Vulturul-curcan este o pasăre de pradă parțial migratoare, care zboară din sudul Canadei până în sudul Americii de Sud. Trăiește în diverse habitate din Canada și sudul Țării de Foc, dar de-a lungul anilor numeroase exemplare au explorat și ținuturile nordice, deschise sau împădurite ale Americii. Are denumirea științifică Cathartes aura. Această specie își depistează prada prin simțul ascuțit al mirosului și este numit ,,șorecar”.

Vulturul-curcan în zbor, Foto: calliebowdish.com
Vulturul-curcan în zbor, Foto: calliebowdish.com

Acest vultur are penajul de culoare închisă, negru și maroniu, iar aripile lungi și largi, perfecte pentru zborul planat. Capul și o parte a gătului sunt golașe, pielea este rozie sau chiar roșu aprins, iar picioarele puternice sunt de asemenea golașe. Coloritul roșu al pielii contrastează puternic cu ciocul mare, cu vârful albicios și ascuțit. Unele exemplare au pene rare pe cap și negi de culoare deschisă pe pielea rișiatică. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 64-81 cm, anvergura aripilor de 1,8-2 m, lungimea cozii de 22-29 cm și greutatea de 0,85-2 kg. Penajul masculului este asemănător cu cel al femelei, nu există un dimorfism sexual bine evidențiat.

Vulturul-curcan mănâncă prada
Vulturul-curcan mănâncă prada

Vulturul-curcan prefer mai ales regiunile împădurite, montane. Totuși el planează ziua și desupra zonelor deșertice de coastă, de tundră sau de savannă. Se hrănește frecvent cu cadavre de animale și de aceea poate fi observant și în zonele populate mai ales când planează brusc în jos, tine ripile ridicate în formă de V, prinde cu ghearele stârvurișe de animale ce au fost omorâte accidental pe șosele și apoi se ridică cu ele iar în zbor.

Cuibul acestor vulture este realizat pe În perioada de reproducere femela depune un număr de 1-3 ouă, care eclozează după 30-40 de zile. Puii sunt hrăniți de părinți cu hrană regurgitate și după o perioadă de 9-10 săptămâni reușesc să zboare. La o săptămână de la primul zbor, puii devin independent și își caută hrana singuri.

Capul vulturului-curcan
Capul vulturului-curcan

Durata de viață la vulturului-curcan este de aproximativ 12-17 ani. Ca specie, vulturul-curcan face parte din familia Catharidae, ordinal Cathartiformes. Există cinci subspecii ale acestui gen și anume: Cathartes aura ruficollis, Cathartes aura jota, Cathartes aura aura, Cathartes aura meridionalis, Cathartes aura septentrionalis.

Video – Vulturul-curcan (Cathartes aura): 

answear.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ