Lăcustele trăiesc în general în regiuni uscate și aride, au picioarele foarte lungi și flexibile, perfect adaptate la stilul lor de viață, le ajută să sară. Au mandibule puternice, cu ajutorul lor taie semințele, ierburile, florile plantelor – hrana lor preferată. Sunt mari iubitoare de soare, de aceea sunt active ziua, iar coloritul lor în nuanțe maronii, verzui, cafenii le ajută să treacă neobservate și să scape de prădători (reptile, mamifere, păsări).
Specii de lăcuste:
Lăcusta-călătoare este cea mai mare specie de acest gen din categoria lăcustelor de câmp. Este răspândită în Europa răsăriteană, Asia, Africa și Madagascar. Are denumirea științifică Locusta migratoria și poate avea lungimea corpului de 3,5-5 cm dacă este femelă și de 3-4 cm dacă este mascul.
Există patru subspecii ale genului Locusta migratoria și anume: Locusta migratoria migratoria, Locusta migratoria capito (apare doar în Insula Madagascar), Locusta migratoria migratorioides și Locusta migratoria manilensis. Masculul este cafeniu, iar femela este cenușie-verzuie cu aripi cafenii-verzui.
Lăcusta italiană trăiește în Europa Centrală și de Sud. Are denumirea științifică Calliptamus italicus și are coloritul cafeniu-cenușiu sau ușor roșiatic, pe aripi are numeroase pete închise la culoare. Masculul are lungimea corpului de 1,5-2,3 cm iar femela este mai mare, are lungimea corpului de 2,3-3,4 cm.
Lăcusta-de-fânețe are coloritul cafeniu-verzui și are denumirea științifică Polysarcus denticauda. Masculul are lungimea corpului de cel mult 2,8-3,3 cm, iar femela de 3,2-3,6 cm. Aceste lăcuste sunt răspândite în Europa Centrală.
Lăcusta marocană este una din cele mai mici specii de lăcuste de câmp. Are denumirea științifică de Dociostaurus maroccanus.
Lăcusta migratoare în formă de frunză poate fi confundată cu o frunză de copac. Are denumirea științifică Phyllium siccifolium. Are lungimea corpului de aproximativ 7 cm și apare mai ales în regiunile din Malaysia de Vest.
Lăcusta Munților Stâncoși din America are denumirea științifică Melanoplus mexicanus spretus. În prezent există o specie nemigratoare numită Melanoplus mexicanus mexicanus.