Vidra orientală cu gheare scurte este o specie de mamifer din categoria mustelidelor, care trăiește în Asia de Sud, Est și Sud-Est. Habitatul ei se extinde în sudul Chinei, în India, în sudul Filipinelor, în Peninsula Malay, insulele Java și Borneo. Preferă zonele umede, cu râuri, mlaștini, lacuri și alte fluxuri de apă dulce.

Hrana lor constă din pești, moluște, broaște, crustacee, crabi și alte animale acvatice. Sunt mamifere înotătoare excelente, acest lucru datorită mobilității cozii și picioarelor. Au obiceiul să se bălăcească în bălți cu noroi, dar și să se încaiere între ele, mai ales masculii în perioada de împerechere se luptă între ei pentru femele.

Această specie este considerată cea mai mica dintre toate speciile de vidre din lume. Este o mustelidă cu ghearele foarte scurte și de la acest lucru îi vine și numele. Are lungimea corpului de 45-61 cm, greutatea de 1-5 kg și lungimea cozii de 25-35 cm. Corpul ei alungit este acoperit cu fire de păr aspre și subpar moi care alcătuiesc blana deasă, cu rol de protecție, de culoare maronie pe partea dorsală și mai deschisă pe partea ventrală, pe gât și față.

Picioarele sunt scurte, parțial palmate, prevăzute cu degete destul de lungi, cu pernițe cărnoase și gheare micuțe. Mobilitatea acestora este foarte mare, cu ajutorul lor manevrează hrana. Capul este mic, are cutia craniană alungită, botul turtit, vibrizele scurte, fine și albe, iar urechile mici, rotunjite și acoperite cu fire scurte de păr.

Citește și:  Chitcanul-elefant roșcat (Elephantulus rufescens), vezi cum trăiește această rozătoare
Aonyx cinerea
Aonyx cinerea

Vidra orientală cu gheare scurte trăiește în grupuri familiale mici, care pot fi compuse din cel mult 12 exemplare. Comunică prin sunete, dar și prin miros. Sunt animale teritoriale care își marchează zona prin urină, excremente și secreții ale glandelor pereche de la baza cozii. Femela are o perioadă de gestație de 2 luni și poate face 2 pui.

În cazuri excepționale poate avea și 6 pui. Puii deschid ochii abia după 40 de zile de la naștere. Aceștia sunt ocrotiți de ambii părinți, alăptați de femelă și înțărcați după 80 de zile.

Vidra orientală cu gheare scurte are denumirea științifică Aonyx cinerea, face parte din ordnul Carnivora, familia Mustelidae. Există trei subspecii ale acestu gen și anume: Aonyx cinerea cinerea, Aonyx cinerea nirnai, Aonyx cinerea concolor. Speranța de viață a acestei specii este de aproximativ 11-16 ani.

Video – Vidra orientală cu gheare scurte (Aonyx cinerea):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.