentilor: Catedra de Beton, Tehnologie si Organizare, Catedra de Cai de Comunicatii si Fundatii, Catedra de Geometrie Descriptiva si Desen, Catedra de Instalatii pentru Constructii si Catedra de Mecanica Constructiilor.

Facultatea de Constructii de Masini – Decanul Gheorghe Nagit a declarat ca facultatea asigura formarea de specialisti intr-un domeniu vital tarii noastre, si anume constructia de masini. In prezent, exista 6 specializari puse la dispozitie studentilor: Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM), Masini Unelte si Sisteme de Productie (MUSP), Ingineria Sudurii (IS), Mecanica Fina si Nanotehnologii (MFN), Masini si Sisteme Hidraulice si Pneumatice (MSHP), Inginerie Economica in domeniul Mecanic (IEM).

foto: bestis.ro
foto: bestis.ro

Facultatea de Electronica si Telecomunicatii este singura Facultate din cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi care isi are sediul in Copou. Aceasta facultate este impartita in 4 catedre: Bazele electronicii, Electronica aplicata si sisteme inteligente, Telecomunicatii si Matematica.

Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata – si-a schimbat numele anul trecut, cu ocazia celebrarii centenarului, numele anterior fiind „Facultatea de Electrotehnica”. In cadrul facultatii exista 4 specializari: Inginerie Electrica, Inginerie Energetica, Inginerie si management, Stiinte ingineresti aplicate.

Facultatea de Hidrotehnica se ocupa cu pregatirea studentilor pentru posturile de ingineri si specialisti calificati in domeniile Constructiilor Hidrotehnice, Imbunatatirilor Funciare si a Dezvoltarii rurale, precum si pregatirea acestora pentru executarea de lucrari de Cadastru si de Protectia Mediului in Agricultura.

Facultatea de Mecanica ofera specializare in domeniile Ingineria Autovehiculelor, Inginerie Mecanica, Mecatronica si Robotica. In prezent, decan al Facultatii de Mecanica este profesorul Cezar Oprisan si motto-ul facultatii spune „Labor improbus omnia vicit” (Munca din greu cucereste totul)

Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor pregateste specialisti in doua domenii: Ingineria Materialelor si Ingineria Mecanica. De asemenea, exista trei specializari pentru studiile de licenta: Stiinta Materialelor, Ingineria Procesarii Materialelor si Echipamente pentru Procese Industriale.

Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial este un caz aparte pentru Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, deoarece la conducere facultatii se afla doamna decan Carmen Loghin. Facultatea are o lunga traditie in acest domeniu, fiind prima facultate cu acest profil din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.