Familia Procellariidae cuprinde 79 de specii de păsări cu aripi foarte bine dezvoltate, grupate în 14 genuri. Majoritatea zboară în areale din emisfera sudică și au dimensiuni diferite.

Fulmarul, Foto: carolinabirds.org
Fulmarul sau petrelul-glacial, Foto: carolinabirds.org

Una din cele mai cunoscute specii este fulmarul sau petrelul-glacial care are denumirea științifică Fulmarus glacialis. Această pasăre era pentru vikingi o sursă importantă de hrană. Are lungimea corpului de 43-52 cm, anvergura aripilor de 1-1,17 m și greutatea de cel mult 900 g. Fulmarul poate fi observat în mărie nordice, în partea de nord a Oceanului Atlantic și Pacific, în Strâmtoarea Hudson, pe stâncile inaccesibile. Colonii de petrel-glaciali apar în Europa, în Scoția, Irlanda de Nord, Danemarca. Hrana acestei păsări constă din pește, meduze, krill, moluște, cefalopode, crustacee.

Specia Macronectes giganteus din sudul Antarcticii, Foto: carolinabirds.org
Specia Macronectes giganteus din sudul Antarcticii, Foto: carolinabirds.org

În insulele antarctice și subantarctice apare petrelul gigant, o pasăre care are denumirea științifică Macronectes giganteus. Poate fi recunoscută după mirosul conținutului ei stomacal. Când se sperie sau se simte amenințată are obiceiul să vomite conținutul stomacal uleios cu miros urât. Are lungimea corpului de 84-92 cm și anvergura aripilor de cel mult 2 m.

Specia Macroteus halli, Foto: carolinabirds.org
Specia Macronectes halli, Foto: carolinabirds.org

O altă specie asemănătoare cu cea prezentată mai sus este Macronectes halli. Clocește în zona subantarctică și are anvergura aripilor de până la 2 m. Este o pasăre mare care se hrănește cu pești, crustacee, cefalopode, moluște, krill, leșuri de pinguini sau foci. Și această specie stropește cu vomă urât mirositoare atunci cand simte pericolul.

Daption Capense, Foto: grida.no
Daption Capense, Foto: grida.no
Petrelul Daption capense, fotografie de David Cook, Foto: carolinabirds.org
Petrelul Daption capense, fotografie de David Cook, Foto: carolinabirds.org

Specia Daption capense este răspândită în Antarctica și insulele subantarctice. Are lungimea corpului de 36 cm, anvergura aripilor de 89 cm și greutatea de 250-300 g. Speranța de viață la această pasăre este de aproximativ 18 ani.

Fulmarul de sud, Foto: carolinabirds.org
Fulmarul de sud, Foto: carolinabirds.org

Fulmarul de sud este o specie care zboară frecvent deasupra mărilor sudice. Are denumirea științifică Fulmarus glacialoides și poate avea lungimea corpului de45-50 cm, anvergura aripilor de 1,15-1,2 m, iar greutatea de 0,700-1kg. Hrana sa constă din pește, cefalopode, meduze, crabi moluște, krill.

Petrelul zapezilor, Femela i
Petrelul zăpezilor, Femela în cuib
Petrelul zapezilor, Capul
Petrelul zăpezilor, Capul
Petrelul zapezilor
Petrelul zapezilor

Pagrodoma nivea sau petrelul zăpezilor trăiește în Antarctica. Are speranța de viață de 14-20 de ani. Se hrănește cu pești mici și hoituri de animale.

Petrelul Thalassoica antarctica, Foto: carolinabirds.org
Petrelul Thalassoica antarctica, Foto: carolinabirds.org

O altă pasăre tipică din Antarctica este petrelul cu aripi albe. Are denumirea științifică Thalassoica antarctica. Își face cuibul în crăpăturile de stânci, iar hrana sa constă din krill, melci, pești, meduze și crustacee.

Specii de păsări din familia Procellariidae: 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ