Vulpea de mare ondulată trăiește pe fundul Mării Mediterane, în estul Oceanului Atlantic, la sud de Insulele Britanice, în largul insulelor Canare, Golful Biscaya. Preferă să stea în adâncurile mării și oceanului, pe mâl sau nisip, la adâncimi de 200 m, dar mereu mai aproape de țârmuri și nu în zone de mare profunzime.

Datorită coloritului foarte complicat în nuanțe de culori variate este camuflată perfect pe fundul apei, în mediul ei natural. Forma corpului este aplatizată, la fel ca la alte specii de vulpi și pisici de mare, fapt ce face ca aceste specii să se deosebească de ceilalți pești cartilaginoși. Cu ajutorul înotătoarelor pectorale mari se propulsează în apă. Un exemplar adult are lungimea corpului de cel mult 1 m și greutatea de aproximativ 3-4 kg.

Corpul este pestriț, dar se remarcă și prin numeroase puncte albicioase. Ficatul este uleios ceea ce o ajută să plutească, iar faptul că este și mic îi înlesnește avantajul de a putea rămâne pe fundul mării. Lângă pedunculul caudal se pot observa cele două aripioare dorsale lungi. Nu prezintă deloc solzi. Pe partea dorsală a corpului are niște umflături distribuite pe un singur rând.

Citește și:  Vulpea de mare (Raja clavata), o specie ce preferă fundul oceanului
Raja undulata
Raja undulata

Vulpea de mare ondulată este o specie carnivoră ca și alte specii de acest gen. Hrana sa constă în special din pești și mici nevertebrate acvatice pe care le prinde pe fundul apei. Are avantajul de a trece neobservată de viețuitoarele din jur și astfel acestea sunt ușor capturate de ea. Trebuie doar să aștepte și să atace brusc, când momentul este oportun. Prinde moluște, crustacee, echinoderme și pești mici. Are dinții perfect adaptați pentru a apuca, sfărâma, răzui sau rupe prada.

În perioada de reproducere, femela depune ouăle pe fundul apei. De regulă nu depune mai mult de 15 ouă. Acestea sunt protejate fiecare de câtre o capsulă care are lungimea de 9 cm și lâțime de cel mult 2 cm. În fiecare capsulă puiul este în curs de dezvoltare și protejat de mediul exterior.

Vulpea de mare ondulată are denumirea științifică Raja undulate și nu este o specie în pericol de dispariție. Face parte din ordinul Rajiformes, familia Rajidae, clasa Chondrichthyes.

Video – Vulpea de mare ondulată (Raja undulata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.