Efervescența Yemen-ului este împărțită, în egală măsură bazarurilor aglomerate și atrăgătoare și moscheilor liniștite. Yemen este un stat ce dispune de peisaje incredibile, o arhitectură islamică izbitoare, văi luxuriante și munți maiestuoși. În fața oricarui argument ce reflectă frumusețea naturală a statului, stau oamenii dintre cei mai calzi și primitori.

Istoria Yemen-ului poate fi împărțită în două mari perioade. Prima incepe în primul secol Î. Hr și se termină cu declinul centrelor culturale din est, către sfârșitul erei pre-creștine. Cu alte cuvinte, începe cu dezvoltarea comerțului cu smirnă și tămâie, monopolizat de arabii de sud. Drumul tămâii ducea din sudul Arabiei până în Ghaza din Palestina, acoperind o distanță de 3.400 de kilometri. Monopolul a luat sfârșit în primul secol, când drumul pe uscat și-a pierdut importanța, fiind înlocuit de traseul pe mare între Egipt și India.

Sanna
Sanna

Capitala Sanaa îmbrățișează cele două aspecte ale Yemen-ului. Este un oraș modern, cu facilități turistice de cea mai înaltă calitate, și orașul vechi, laolalta cu Marea Moschee și clădirile etajate, construite din argilă. Sanaa este una dintre cele mai vechi localități din lume și are multe lucruri de oferit potențialilor turiști. Peisajul orașului Sanaa poate fi admirat de pe acoperișul hotelului Taj Talha.

Aden
Aden

Aden, al doilea cel mai mare oraș al țării, este menționat ca port la golful ce-i poartă numele, un punct de legătură important dintre Marea Roșie și Marea Arabică, încă din timpuri biblice. Are un aer cosmopolit, mai liberal decât capitala Sanaa și merită o vizită. Alte localități recomandate turiștilor sunt Shibam, cunoscut ca „Manhattanul deșertului”, orașul primilor zgârie nori ai lumii  și Radwa. Cu secole înainte ca americanii din New York și Chicago să ridice primii zgârie nori, Orientul Mijlociu excela, în felul său, în constructii de acest gen. Iar Shibam-ul, oraș datând încă din secolul al II-lea d.Hr., este cel care se poate mândri cu primele clădiri de pământ din istorie care au sfidat norii.

Citește și:  Plimbare prin inima Parisului (3)
arhipelagul Socotra
arhipelagul Socotra

Cea mai frumoasă atracție a Yemenului este, totuși, arhipelagul Socotra, cu peste 700 de specii de animale și plante unice acestor insule. Cunoscut precum „celălalt Galapagos” și adesea comparat cu celebrul arhipelag ecuadorian, acesta este un loc de o fascinantă frumusețe, cu o cultură tribala distinctă ce înflorește și se păstrează aproape intactă de mii de ani.

steag Yemen
steag Yemen

Pentru cetățenii Romei antice, Yemen era cunoscut ca „Arabia Felix” sau „pământul norocului”, pentru câmpurile sale fertile. Pentru strămoșii biblici ai locului, acesta era pământul laptelui și-al mierii, un loc de o importanță majoră. În prezent, din pricina unor evenimente izolate, precum explozia din ambasada americana din 2001, percepția internațională a acestei țări s-a schimbat, punând în umbră multitudinea de atracții naturale și populația sa, recunoscută prin ospitalitate.

Yemen este o destinație rezervată călătorilor aventuroși, interesați de istoria și cultura arabă, dar care sunt pregătiți să își asume un risc considerabil. Plata acestui risc vine, în schimb, sub forma unei experiențe fascinante într-un context inegalabil de frumos. Sudul țării încă nu este pregătit pentru turiști, fiind și cea mai periculoasă zonă de pe întreg teritoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.