Bogatia ce se gaseste in Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, este marturia vie a creativitatii artistice si a imaginatiei culturii prehispanice, care a inflorit in mediul tropical ostil din Anzii de Nord. Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, se afla la 2 kilometri distanta de orasul cu acelasi nume. Situl arheologic se intinde pe un teritoriu de 2000 de kilometri patrati, si se afla la o altitudine de 1800 de metri, zapada acoperind partea de sus. In perioada preagricola, din anul 3300 i.Hr. pana in anul 600 i.Hr., San Agustin a fost ocupat de o societate a carei tehnologie era rudimentara. Nu se stie nimic despre structura sociala si politica a acestei societati, dar se presupune ca era bazata pe gradele de rudenie.

Valea Statuilor din San Agustin1

Alto de Los Idolos se afla pe malul drept al raului Magdalena, iar Alto de Las Piedras se afla se afla putin mai spre nord. Amandoua fac parte din municipalitatea San Jose de Isnos, la fel ca San Agustin, si de asemenea sunt bogate in monumente de toate felurile. Mare parte din zona este un peisaj arheologic bogat, cu dovezi ale unor piste antice, limite ale terenurilor, santuri de drenaj si platforme artificiale, precum si monumente funerare. Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, era pamant sacru, un loc de pelerinaj, in care se celebra cultul stramosilor.

Acesti paznici hieratici, dintre care unii au inaltimea de peste 4 metri si cantaresc cateva tone, au fost sculptati in blocuri de tuf si roca vulcanica. Statuile protejau camerele funerare, sarcofagul monolitic si siturile de inmormantare. Principalele monumente arheologice din Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, sunt: Las Mesitas, care consta in movile artificiale, terase, structuri funerare si statui din piatra; Fuente de Lavapatas, un monument religios sculptat in malul de piatra al unui curs de apa; si Bosque de Las Estatuas, unde se pot vedea exemple de statui din piatra din intreaga regiune.

Valea Statuilor din San Agustin11

In secolul al 7-lea i.Hr., in regiune a aparut o noua societate. Oamenii care s-au instalat aici cultivau porumb pe terenul plat sau pe pantele domoale, si locuiau in case dispersate, in apropiere de raurile principale, in grupuri mici conduse de un lider. Aceasta societate a trait in acest fel pana prin secolul al 3-lea sau al 2-lea i.Hr. In jurul secolului 1 d.Hr. au existat schimbari culturale profunde in Valea Statuilor din San Agustin, Columbia. In aceasta perioada a inflorit cultura agustiniana si arta monumentala a pieselor litice.

Atunci au crescut legaturile cu alte regiuni din sud-vest, densitatea populatiei s-a marit semnificativ, iar vechile asezari au fost reocupate. De asemenea au fost ocupate dealurile dimprejur, pe care s-au construit locuinte si pe care s-au stabilit oamenii, pentru perioade lungi de timp. Consolidarea sociala si concentrarea puterii in mainile liderilor, au facut posibila productia operelor gigantice, astfel fiind construite sute de statui elaborate din piatra, dintre care unele complexe si cu o marime impresionanata.

Citește și:  Matterhorn: Obiective turistice Elvetia - Matterhorn

Valea Statuilor din San Agustin111

Platformele uriase, terasele, movilele si structurile asemanatoare cu temple, reflecta un sistem complex de credinte religioase si magice. In Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, se afla in jur de 300 de sculturi enorme care reprezinta: razboinici inarmati cu bate, zeitati cu chipuri amenintatoare, ochi rotunzi si colti de jaguar ai unor eroi mitici. Aceasta perioada intermediara a luat sfarsit in secolul al 8-lea d.Hr., dupa cum arata lipsa de noi constructii monumentale si de noi sculpturi din piatra. In jurul anului 1000, in aceasta zona se pare ca s-au asezat oameni care veneau din regiunea Amazonului, aducand cu ei noi practici agricole.

Aceasta perioada, care a durat pana la venirea spaniolilor, este caracterizata de o traditie mai putin complexa de mestesug, ceea ce sugereaza un fel de regres cultural, in ciuda imbunatatirii agriculturii care a permis cresterea populatiei. Atat asezarile cat si agricultura s-au mutat pe dealuri, fiind introduse terasele folosite atat pentru locuinte si cultivare, cat si pentru drenaj. De asemenea, structura sociala pare sa fi fost mai putin complexa si ierarhica, decat in perioada precedenta. Mici comunitati erau legate prin grade de rudenie, iar unitatile mari erau create temporar numai pe timp de razboi, fiind desfiintate ulterior.

Valea Statuilor din San Agustin1111

Ultimii colonisti din aceasta zona au supravietuit pana in secolul al 17-lea, insa in cele din urma, acestia s-au intors in padurea tropicala. Structurile sociale si agricole din aceasta regiune, nu au putut rezista presiunii comerciale si religioase din partea spaniolilor, facand loc dezvoltarii sistemului colonial. Asezarea coloniala a regiunii San Agustin a inceput in anul 1608, odata cu fondarea unui centru religios pentru indoctrinarea populatiei indigene. In cele din urma, regiunea a fost ocupata de spanioli, San Agustin devenind un punct de trecere pentru rutele catre Popayan si junglele din Putumayo.

Majoritatea sculpturilor din Valea Statuilor din San Agustin, Columbia, au fost descoperite in timpul sapaturilor arheologice din anii 1930. Atunci cand au fost aduse la lumina, acesteau se aflau in stare foarte buna, si inca se puteau vedea culorile cu care fusesera pictate (rosu, galben si albastru). Cea mai buna optiune pentru vizitarea tuturor monumentelor imprastiate in intreaga vale este mersul pe jos, insa la dispozitia vizitatorilor se afla si autobuze si chiar cai. Acest sit arheologic este considerat a fi cel mai mare de acest gen din America de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.