Reprezentarile exagerate intr-un mod negativ a tot ce tine de voodoo din filmele artistice au facut ca publicul sa perceapa aceasta religie ca pe un avatar al satanismului. In lumea cinema practicantii fac sacrificii si infig ace in papusi voodoo cu scopul de a-si elimina adversarii in cel mai dureros mod cu putinta.

Altar voodoo
Altar voodoo

Insa adevarul e mult mai putin bizar: in variatele sale forme, voodoo este o religie a naturii si stramosilor, de multe ori imbinata cu elemente crestine, in care singurele sacrificii sunt cele ale animalelor, care sunt oferite drept hrana apoi.

Exista mai multe tipuri de voodoo, cel vest african, precum si alte forme derivate din acesta odata cu evolutia culturii sclavilor in diverse parti ale lumii. Forma de baza, africana, este recunoscuta oficial in mai multe state si in general este numita Vodun sau Vodon.

Apartenentii la aceasta religie cred intr-o zeitate suprema care a creat universul. Spre deosebire de alte religii monoteiste, acest zeu are numeroase ajutoare, acestea fiind numite Orisha. Spiritele binevoitoare, care difera ca nume si aspect de la o regiune la alta, guverneaza tot ce se intampla pe pamant, iar oamenii le dedica ritualuri, dansuri si talismane numite fetisuri.

Intreaga natura este considerata divina, astfel explicandu-se elementele pozitive precum plantele de leac. In cadrul acestei religii, femeile, mai ales cele batrane, pot capata un statut special de Regina Mama, conducatoarea ceremoniilor religioase. Desi uneori se ofera sacrificii animale zeitatilor, in Vodun nu intalnim niciun fel de papusi voodoo.

Varietatea de voodoo din Louisiana a aparut prin aducerea unui numar foarte mare de sclavi din Africa in noile colonii din Statele Unite de astazi. Cum un singur proprietar putea sa aiba cateva sute de sclavi, iar familiile erau vandute impreuna, cultura a putut fi pastrata destul de bine, in ciuda actiunii puternice de convertire la crestinism din acea vreme.

De fapt, cele doua religii s-au dovedit compatibile in viziunea noilor sositi, care au apreicat cultul sfintilor si al Fecioarei Maria datorita similaritatii cu proprii lor intermediari. Numele initiale ale spiritelor voodoo au fost inlocuite cu cele ale sfintilor, iar ritualurile au inceput sa include tamaie, cruci si rugaciuni.

papusi voodoo
papusi voodoo

Desi nu putem vorbi de papusi voodoo in adevaratul sens al cuvantului, mici amulete cu forma umana erau atasate unui gris gris – fetis folosit pentru a impiedica o sarcina nedorita, dar nu numai. Foarte interesante sunt si superstitiile din aceasta zona. Astfel, pentru ca o femeie proaspat devenita vaduva sa nu se recasatoreasca, pantofii raposatului trebuiau rupti in bucati mici; un sot ramanea fidel daca sotia ii punea putin din sangele ei in cafea, iar simpla intoarcere a fotografiei cuiva putea sa ii provoace dureri de cap.

Citește și:  Religia păgână a vikingilor şi convertirea lor la creştinism

Astazi, in zona Louisianei voodoo a devenit o religia a catorva, care prefera sa o tina pentru ei; in schimb, a explodat o adevarata industrie de tururi, muzee, imbracaminte si papusi voodoo ce pot fi vandute pe bani frumosi turistilor, impreuna cu o poveste infricosatoare si mai mult sau mai putin reala.

Poate cea mai cunoscuta forma de voodoo este cea din Haiti, unde conflictele, foametea, lipsa de siguranta si viata grea i-au dat o forma specifica si ceva mai similara cu cea din filme. Religia, ca si cea din Louisiana, are bazele in versiunea africana, fiind adusa odata cu sclavii pe plantatiile din Haiti. Invinuita pentru toate tulburarile si chiar revolutia finala care a adus independenta statului, credinta haitienilor era una pasnica si amestecata, la randul ei, cu elemente crestine.

Credinta de baza se refera la o zeitate suprema care a creat tot, zeu numit Bondye (de la Bon Dieu –bunul Dumnezeu Fr.), insa care nu se implica deloc in viata oamenilor. Cei care se implica sunt numiti Loa, spirite intermediare, care pot schimba viata omenilor si carora li se dedica ritualuri.

incantatii voodoo
incantatii voodoo

In cadrul religiei haitiene se intalnesc papusi voodoo, insa acestea trebuie facute cu o suvita a persoanei luate in consideratie. Papusa este apoi ingropata, infigerea acelor facandu-se mai des in zone unde se pot scoate bani de la turisti. Originea ritualului este necunoscuta, mai ales ca reprezentarile umane, mai ales cele de copii, sunt folosite in ritualurile pozitive. Magia neagra este foarte des vehiculata in cadrul variantei din Haiti a voodoo, protejarea in fata actiunilor rauvoitoare ale dusmanilor facand parte din viata de zi cu zi.

Daca e ceva mai intunecat decat crearea de papusi voodoo, atunci e in mod sigur vorba de zombi, cuvantul in sine avandu-si originea din aceasta zona a lumii. Legenda haitiana este foarte diferita de cea pe care o stim noi, a creaturilor descarnate in cautare de creiere.

Zombi erau morti vii readusi la viata de cei care stapanesc magia neagra cu scopul de a fi slugile obediente ale acestora. Descoperirile stiintifice pun legenda pe seama unor droguri care puteau induce o stare foarte asemanatoare cu moartea, provocand si afectiuni ale creierului; astfel, un sclav obedient putea fi creat, iar teama ar fi fost insuflata in restul oamenilor. In ultima vreme, insa, manifestarile de acest tip au fost pedepsite penal, asa ca nu s-au mai inregistrat cazuri. Insa cine stie ce alte mistere medicale ascund plantele folosite de vracii haitieni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.