Cele mai colorate șopârle din lume:

Plestiodon fasciatus
Plestiodon fasciatus

1. Scincida Plestiodon fasciatus trăiește în America de Nord, Canada, SUA. Această specie are pe spate un desen ce constă din cinci dungi longitudinale, în culori luminoase mai ales la exemplarele tinere. Cele mai impresionante scincide de acest fel au coada albastru-strălucitor sau albastru-cobalt. Femelele în general au dung

Rhacodactylus ciliatus
Rhacodactylus ciliatus

2. Gecko Rhacodactylus ciliatus este o specie ocrotită prin lege, care trăiește în sudul Insulei Noua Caledonie. Are coloritul corpului diferit, în nuanțe de maro, gri, verde, ruginiu, galben-pal, sau combinații ale acestora. Acest gecko poate trăi aproximativ 20-25 de ani.

Agama agama
Agama agama

3. Șopârla-curcubeu sau Agama agama este răspândită în Africa, la Sud de Sahara, în insulele Capului Verde, insulele Comore și Madagascar. Masculul își schimbă coloritul corpului în timpul zilei, din gri-cenușiu (din timpul nopții) într-o nuanță pronunțată de albastru și de portocaliu pe coadă și zona superioară a trupului. Femela și puii au un colorit mai șters, în nuanțe maronii. Aceste șopârle au lungimea corpului de 30-40 cm.

Phelsuma laticauda angularis
Phelsuma laticauda angularis

4. Specia Phelsuma laticauda angularis trăiește în Madagascar și se hrănește cu insecte, larve de insecte și nectar. Are lungimea corpului de 11 cm și coloritul viu, în nuanțe de verde, albastru-deschis, cu pete gălbui și roz.

Calotes mystaceus
Calotes mystaceus

5. Specia Calotes mystaceus apare doar în regiunile împădurite din Asia de Sud-Est, are lungimea corpului de 11-13 cm și lungimea cozii de 25 cm. În perioada de împerechere, masculul are coloritul impresionant în partea superioară a corpului, albastru-intens în timpul zilei și maro-închis pe timp de noapte. Hrana sa constă din mici mamifere, artropode și alte specii de șopârle.

Gonatodes concinnatus
Gonatodes concinnatus

6. Specia de gecko pitic Gonatodes concinnatus apare în regiunile nordice din Venezuela și Peru, din Columbia și Ecuador. Se hrănește cu insecte, dar mai ales cu artropode. Are coloritul predominant maroniu cu pete gri, albe, galbene și negre.

Calotes versicolor
Calotes versicolor

7. Șopârla de grădină sau specia Calotes versicolor trăiește în regiunile din vestul Asiei, estul și sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 30-35 cm și coloritul variabil în diferite nuanțe de maroniu, gri-măsliniu, gălbui. Masculul își schimbă coloritul în perioada de împerechere în nuanțe mai vii, de roșu, maroniu, măsliniu, galben-intens. Adulții au lungimea corpului de 13 cm și coada foarte lungă.

Lacerta viridis
Lacerta viridis

8. Specia Lacerta viridis este numită șopârla verde europeană deoarece are coloritul verde-închis și trăiește în regiunile deschise din Europa. Exemplarele tinere au coloritul maroniu.

Citește și:  Delfinul-sfarleaza (Stenella longirostris) face salturi și se răsucește în aer
Underwoodisaurus milii
Underwoodisaurus milii

9. Specia Underwoodisaurus milii din Australia de Vest are coloritul corpului în nuanțe de roz, negru și maroniu. Acest gecko preferă regiunile deșertice sau semi-deșertice și are lungimea corpului de 12-14 cm.

Japalura splendida
Japalura splendida

10. Șopârla Japalura splendida este o specie endemică din sud-vestul Chinei. Are coloritul corpului în nuanțe strălucitoare de verde-deschis, maroniu, verde-oliv. Este o specie carnivoră.

Eublepharis macularis
Eublepharis macularis

11. Gecko-leopard este o specie din sudul Asiei Centrale. Are denumirea știițifică Eublepharis macularis și lungimea corpului de 20-25 cm. Numele acestei șopârle se referă la coloritul galben cu pete negre, ca la leopard. Are capul lat, coada groasă, pleoapele mobile.

Gecko gecko
Gecko gecko

12. Specia Gecko gecko este răspândită în regiunile cu păduri tropicale din Asia de Sud-Est și mai ales din Filipine. Este o specie arboricolă, care se hrănește cu insecte. Are lungimea corpului de 40 cm și coloritul albăstrui sau gri, cu numeroase pete galbene sau roșii-intense. Masculul are coloritul mai frumos decât al femelei, în nuanțe mai vii.

Phelsuma inexpectata
Phelsuma inexpectata

13. Specia Phelsuma inexpectata este endemică din Insula Reunion, din Oceanul Indian, din sudul Africii. Are lungimea corpului de 10-13 cm și coloritul verzui, cu dungi maronii, albicioase, verzi și albastre în partea superioară a corpului, în rest cu mici pete roșii de diferite mărimi. Picioarele sunt maronii cu puncte galbene.

Trachylepis quinquetaeniata
Trachylepis quinquetaeniata

14. Șopârla Trachylepis quinquetaeniata are lungimea corpului de 20 cm și este o specie din Africa. Impresionează prin corpul său acoperit de sozi lucioși care au reflexii metalice în nuanțe de maroniu, măsliniu și gălbui, dar și prin coada lungă de culoare albăstruie. Pe partea ventrală a corpului, coloritul este albicios.

Nucras caesicaudata
Nucras caesicaudata

15. Specia Nucras caesicaudata este o specie din sudul Mozambicului, nord-estul Africii de Sud și sud-vestul Zimbabwe. Are coada lungă, subțire și albastră. Pe corp prezintă un desen în formă de dungi longitudinale negre și galbene.

Lacerta schreiberi
Lacerta schreiberi

16. Specia Lacerta schreiberi are lungimea totală de 35-40 cm și trăiește în Spania și Portugalia. Se hrănește cu insecte, artropode și alte specii de șopârle (mai ales puii acestora). Are coloritul galben pe corp și albastru-deschis pe cap, cu numeroase pete mici negre.

Psammophilus dorsalis
Psammophilus dorsalis

17. Specia Psammophilus dorsalis este endemică din India și are lungimea corpului de 13-20 cm. Se hrănește cu insecte și artropode. Masculul are coloritul în nuanțe de roșu și negru. Femela are coloritul pestriț, maro-oliv cu pete albe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.