Familia Procellariidae cuprinde 79 de specii de păsări cu aripi foarte bine dezvoltate, grupate în 14 genuri. Majoritatea zboară în areale din emisfera sudică și au dimensiuni diferite.

Una din cele mai cunoscute specii este fulmarul sau petrelul-glacial care are denumirea științifică Fulmarus glacialis. Această pasăre era pentru vikingi o sursă importantă de hrană. Are lungimea corpului de 43-52 cm, anvergura aripilor de 1-1,17 m și greutatea de cel mult 900 g.

Fulmarul poate fi observat în mărie nordice, în partea de nord a Oceanului Atlantic și Pacific, în Strâmtoarea Hudson, pe stâncile inaccesibile. Colonii de petrel-glaciali apar în Europa, în Scoția, Irlanda de Nord, Danemarca. Hrana acestei păsări constă din pește, meduze, krill, moluște, cefalopode, crustacee.

Răspândite în special în emisfera sudică, speciile din această familie sunt esențiale pentru ecosistemele marine, având roluri variate, de la controlul populațiilor de pești la distribuirea nutrienților în lanțul trofic.

Macronectes giganteus
Macronectes giganteus

Macronectes giganteus

În insulele antarctice și subantarctice apare petrelul gigant, o pasăre care are denumirea științifică Macronectes giganteus. Poate fi recunoscută după mirosul conținutului ei stomacal. Când se sperie sau se simte amenințată are obiceiul să vomite conținutul stomacal uleios cu miros urât. Are lungimea corpului de 84-92 cm și anvergura aripilor de cel mult 2 m.

Macronectes halli
Macronectes halli

Macronectes halli

O altă specie asemănătoare cu cea prezentată mai sus este Macronectes halli. Clocește în zona subantarctică și are anvergura aripilor de până la 2 m. Este o pasăre mare care se hrănește cu pești, crustacee, cefalopode, moluște, krill, leșuri de pinguini sau foci. Și această specie stropește cu vomă urât mirositoare atunci cand simte pericolul.

Daption capense
Daption capense

Daption capense

Este răspândită în Antarctica și insulele subantarctice. Are lungimea corpului de 36 cm, anvergura aripilor de 89 cm și greutatea de 250-300 g. Speranța de viață la această pasăre este de aproximativ 18 ani.

Fulmarus glacialoides
Fulmarus glacialoides

Fulmarul de sud

Este o specie care zboară frecvent deasupra mărilor sudice. Are denumirea științifică Fulmarus glacialoides și poate avea lungimea corpului de 45-50 cm, anvergura aripilor de 1,15-1,2 m, iar greutatea de 0,700-1kg. Hrana sa constă din pește, cefalopode, meduze, crabi moluște, krill.

Pagrodoma nivea
Pagrodoma nivea

Pagrodoma nivea

Sau petrelul zăpezilor trăiește în Antarctica. Are speranța de viață de 14-20 de ani. Se hrănește cu pești mici și hoituri de animale.

Thalassoica antarctica
Thalassoica antarctica

Thalassoica antarctica

O altă pasăre tipică din Antarctica este petrelul cu aripi albe. Are denumirea științifică Thalassoica antarctica. Își face cuibul în crăpăturile de stânci, iar hrana sa constă din krill, melci, pești, meduze și crustacee.

Reproducerea și ciclul de viață al păsărilor Procellariidae

Păsările Procellariidae au un comportament reproductiv fascinant, caracterizat prin fidelitatea față de partener și locul de cuibărit. Cuiburile sunt amplasate pe stânci abrupte, insule nelocuite sau în zone izolate, pentru a fi protejate de prădători.

Femela depune un singur ou, iar ambii părinți participă la incubație și hrănirea puiului. Unele specii, precum petrelii, își pot hrăni puii cu o substanță uleioasă bogată în grăsimi, obținută din pește și crustacee digerate. Acest mecanism le permite puilor să crească rapid și să fie pregătiți pentru migrația pe distanțe lungi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.