Șerpii orbi sau șerpii-filament au obiceiul de a trăi mai mult ascunși în vizuini subterane. Fac parte din încrengătura Chordata, ordinul Squamata și sunt clasificați în trei familii și mai multe genuri. Astfel de șerpi sunt destul de mici, au corpul zvelt și de formă cilindrică, complet acoperit de solzi netezi, deși, lucioși. Au capul mare datorită craniului masiv și ochii aproape nefuncționali, de regulă acoperiți de solzi transparenți.

Șarpele orb Rhinotyphlops schlegelii, Foto: birding101.co.za
Șarpele orb Rhinotyphlops schlegelii, Foto: birding101.co.za

Șerpii de acest gen trăiesc în regiunile tropicale și subtropicale, sunt specii de vizuină. Stau mult timp ascunși în subteran, intră chiar și în mușuroaie de furnici sau de termite, ies din tuneluri doar pentru ași vâna prada sau dacă sunt nevoiți din cauza inundațiilor provocate de ploi. Hrana lor constă din furnici și termite, sau alte specii de insecte, păianjeni și larvele acestora. La rândul lor sunt mâncați de păsări, mamifere nocturne și alte specii de șerpi.

Leptotyphlops dulcis, Foto: herpsoftexas.org
Leptotyphlops dulcis, Foto: herpsoftexas.org

Una din cele mai comune specii din Texas este șarpele-filament care are denumirea științifică Leptotyphlops dulcis. Această specie trăiește în regiunile din sudul SUA, nord-estul Mexicului. Are lungimea corpului de 15-27 cm și este o specie cu stil de viață de vizuină. Are corpul zvelt, cilindric, acoperit de solzi netezi, maronii-rozalii, foarte lucioși.

Citește și:  Șarpele de casă (Natrix natrix) - reptilă și simbol sacru, aducător de noroc
Rhinotyphlops schlegelii
Șarpele orb al lui Schlegel, specia Rhinotyphlops schlegelii

Șarpele orb al lui Schlegel este comun în regiunile din Africa Centrală și de Sud. Are denumirea științifică Rhinotyphlops schlegelii și are lungimea corpului de 60-95 cm. Are corpul acoperit de solzi deși, netezi, de culoare gri-deschis și prezintă la coadă un spin scurt. Are un stil de viață de vizuină, ochii rudimentari și este o specie nocturnă care vânează termite și mici nevertebrate.

Leptotyphlops goudotii
Leptotyphlops goudotii

Specia Leptotyphlops goudotii trăiește în Guatemala, Mexic, Nicaragua, Salvador, Columbia, Panama, Costa Rica, Insula Trinidad, Venezuela, Belize. Acest șarpe se ascunde în vizuini subterane și se hrănește cu mici animale din sol.

Șarpele orb al brahmanului
Șarpele orb al brahmanului

O altă specie de acest gen este șarpele orb al brahmanului care trăiește în Asia de Vest, America de Nord, Australia de Nord, Africa de Sud și multe insule din Oceanul Pacific. Acest șarpe se înmulțește prin partenogeneză, femela depune ouăle fără a se împerechea cu masculul. Denumirea științifică a acestei specii este Ramphotyphlops braminus. Are lungimea corpului de 15-18 cm, coloritul gri spre violet închis. Ochii sunt rudimentari și acoperiți cu solzi translucizi.

Ramphotyphlops braminus, Foto: snipview.com
Ramphotyphlops braminus, Foto: snipview.com

Video – Specii de șerpi-filament sau șerpi orbi – Ramphotyphlops braminus:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.