Vipera sud-africană (Bitis arietans), cunoscută și sub numele de vipera-pufăitoare, este una dintre cele mai periculoase specii de șerpi din Africa.
Vipera sud-africana (Bitis arietans) este cunoscuta si sub numele de vipera-pufaitoare datorita comportamentului pe care il are atunci cand este stresata si nelinistita. In astfel de momente isi ridica partea dinaintea corpului, se umfla si suiera, fiind gata in orice moment sa se repeada la atac.
Caracteristicile fizice ale viperei sud-africane
Acest sarpe veninos populeaza regiunile deschise, cu savane si pasuni din Africa, la sud de Sahara. Poate fi intalnit si in zonele cu paduri tropicale, la altitudini de 1500-3000 m. Are corpul lung de 1-1,9 m, gros, capul aplatizat si lat, botul rotunjit.
Avand lungimea relativ mare, unele exemplare obisnuiesc sa-si tarasca corpul in linie dreapta asemanator omizilor. Are corpul acoperit cu piele solzoasa, de culoare maronie-galbui cu dungi albe sau marcaje galbene pe partea dorsala.
Este o specie predominant terestra, nocturna, care vaneaza dupa apusul soarelui, noaptea, in special mamifere de dimensiuni mici, reptile, soparle, amfibieni si pasari. Obisnuieste sa-si ia prin surprindere prada, o loveste rapid, injectandu-i o cantitate mare de venin.
Reproducerea și ciclul de viață
In perioada de imperechere, in lunile octombrie-decembrie, masculii se lupta intre ei si urmaresc traseul marcat de femele. Reproducerea este ovovivipara, fiecare femela naste un numar de 20-40 de pui, in unele cazuri si mai multi, in perioada februarie-mai. Acestia au la inceput lungimea de 16-25 cm.
Pentru om vipera sud-africana este foarte periculoasa, ea este responsabila pentru numeroasele muscaturi letale in Africa. Are coltii lungi, muscatura ei provoaca rani mari si adanci, iar veninul foarte toxic duce la sangerare puternica.
Pericolul veninului și efectele asupra omului
Cantitatea de venin aruncata odata este foarte mare, suficienta pentru a omora 4-5 persoane. De obicei nu este o vipera foarte agresiva, ataca omul doar daca se apropie foarte mult de ea si eventual o atinge cu piciorul chiar si fara intentie.
Vipera sud-africana face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Importanța ecologică a viperei sud-africane
Deși periculoasă pentru oameni, vipera sud-africană joacă un rol esențial în ecosistem. Prin controlul populațiilor de rozătoare și alte mamifere mici, contribuie la menținerea echilibrului ecologic în habitatele sale.
De asemenea, șarpele este o sursă de hrană pentru prădători mai mari, cum ar fi păsările răpitoare și unele mamifere carnivore. Prezența sa este un indicator al sănătății habitatului, iar dispariția ei ar putea provoca dezechilibre semnificative în lanțul trofic.