Vulpea cupeo este o specie care traieste in vestul Americii de Sud, ea are obiceiul sa atace animalele domestice – pasarile si mieii. Acest lucru face sa fie vanata in arealul in care traieste fiind considerata de oameni un animal daunator si in acelasi timp cu o blana foarte frumoasa – mult pretuita de acestia. In acelasi timp vulpea cupeo are si un rol important pentru culturile agricole, ea gestioneaza numarul mare de rozatoare ce distrug recoltele prin faptul ca ii vaneaza intotdeauna cu lacomie. In pampasul american si in padurile de foioase din regiunile montane vulpea este amenintata prin distrugerea habitatului. Multe exemplare traiesc in Muntii Anzi in partile vestice, ajungand la altitudini foarte mari cuprinse intre 1000-4500 m. Prefera mai mult padurile rare si zonele cu arbusti si ierburi inalte, mai putin este intalnita in padurile dese. Fiind un animal carnivor hrana sa preferata consta din rozatoare, pasari, iepuri, oi, miei, fructe de padure si insecte. Conform cercetatorilor 30% din dieta sa este alcatuita din plante si restul din carne.

Pseudalopex culpaeus, Foto: deanimalia.com
Pseudalopex culpaeus, Foto: deanimalia.com

Vulpea cupeo este un animal carnivor destul de mare, considerat cea mai mare vulpe din America de Sud, la varsta adulta poate avea lungimea corpului de 60-120 cm si greutatea de 5-1,5 kg. Masculii sunt intotdeauna mai mari decat femelele si cantaresc mai mult cu 15%. Aspectul acestei vulpi se aseamana cu a celorlalte specii, iar din punct de vedere al agresivitatii ea este considerata cel mai mare pradator din zona geografica in care traieste, desigur dupa lup si caine salbatic. Are intregul corp acoperit cu blana deasa in nuante de culori gri-cenusii pe partea dorsala, cafenii-deschise pe partea ventrala, rosiatice in zona coapselor si pe cap. Membrele anterioare si posterioare sunt robuste destul de lungi, acoperite cu blana rosiatica si doar pe partea din spate cu dungi mai deschise. Coada este lunga de 30-45 cm, imblanita roscata si cu varful de culoare neagra. Capul este mare, botul lung si ascutit, iar urechile mari cu par si la interior si la exterior, tinute drept in sus. Ochii sunt mari cu irisul de culoare neagra, acuitatea vizuala este foarte dezvoltata ca si celelalte simturi – olfactiv si auditiv. Maxilarele sale puternice inzestrate cu dinti ascutiti arata ca aceasta vulpe este un pradator lacom de animale mai mici ce traiesc in acelasi areal.

Citește și:  Pasărea cojoaica de pădure (Certhia familiaris), află trăsăturile acestei specii

Aceste vulpi nu traiesc solitar ci in perechi, isi construiesc vizuini, masculii se lupta intre ei in perioada de imperechere pentru alegerea femelei. Sunt animale teritoriale, isi stabilesc o zona si o marcheaza prin excremente, nelasand apoi nici un intrus sa se apropie. Perioada de reproducerea este toamna, incepand cu luna august pana la sfarsitul lunii octombrie. Perioada de gestatie la femela este de 2 luni, dupa care ea poate naste 2 pana la 8 pui mici, orbi si neajutorati. Puii au un colorit crem deschis care ii camufleaza foarte bine in mediul inconjurator de atacul pradatorilor. Ei sunt alaptati de mama o perioada de 4-5 saptamani, apoi hraniti cu hrana ca si adultii, cresc foarte repede, doar dupa un an de zile ajung la greutatea de 7-9 kg.

Vulpea cupeo este o specie comuna in America de Sud, nu este in pericol de disparitie, face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae si are denumirea stiintifica de Pseudalopex culpaeus.

Video – Vulpea cupeo (Pseudalopex culpaeus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.