Lăcustele trăiesc în general în regiuni uscate și aride, au picioarele foarte lungi și flexibile, perfect adaptate la stilul lor de viață, le ajută să sară. Au mandibule puternice, cu ajutorul lor taie semințele, ierburile, florile plantelor – hrana lor preferată. Sunt mari iubitoare de soare, de aceea sunt active ziua, iar coloritul lor în nuanțe maronii, verzui, cafenii le ajută să treacă neobservate și să scape de prădători (reptile, mamifere, păsări).

Adaptabilitatea lor excepțională și capacitatea de a consuma o mare varietate de plante le fac unele dintre cele mai interesante insecte din lume.

Specii de lăcuste:

Locusta migratoria
Locusta migratoria

Lăcusta-călătoare

Este cea mai mare specie de acest gen din categoria lăcustelor de câmp. Este răspândită în Europa răsăriteană, Asia, Africa și Madagascar. Are denumirea științifică Locusta migratoria și poate avea lungimea corpului de 3,5-5 cm dacă este femelă și de 3-4 cm dacă este mascul.

Există patru subspecii ale genului Locusta migratoria și anume: Locusta migratoria migratoria, Locusta migratoria capito (apare doar în Insula Madagascar), Locusta migratoria migratorioides și Locusta migratoria manilensis. Masculul este cafeniu, iar femela este cenușie-verzuie cu aripi cafenii-verzui.

Calliptamus italicus
Calliptamus italicus

Lăcusta italiană

Trăiește în Europa Centrală și de Sud. Are denumirea științifică Calliptamus italicus și are coloritul cafeniu-cenușiu sau ușor roșiatic, pe aripi are numeroase pete închise la culoare. Masculul are lungimea corpului de 1,5-2,3 cm iar femela este mai mare, are lungimea corpului de 2,3-3,4 cm.

Polysarcus denticauda
Polysarcus denticauda

Lăcusta-de-fânețe

Are coloritul cafeniu-verzui și are denumirea științifică Polysarcus denticauda. Masculul are lungimea corpului de cel mult 2,8-3,3 cm, iar femela de 3,2-3,6 cm. Aceste lăcuste sunt răspândite în Europa Centrală.

Dociostaurus maroccanus
Dociostaurus maroccanus

Lăcusta marocană

Este una din cele mai mici specii de lăcuste de câmp. Are denumirea științifică de Dociostaurus maroccanus.

Phyllium siccifolium
Phyllium siccifolium

Lăcusta migratoare

In formă de frunză poate fi confundată cu o frunză de copac. Are denumirea științifică Phyllium siccifolium. Are lungimea corpului de aproximativ 7 cm și apare mai ales în regiunile din Malaysia de Vest.

Lăcusta Munților Stâncoși, Melanoplus spretus
Lăcusta Munților Stâncoși, Melanoplus spretus

Lăcusta Munților Stâncoși

Din America are denumirea științifică Melanoplus mexicanus spretus. În prezent există o specie nemigratoare numită Melanoplus mexicanus mexicanus.

Lăcustele și fenomenul de migrare

Lăcustele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a migra pe distanțe impresionante în căutarea hranei. Aceste insecte își pot schimba comportamentul și aspectul în funcție de densitatea populației, formând roiuri uriașe ce pot parcurge sute de kilometri într-o singură zi.

Migrarea lor este influențată de factori precum temperatura, umiditatea și disponibilitatea hranei. În perioadele de secetă, lăcustele devin mai active și migrează în zone mai umede pentru a-și asigura supraviețuirea. În astfel de condiții, ele pot cauza daune majore culturilor agricole, afectând siguranța alimentară a regiunilor afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.