Monitorul de Nil (Varanus niloticus) este cunoscut si sub numele de varanul de Nil, deoarece traieste numai pe valea Nilului, in Africa, la sud de Sahara.

Are corpul musculos, lung de 1,4-2 m, cu falci si picioare puternice. Capul este lung, iar gatul bine diferentiat. Are cinci degete la fiecare picior, cu ghere tari si ascutite, care il ajuta la catarat, sapat si ruperea prazii. Limba este bifurcata, iar simtul olfactiv foarte bine dezvoltat. Coada sa este lunga, ca un bici, folosita la inot, dar si pentru autoaparare.

Exemplarele adulte au un colorit gri-maroniu cu benzi galbene pe cap, picioare, spate si coada. Partea ventrala este deschisa la culoare.

Monitorul de Nil obisnuieste sa stea la soare pe pietrele din apropierea apei sau pe cioturile de copaci. Nu se departeaza niciodata prea mult de apa, pentru a se putea refugia acolo in caz de pericol. Hrana sa preferata consta din moluste, crapi, melci, amfibieni, broaste, pasari, oua de crocodili, insecte si starvuri.

monitorul de nil

Uneori consuma serpi veninosi, el fiind imun la veninul acestora. Hrana este impinsa incet in gatlej, apoi este inghitita, ajungand in intestinele extensibile. Dusmanii sai cei mai mari sunt crocodilii si pitonii. Cand se afla in primejdie, isi foloseste ghearele, dintii si coada pentru a se apara.

Citește și:  Păsări colibri, zâna împodobită (Lophornis ornatus) de dimensiuni mici

Poate fi vazut pe dealuri, spatii deschise, in copaci, langa musuroaie de termite. Seara isi gaseste adapost in vizuini parasite de alte animale, in scorburi, crapaturi de stanci sau in solul nisipos. In perioadele reci, hiberneaza alaturi de alte exemplare, in barloguri comune.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune 20-60 de oua in termitiere. Dupa ecloziune, puii au o lungime ce variaza intre 16-30 cm. Dupa ce ploaia inmoaie pamantul, puii isi croiesc drum afara din vizuina.

Monitorul de Nil este un catarator si un inotator foarte bun, el reuseste sa stea sub apa fara probleme chiar si o ora, deoarece are capacitatea de a inmagazina in plamani un mare volum de aer cu ajutorul a doua cavitati pentru rezerve de aer, situate in partea de sus a botului. In general se fereste de om si nu-l ataca, daca drumul sau este taiat de acesta.

Face parte din ordinul Squamata si familia Varanidae.

Video – Monitorul de Nil (Varanus niloticus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.