12 insule misterioase, din părţi diferite ale lumii, se adaugă altor locuri care ascund istorii şi taine, în care au loc fenomene pe care omul încă nu le-a putut desluşi. Fie că este vorba de structuri geologice ciudate, de figuri enigmatice, de vestigii ale unor construcţii care depăşeau, prin complexitate, epoca în care au fost ridicate, multe dintre acestea rămân o provocare continuă pentru dorinţa de cunoaştere a omului.
Suntem fascinaţi de Marele Univers, tehnologia a făcut posibilă străbaterea spaţiilor interstelare, cu toate acestea, aici, pe Pământ, sunt nenumărate locuri care aparţin încă istoriei “ascunse” a planetei noastre, care, la un moment dat, vor duce, poate, la rescrierea acesteia. Iată 12 insule misterioase, parţial explorate, care par a fi desprinse dintr-o altă realitate:
Insula Barsa-Kelmes – locul din care nimeni nu se întoarce
Barsa-Kelmes a fost, altădată, o insulă în mijlocul Mării Aral (parte dintr-un mare lac sărat din Asia Centrală, situat între Kazahstan şi Uzbekistan). Din pricinaschimbărilor climatice, apele au dispărut treptat, începând cu anii 1960, iar Insula Barsa-Kelmes a devenit un platou deşertic, cu o suprafaţă de 133 kilometri pătraţi, pe care oamenii îl numesc încă “insulă”.
Denumirea insulei – Barsa-Kelmes – vine din limba turcă şi înseamnă “cine mege acolo nu se va mai întoarce”. Prima consemnare a insulei datează din 1848 şi se datorează geografului A. Masksheyev şi topografului A. Akishev, care au făcut o schiţă topografică a insulei şi au descris peisajul acesteia.
În 1929, pe insula Barsa-Kelmes s-a înfiinţat o fermă de veveriţe, iar zece ani mai târziu zona a fost declarată “Rezervaţie naţională”. În timpul în care Kazahstanul a fost parte din Uniunea Sovietică, accesul pe insulă era interzis şi nimeni nu poate spune cu certitudine de ce, unii susţinând că s-ar fi efectuat acolo “cercetări secrete”.
În prezent, se poate merge pe Insula Barsa-Kelmes, dar cu mult efort. Apă aproape că nu există, iar fauna este formată doar din păienjeni, scorpioni şi şerpi. Populaţia din zona consideră acest loc ca fiind foarte misterios.
Legendele spun că un grup de oameni care fuseseră pe insulă şi avuseseră impresia că au stat puţin timp acolo, se întorseseră, de fapt, după două decenii. Alţii susţin că, pe insulă, timpul se opreşte, ceasurile nu mai funcţionează sau că apar frecvent OZN-uri. Dacă astfel de mărturisiri sunt puse sub semnul îndoielii, alte întâmplări par adevărate, dar nimeni nu le poate explica.
Una dintre acestea este că, pe insulă, există un cimitir, unele morminte fiind relativ “noi”, fără ca cineva să ştie cine sunt oamenii îngropaţi acolo şi cine şi-ar putea duce morţii pe o insulă abandonată. Un alt caz real este acela că unor persoane, după o şedere prelungită pe insulă, pielea li s-a făcut albastră.
Când, în anii 1950, la sfârşitul unei ierni, un grup de populaţie care se retrăsese pe insulă pentru că era mai cald, nu s-a mai întors, iar autorităţile au trimis un avion pentru a survola zona. O ceaţă groasă acoperea întreaga regiune, iar deasupra ceţei, au mărturisit piloţii, au văzut nişte discuri luminoase, de formă ovală, care i-au supravegheat permanent. Au fost nevoiţi să aterizeze pe insulă. Nu s-au mai întors niciodată.
12 insule misterioase – Atoll Palmyra
Din categoria celor 12 insule misterioase face parte şi Atolul Palmyra, un grup de insule din Oceanul Pacific, cu o suprafaţă totală de 11,9 kilometri pătraţi, situat la circa 1800 kilometri de Hawaii, spre sud-vest. Teritoriul aparţine Statelor Unite ale Americii, iniţial ca proprietate privată a unei familii pe nume “Fullard”, care, în anul 2000, a vândut Palmyra unei organizaţii de protecţie a mediului – “The Nature Conservancy”.
De-a lungul secolelor, s-a creat convingerea că locul este “blestemat”, din cauza numeroaselor naufragii din apropierea coastelor. În 1855, o navă a semnalizat că a intrat în coliziune cu un recif, dar când au ajuns salvatorii la faţa locului nu au găsit nici urmă de navă şi niciun membru al echipajului.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe acest atol s-au aflat trupe militare. Se spune că mulţi dintre soldaţi au făcut crize de panică teribile din pricina a “ceva” ce a rămas total necunoscut. Unii dintre ei s-au sinucis.
12 insule misterioase – Miyake-jima
Miyake-jima este o insulă vulcanică, aparţinând Arhipelagului Izu, din Oceanul Pacific, regiune integrată în Parcul Naţional Fuji-Hakone-Izu, din Japonia. Cel mai mare vulcan din Miyake-jima este Oyama, iar zona este permanent sub ameninţarea erupţiilor vulcanice. Cu toate acestea, aici se află un habitat pentru o faună şi o floră excepţionale, cu specii endemice rare.
Ceea ce este ieşit din comun în Miyake-jima este faptul că nimeni nu poate veni pe insulă fără o mască de gaze. Iar pericolul nu este erupţia vulcanică în sine, posibilă în orice moment, cât cantitatea enormă de gaze otrăvitoare care pot ieşi din pământ în asemenea situaţii. În 1962, toţi locuitorii au fost evacuaţi. În anul 2000, mulţi s-au întors, în prezent aflându-se pe insulă în jur de 2400 de persoane.
Insula Henderson şi poporul necunoscut
Insula Henderson, din Oceanul Pacific, face parte din colonia britanică Pitcairn. Figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu 1988, datorită păsărilor rare din zonă şi rezervelor de fosfat neexploatate. Insula este nelocuită, pentru că nu există nicio sursă de apă potabilă, dar este unul dintre cele mai poluate locuri din lume, din cauza gunoaielor aduse de ape la ţărm.
De acest loc se leagă însă şi o enigmă – o grotă în care au fost găsite schelete umane, aşezate foarte ordonat, unelte din piatră, diverse obiecte artizanale şi petriglife, adică desene pe stâncă datând din preistorie.
Se pare că insula a fost locuită până în secolele al XII-lea – al XIII-lea, dar, în pofida cercetărilor, analizelor, nimeni nu poate spune cărei civilizaţii au aparţinut aceşti oameni, de unde au venit, unde au dispărut şi de ce.
12 insule misterioase – Insula Poveglia
Insula Poveglia se află în Laguna Veneţiană (un golf închis al Marii Adriatice), între Veneţia şi Lido şi este unul dintre cele mai ciudate locuri din lume., deoarece se crede că este bântuită de spiritele miilor de oameni care au murit aici.
Prin secolul al IX-lea, se pare că locuiau pe insulă în jur de 100 de familii. Trăiau din extracţia sării, din pescuit şi agricultură. Viaţa s-a desfăşurat aici liniştită veacuri de-a rândul, până când, în secolul al XVI-lea, în timpul unei epidemii de ciumă, peste 100 000 de cadavre au fost aduse din Veneţia, la care s-au adăugat muribunzii care şi-ai găsit sfârşitul tot pe insulă. Gropi comune, gropi deschise au împânzit toată insula.
Mult mai târziu, în 1922, s-a deschis pe această insulă a morţii, un azil pentru bolnavii mintali, închis în 1968. În 2014, guvernul italian şi-a anunţat intenţia de a închiria insula pentru 99 de ani.
Pentru a împiedica transformarea acestui sit istoric într-un loc la dispoziţia bogaţilor planetei şi a vreunor intenţii excentrice, veneţienii au creat o asociaţie – “Poveglia per tutti” – care să permită oricărui veneţian să participe la licitaţie cu 99 de euro, evitându-se astfel înstrăinarea insulei.
Cei 440 000 de euro nu au putut fi strânşi, în schimb, un om de afaceri italian, Luigi Brugnaro, a oferit 513 000 de euro, cu intenţia de a ridica, pe pământul încărcat de oasele şi cenuşa defuncţilor, un campus universitar, fără ca cineva să poată spune ce şanse sunt pentru realizarea unui astfel de proiect.
Mass media occidentală, şi în prezent, propagă tot felul de legende urbane despre Insula Poveglia, inclusiv “Daily Telegraph”, care relatează despre fenomene paranormale pe insulă.
Insula North Brother
Insula North Brother este situată pe un râu din estul oraşului New York. Locul are ceva în comun cu Insula Poveglia, pentru că aici, la începutul secolului al XX-lea, a fost deschis un spital pentru a trata bolnavii de variolă. Cam în aceeaşi perioadă, în apropiere a naufragiat o navă, peste o mie de oameni pierzându-şi viaţa.
Patruzeci de ani mai târziu, pe insulă a fost deschis un centru pentru tratarea dependenţilor de droguri. Curând, clinica a devenit faimoasă pentru atrocităţile şi corupţia personalului specializat din clinică, aceasta fiind închisă în 1963. Potrivit datelor din 2017, insula este acum nelocuită, clinica a fost complet distrusă şi s-au plantat arbori pe întreaga suprafaţă.
12 insule misterioase – Insula păpuşilor
În apropiere de Xochimilco, o suburbie a capitalei Mexicului, Ciudad de Mexico, există Isla de las Munecas (Insula Păpuşilor), în care pot fi văzute jucării vechi, atârnate în copaci, unele decapitate sau dezmembrate. Este un loc binecunoscut de către amatorii de fenomene paranormale.
Legendele locului povestesc că, într-o zi, o fetiţă s-a înecat undeva, în apropiere de casa sa, şi de atunci au început să apară pe insulă păpuşi agăţate de arbori. Un pustnic s-a gândit că era vorba de un semn şi a început şi el să agaţe jucării în diverse locuri, pentru a linişti sufletul celei înecate. Timp de 50 de ani a făcut acest lucru, şi el sfârşind înecat în acelaşi loc în care dispăruse şi fetiţa.
Por-Bazhyn, “casa din argilă”
Por-Bazhyn este o mică insulă pe un lac din sudul extrem al Federaţiei Ruse, de pe continentul asiatic. Aici se păstrează ruinele unor vechi construcţii, folosite ca “reşedinţe”de vară şi de odihnă, realizate în stilul tradiţiei arhitecturale chineze Tang. Chiar denumirea insulei înseamnă “casa din argila”.
Ceea ce este ieşit din comun este faptul că oamenii de ştiinţă au constatat că, pe suprafaţa respectivă, a existat/există un lac care a dispărut şi reapărut de mai multe ori de-a lungul timpului, probabil din cauza dinamicii unor izvoare subterane şi că respectivele construcţii au fost ridicate în timp de secetă. Cu toate acestea, nu există o explicaţie clară în privinţa cauzelor unui astfel de fenomen şi nu se ştie nimic nici despre cei care au folosit aceste construcţii.
Insula Bouvet şi corabia naufragiată
Printre cele 12 insule misterioase se numără şi Insula Bouvet, o insulă vulcanică, nelocuită, din Oceanul Atlantic. Are o suprafaţă de 49 de kilometri pătraţi, fiind acoperită 90% cu gheaţă.
Insula Bouvet a fost descoperită în 1979 şi a fost uitată cateva decenii. Apoi, un grup de exploratori au făcut o stranie descoperire – o corabie abandonată pe insulă – fără nicio altă urmă, pentru a putea înţelege cum a ajuns acolo corabia respectivă.
Vâslele se aflau la aproximativ 10 metri de corabie. S-a presupus că ar fi vorba de un naufragiu, dar nu au fost găsite urme ale vreunui echipaj. În plus, în 1979, aici s-au produs două explozii nucleare, dar nicio ţară nu a recunoscut că ar avea vreo legătură cu aşa ceva.
Pig Beach – Insula porcilor navigatori din Bahamas
Pig Beach sau Pig Island sau Insula mistreţilor, o insulă nelocuită din Bahamas, din nordul Mării Caraibelor, nu ascunde mistere nedezlegate, dar este o zonă insolită, unică în lume prin faptul că mistreţii care populează insula obişnuiesc să însoţească bărcile celor care ajung până aici. Nu sunt agresivi, singura “răsplată” pe care o cer pentru spectacolul pe care îl oferă este mâncarea.
12 insule misterioase – Insula Roanoke
Insula Roanoke se află în apropierea coastelor Carolinei de Nord, SUA, şi a devenit celebră pentru dispariţia coloniştilor săi. În anul 1587, Guvernatorul John White a lăsat aici în jur de 100 de bărbaţi şi femei, în drumul său spre Anglia, pentru a-şi vinde mărfurile. Le-a promis că, la întoarcere, îi va lua şi pe ei, stabilind că, dacă vor pleca între timp, să lase un semn vizibil pe insulă.
Din cauza războaielor, John White a reuşit să ajungă iar pe insula Roanoke abia după trei ani. A găsit un cuvânt gravat pe un copac – “Croatianan”. În altă parte a insulei a văzut şi cuvântul “Croa”, probabil o abreviere a primului cuvânt. “Croatianan” era numele unui trib indigen, dar şi al unui zeu căruia i se închinau băştinaşii.
Guvernatorul a presupus că cei 100 de oameni au fost victimele vreunui ritual legat de acestă divinitate. Întâmplarea a suscitat interesul multor exploratori şi a fost sursă de inspiraţie şi pentru câteva scrieri literare. Unele teorii au lansat ideea că termenul “Croatianan” va fi numele unui virus incurabil care va decima omenirea.
Insula Gozo, din Malta
Gozo este numele unei insule din Arhipelagul Maltez, din Marea Mediterană, locuită încă din mileniul V i.Hr., primii locuitori venind aici, probabil, din Sicilia.
Este unul dintre locurile cele mai misterioase de pe Terra, aici aflându-se cele mai vechi construcţii din Malta si din lume, mai vechi cu aproximativ 1000 de ani decât piramidele egiptene. Este vorba de Templul megalitic Ggantija, catacombe, observatoare astronomice etc. Pentru construcţia acestora s-au folosit uriaşe blocuri de piatră, cu o tehnologie imposibil de imaginat pentru vremea aceea.
Nu se ştie nici astăzi cum au putut fi construite acele edificii, de unde au fost aduse materialele de construcţie şi de ce au fost abandonate de civilizaţia care le-a construit. În plus, întreaga insulă este acoperită cu piste, similare cu şinele de cale ferată, nişte drumuri ciudate, dar fără urme de roţi, de lemn sau de orice alt material.