Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii) este o specie care traieste in padurile tropicale din America Centrala si nordul Americii de Sud. Numele ei vine de la faptul ca are o trasatura distinctiva – prezinta ,,gene” formate din solzii ridicati chiar in dreptul ochilor.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 45-75 cm, intotdeuna femela fiind mai mare decat masculul. Ca toate speciile arboricole si aceasta vipera are coada cu rol de apucare, deseori stand agatata de ea de crengile copacilor.

Corpul este acoperit de solzi mici si luciosi, iar coloritul variaza de la galben-portocaliu-aprins la verde-cenusiu-inchis. La anumite exemplare care au un colorit verde sau galben spre maroniu apare si un desen pe partea dorsala a corpului, care se prezinta ca o banda in zig-zag de culoare mai inchisa sau contrastanta.

Capul este destul de mare, de forma triunghiulara, iar ochii sunt mici cu irisul de culoare inchisa. Gura are deschiderea larga, in maxilarul superior are doi colti lungi, ce apar indoiti spre spate cand vipera isi tine gura inchisa. In zona dintre ochi si bot prezinta o cavitate cunoscuta sub numele de Groapa Loreal acesta fiind deschiderea externa a unui organ termoreceptor deosebit de sensibil.

Citește și:  Vipera lui Wagler (Tropidolaemus wagleri) din templul Penang

Vipera cu gene

Acest organ este de obicei intalnit la serpii boa si pitoni. Atunci cand prada este in zona de detectare, radiatia infrarosie permite viperei sa determine directia. Se pare ca aceste organe receptoare functioneaza ca niste ochi primitivi si sunt de mare importanta pentru un sarpe pradator care vaneaza pe timp de noapte.

In momentul cand ataca vipera cu gene isi deschide botul si isi coboara cei doi colti din pozitia lor obisnuita, lipita de cerul gurii. Cand maxilarele sunt larg deschise, coltii sunt indreptati spre prada.

Vipera cu gene este activa mai mult noaptea, atunci ea sta ascunsa in vegetatia densa si isi pandeste prada ce consta din rozatoare, soparle, broaste si pasari mici. Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela dupa o perioada de 4-5 luni naste 6-22 pui vii, care la inceput au lungimea de 10-20 cm.

Vipera cu gene face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.