In Academia Politiei Regale Calare a Canadei se pregatesc cele mai cunoscute simboluri ale tarii de pe continentul american: politisti calare, foarte seriosi, imbracati in haine rosii, purtand palarie cu boururi largi de la Stetson si pantaloni bufanti, reprezinta un adevarat brand de tare, asa cum, de altminteri, este si siropul de artar. RCMP a reusit sa devina un organism extrem de puternic de-a lungul anilor, in prezent desfasurand mai multe activitati, si anume birou de investigatii, forta nationala de politie si unitate de cavalerie in ceremoniile oficiale. Aceasta academie mai este cunoscuta si sub numele de Divizia Garii, de vreme, in limba franceza denumirea acestui organism este Gendarmerie royale du Canada (GRC). Din Divizia Garii, locul a fost redenumit Academia RCMP pentru a exprima mai bine rolul politiei, respectiv functia sa de baza, aceasta fiind indeplinita pentru prima oara in anul 1885, cand au iesit de pe bancile Academiei 46.000 de cadeti absolveti RCMP.

Turistii care aleg Canada drept destinatie de vacanta se arata de-a dreptul fascinati de spectacolul de pe strazi dat de formatiunile in mars. Si, de fapt, toate activitatile desfasurate in mod public de politistii calare sunt extrem de serioase, ceea ce impune de la sine respect. Si nu e de mirare, cu atat mai mult cu cat absolventii se pregatesc intr-o baza militara foarte mare, ce se intinde pe o suprafata de nu mai putin de 5 hectare. In cadrul acestei baze, au fost construite 50 de cladiri, printre care si un cartier general, cu o sala de mese, o sala pentru exercitii militare, un laborator de medicina legala, un complex pentru arme de foc, o sala de gimnastica pentru tehnici de autoaparare, un centru de pregatire fizica, macheta unui oras generic pentru simularea unor scenarii politiste, un cimitir (aici se afla mormantul liderului politic rebel Louis Riel), precum si o capela ce se afla vizavi de Piata Sanie. Acest loc din urma este considerat inima academiei, poate si datorita faptului ca aici se aduna oamenii, in general, turistii, pentru a asista la parada sergentului major.

In plus, tot atunci are loc si ceremonia de coborare a drapelului. Cea mai veche cladire din aceasta baza militara impresionanta este capela, care este inca functionala. Aceasta se afla in Regina. Initial, aceasta a fost ridicata ca sala de mese, in Ontario, ca mai apoi sa fie mutata in Regina pe o platforma de tren, cu ajutorul unui vapor cu aburi si a unui car cu boi. Iar cei care au transformat-o in capela au fost tamplarii fortei de politie calare, acestia construind de unii singuri bancile si altarul. In luna decembrie a anului 1895, capela avea sa fie sfintita.

Mai mult decat atat, Academia Politiei Regale Calare a Canadei a inceput sa se dezvolte rapid, in ultimii ani, de pilda, autoritatile incercand sa castige tot mai mult de pe urma istoriei acestui organism. Astfel, in anul 2007, in locul cladirii Muzeului Centennial, s-a construit un centru istoric al RCMP, cu un aspect futurist, din sticla si piatra, care a costat statul canadian nu mai putin de 40 de milioane de dolari canadieni. Vizitatorii vor putea vedea aici exponate care descriu istoria acestei forte de politie, inca din anul 1873. Atunci, politistii calare desfasurau activitati in timpul goanei dupa aur din Yukon si nu numai, ei folosindu-se de caini. Exponatele descriu, in sfarsit, istoria Academiei Politiei Regale Calare a Canadei de la inceput pana in timpurile moderne.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ