Șerpii orbi sau șerpii-filament au obiceiul de a trăi mai mult ascunși în vizuini subterane. Fac parte din încrengătura Chordata, ordinul Squamata și sunt clasificați în trei familii și mai multe genuri. Astfel de șerpi sunt destul de mici, au corpul zvelt și de formă cilindrică, complet acoperit de solzi netezi, deși, lucioși. Au capul mare datorită craniului masiv și ochii aproape nefuncționali, de regulă acoperiți de solzi transparenți.

Șerpii de acest gen trăiesc în regiunile tropicale și subtropicale, sunt specii de vizuină. Stau mult timp ascunși în subteran, intră chiar și în mușuroaie de furnici sau de termite, ies din tuneluri doar pentru ași vâna prada sau dacă sunt nevoiți din cauza inundațiilor provocate de ploi. Hrana lor constă din furnici și termite, sau alte specii de insecte, păianjeni și larvele acestora. La rândul lor sunt mâncați de păsări, mamifere nocturne și alte specii de șerpi.

Leptotyphlops dulcis
Leptotyphlops dulcis sursa: lumeaanimalelor.com/reptile/sarpele-filament-de-texas-leptotyphlops-dulcis/

Una din cele mai comune specii din Texas este șarpele-filament care are denumirea științifică Leptotyphlops dulcis. Această specie trăiește în regiunile din sudul SUA, nord-estul Mexicului. Are lungimea corpului de 15-27 cm și este o specie cu stil de viață de vizuină. Are corpul zvelt, cilindric, acoperit de solzi netezi, maronii-rozalii, foarte lucioși.

Citește și:  Meniuri cu carne – ce animale sunt consumate ȋn unele regiuni ale lumii?
Rhinotyphlops schlegelii
Rhinotyphlops schlegelii

Șarpele orb al lui Schlegel este comun în regiunile din Africa Centrală și de Sud. Are denumirea științifică Rhinotyphlops schlegelii și are lungimea corpului de 60-95 cm. Are corpul acoperit de solzi deși, netezi, de culoare gri-deschis și prezintă la coadă un spin scurt. Are un stil de viață de vizuină, ochii rudimentari și este o specie nocturnă care vânează termite și mici nevertebrate.

Leptotyphlops goudotii
Leptotyphlops goudotii

Specia Leptotyphlops goudotii trăiește în Guatemala, Mexic, Nicaragua, Salvador, Columbia, Panama, Costa Rica, Insula Trinidad, Venezuela, Belize. Acest șarpe se ascunde în vizuini subterane și se hrănește cu mici animale din sol.

Ramphotyphlops braminus
Ramphotyphlops braminus

O altă specie de acest gen este șarpele orb al brahmanului care trăiește în Asia de Vest, America de Nord, Australia de Nord, Africa de Sud și multe insule din Oceanul Pacific. Acest șarpe se înmulțește prin partenogeneză, femela depune ouăle fără a se împerechea cu masculul.

Denumirea științifică a acestei specii este Ramphotyphlops braminus. Are lungimea corpului de 15-18 cm, coloritul gri spre violet închis. Ochii sunt rudimentari și acoperiți cu solzi translucizi.

Video – Specii de șerpi-filament sau șerpi orbi – Ramphotyphlops braminus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.