Vipera cu corn pe nas isi are numele de la protuberanta de pe varful botului ce se aseamana cu un corn si al carui rol inca nu a fost elucidat. Arealul sau este format din regiunile cu paduri rare din vestul Asiei, sudul si estul Europei. Pana in prezent specialistii au stabilit ca reprezinta cel mai periculos sarpe de pe continentul european. Muscatura acestei vipere poate fi letala doar daca nu este tratata la timp.

Vipera cu corn pe nas, Foto: carlcorbidgefieldherping.blogspot.ro
Vipera cu corn pe nas, Foto: carlcorbidgefieldherping.blogspot.ro

Vipera cu corn pe nas are corpul mai scurt decat un sarpe si coada mai mica.

La maturitate poate avea lungimea corpului de 65-95 cm si coloritul corpului in nuante gri, maronii, negre, galbene sau portocalii cu o dunga in zig-zag pe partea dorsala si in tonuri albicioase pe partea ventrala. Conform cercetatorilor cele mai multe exemplare masoara pana in 80 cm, iar de regula femelele sunt mai mici decat masculii, au coloritul mai deschis si marcajele mai intense. Capul viperei este mare de forma triunghiulara si are botul ascutit. La fel ca si intregul corp si pe cap apar solzii mici si desi, iar ochii sunt mici si rotunzi, cu irisul de culoare inchisa. Cum era de asteptat si aceasta vipera are coltii foarte lungi si glandele cu venin destul de mari. In timp de musca coltii sunt coborati astfel incat sa raneasca victima si sa o retina, iar cand nu sunt utilizati sunt tinuti pliati in zona cerului gurii.

Citește și:  Boa-smarald de copac (Corallus caninus), un șarpe arboricol de culoare verde

Reproducerea la aceasta specie de vipera este vivipara.

Dupa imperechere si la o anumita perioada de timp femela va naste 10 sau chiar pana la 20 de pui vii, care se aseamana cu niste adulti in miniatura si a caror hrana este formata din mici soparle si insecte mari de genul lacustelor. Habitatul lor este in principal format din padurile mixte sau de foioase, cu tufisuri uscate si locuri stancoase. Fiind diurne, aceste vipere isi vaneaza prada in timpul zilei, aceasta este formata din soparle si mamifere mici, iar de multe ori pot fi observate stand pe suprafetele mari ale stancilor pentru a se incalzi la soare sau in poienile si luminisurile padurii. In lunile reci de iarna viperele hiberneaza, iar cand perioada de ger se prelungeste prea mult se poate intampla sa nu supravietuiasca.

Vipera cu corn pe nas este o specie comuna in Asia si Europa, numarul de exemplare este mare. Are denumirea stiintifica de Vipera ammodytes, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae.

Video – Vipera cu corn pe nas (Vipera ammodytes) – Cel mai periculos sarpe din Europa:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.