Vulpea cu urechi de liliac traieste in regiunile aride si semi-aride din sudul si estul Africii, in Etiopia, Tanzania, Angola, Zambia, Sudanul de Sud. Este un mamifer al savanelor africane, al zonelor semi-desertice, al carui nume se refera la urechile sale foarte mari comparativ cu aspectul capului, fata mica si botul ascutit.

Are lungimea corpului de 46-66 cm, inaltimea la greaban de 40 cm si greutatea de 2-4,5 kg. Coada este lunga si foarte stufoasa, poate masura 23-34 cm, mai mult de jumatate din lungimea corpului, iar coloritul este roscat la baza si negru la varf. Pe partea dorsala a corpului coloritul blanii este maroniu-galbui sau gri-galbui pe partile laterale. Pe partea ventrala nuantele sunt mai deschise, galbui sau chiar albicioase. Membrele anterioare si posterioare sunt inalte, au parul de culoare inchisa, labele sunt chiar negre. Labele din fata au cate cinci degete si gheare de 2 cm, iar cele din spate cate patru degete si gheare mici de pana la 1 cm. Capul este ingust, botul subtire, iar ochii sunt mari, au irisul de culoare neagra sau maro. Maxilarele sunt inzestrate cu dinti oarecum diferiti de cei ai canidelor, majoritatea sunt mici si ascutiti, au 8 molari in plus fata de acestea, astfel incat ajung la 48 de dinti, un numar foarte mare, ce nu mai apare la alt mamifer nemarsupial. Urechile sunt mari, cu lungimea de 13 cm, au marginile negre, iar pe fata apare un desen de culoare neagra la fel ca la ratoni.

Citește și:  Mamifere carnivore din țara noastră - Enotul (Nyctereutes procyonoides), bursucul cu barbă

Vulpea cu urechi de liliac, Otocyon megalotisVulpea cu urechi de liliac traieste in grupuri mici de cateva exemplare, iar hrana sa consta din insecte, termite, lacuste, greieri, gandaci de balegar. Este o specie noctura, vaneaza pe timp de noapte, doar in lunile de iarna este diurna. Desi este o mare amatoare de insecte, uneori, ocazional prinde si mici rozatoare, soparle si oua ale unor pasari.

In perioada de reproducere masculul si femela traiesc in grupuri familiare. De obicei sunt animale monogame, care se imperecheaza de 10 ori in perioada cand femela este disponibila. Perioada de gestatie este de 60-70 de zile, dupa care femela naste 2-6 pui. Acestia au corpul acoperit cu blanita gri, au ochii inchisi si sunt alaptati de mama si alte femele din cadrul grupului, care au de asemenea pui. Masculul ajuta la protejarea puilor mai ales in perioada cand femela este slabita si trebuie sa plece la vanatoare spre a se hrani. Dupa 9 zile puii incep sa vada iar la 5-6 luni devin independenti. Speranta de viata este de 12-13 ani in conditii de captivitate si mai putin in salbaticie.

Vulpea cu urechi de liliac nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Carnivora, familia Canidea si are denumirea stiintifica de Otocyon megalotis.

Video – Vulpea cu urechi de liliac (Otocyon megalotis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.