Hotelurile de gheață sunt în esență niște igluri extravagante și supradimensionate. Blocuri solide de gheață formează structura formidabilă, dar la interior hotelurile de gheață strălucesc cu mobilier de gheață elaborat, baruri de gheață și chiar pahare de gheață. Iluminatul colorat le transformă în adevărate castele magice de gheață.

Ținând cont de vremea din Quebec, Canada, era normal ca aici să se găsească un astfel de hotel de gheață. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la deschiderea primului hotel de gheată de pe continentul american.

Hotelul de gheata din Quebec1

Construcțiile de gheață s-au transformat din ceva practic în ceva fantastic în 1955 când Palatul de Gheață și-a făcut debutul în cadrul Carnavalului de Iarnă. Castelul de la carnaval era enorm, realizat din zăpadă și gheață, iar designul varia de la cele ale castelelor din poveștile Disney la domuri ce ar fi demne de cele mai mari catedrale din lume.

Aceste hoteluri sunt construite în general în apropierea unor râuri de unde muncitorii pot lua apa, pe care o îngheață iar mai apoi o taie în blocuri mari pe care le transportă cu camionul către locul unde urmează a fi ridicat. Construcția unui hotel de gheață de dimensiuni relativ mari poate dura undeva între 5 și 6 săptămâni.

În 1996, pasionatul de structuri de gheață Jacques Debois afla de existența hotelului de gheață din Suedia. La vremea respectivă, el construise deja igluri în toată Canada, la diverse festivaluri dar nu se gândise la o structură din gheață cu posibilitatea de cazare. În scurt timp, Debois deschide un hotel de gheață numit „Hotel de Glace” la o doar 30 de minute de centrul orașului Quebec, în cartierul Sainte Catherine de la Jacques. Primul hotel de gheață din Quebec a fost deschis în ianuarie 2000.

Hotelul funcționează în cadrul stațiunii turistice Duchesnay, o stațiune cunoscută pentru distracții precum snowmobilul, sănii trase de câini, ski, pescuitul la copcă și patinajul pe gheață. Hotelul crește în dimensiune în fiecare an și dispune de 36 de camere și apartamente tematice, o capelă de gheață, un bar și multe galerii. Unele versiuni ale hotelului au avut chiar și 44 de camere. Hotelul poate găzdui până la 88 de persoane în camerele sale.

Chiar dacă pare greu de imaginat, se poate dormi foarte bine într-una din camerele de gheață. Paturile au o bază solidă de gheață, acoperită cu lemn iar deasupra se află o saltea. Saltelele sunt acoperite cu blănuri și există saci de dormit termici ce vă pot asigura un somn cât se poate de odihnitor și la temperaturi de -30 de grade Celsius. Cu toate acestea este recomandat să se doarmă doar în lenjeria intimă termică pentru a păstra umiditatea la un nivel minim.

Citește și:  Tradiţiile eschimoşilor, locuitorii din ţinuturile zăpezilor veşnice

În timp ce adulții se pot bucura de muzică și de băuturi la barul de gheață, copiii pot să patineze sau să se dea pe tobogane de gheață. Pentru cei mai îndrăzneți există posibilitatea să facă o baie într-o cadă cu hidromasaj în aer liber.

Hotelul de gheata din Quebec11

La fel ca și la hotelul suedez, aici sunt oferite tururi zilnice pentru public. Pentru a putea beneficia de un tur al hotelului trebuie să se facă rezervare din timp pentru că, așa cum vă imaginați, este foarte aglomerat.

Construcția are pereți de aproximativ 1,21 metri grosime ce izolează precum un termos, reușind să mențină temperatura înăuntru între -2 și -5 grade Celsius. În fiecare an se realizează câte un design diferit iar un hotel complet este ridicat cu aproximativ 15.000 de tone de zăpadă și 500 de tone de gheață.

În 2014, de exemplu, hotelul a avut o suprafață de 3.000 de metri pătrați iar designul fusese inspirat din tematica spațiu-timp, ce îi duce pe vizitatori într-o călătorie prin diferite zone unde trecutul și prezentul rămân „înghețate” în timp.

De-a lungul timpului a fost folosit pentru nunți, concerte, prezentări de modă iar personalul este special ales și antrenat pentru a face față celor mai ciudate cerințe ale clienților. Hotelul este deschis în fiecare an de la începutul lunii ianuarie și până la începutul lunii aprilie. Anul acesta a fost deschis pe 3 ianuarie și rămâne deschis până pe 22 martie.

Din moment ce acesta este singurul hotel de gheață de pe continentul american, nu este de mirare că atrage un număr mare de vizitatori în fiecare an. Până în momentul de față mai mult de o jumătate de milion de oameni l-au vizitat, 25.000 de persoane au petrecut noaptea în camerele sale iar mai mult de 130 de cupluri s-au căsătorit în capela de gheață.

Hotelurile de gheață fac parte dintr-un trend aflat în creștere, din moment ce din ce în ce mai multă lume caută o destinație deosebită pentru a-și petrece vacanța, iar acestea reprezintă cu siguranță ceva cu adevărat deosebit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.