Acvila-pescar africana (Haliacetus vocifer) este o pasare de prada nemigratoare, foarte populara in regiunile cu lacuri si rauri din Africa, la sud de Sahara. Nu prefera deloc zonele desertice de aceea nu va fi vazuta niciodata in Desertul Namib sau Kalahari, desi acestea sunt tot in Africa. Ea adora zonele de mal ale iazurilor, raurilor, unde sunt copaci inalti in apropiere, de asemenea este nelipsita din locurile cu estuare si lagune.

Acvila-pescar africana

Este considerata cea mai mare pasare de prada din Africa si cunoscuta sub numele de ,,cantaretul Africii”, deoarece obisnuieste sa isi indrepte capul pe spate si sa scoata un strigat foarte puternic, care se aseamana cu un scheunat. Cantecul ei incepe puternic, se aude pana departe si apoi isi pierde usor din tonalitate.

Poate fi recunoscuta foarte usor dupa capul ei acoperit cu penaj alb, care continua spre gat si piept, dar si spre spate in forma literei V cu varful indreptat spre coada. Penajul corpului si pe partea superioara a aripilor este maroniu, mai mult sau mai putin clar, uneori cu nuante galbene si roscate. Pe spate si pe partea de jos a aripilor penajul este negru. Coada este scurta, de culoare alba si are o forma patrata. Ciocul este curbat in jos si foarte ascutit, galben la baza si negru la varf. Picioarele sunt mari si robuste, au fiecare cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, acoperite de piele groasa si solzoasa, de culoare galbena si prevazute cu gheare ascutite, tari si curbate. Un exemplar adult ajunge la o lungime a corpului de 63-73 cm si greutatea de 2-3,5 kg. Are vederea foarte buna, auzul excelent si de asemenea un exceptional simt olfactiv, astfel reusind sa detecteze un starv de la distanta.

Acvila-pescar africana (Haliacetus vocifer)

Aceasta acvila este activa mai ales in timpul zilei si traieste de obicei in pereche.

Hrana sa preferata este pestele, de aceea isi petrece majoritatea timpului zburand deasupra apei in urmarirea prazii. Are o tehnica de scufundare foarte bine pusa la punct, observa prada din zbor apropiindu-se de suprafata apei, apoi printr-o miscare rapida o prinde cu ghearele puternice si ascutite, chiar si de la adancimi mai mari de 10 cm. In unele cazuri a fost observata scufundandu-se chiar cu capul in apa pentru a prinde pestele care inoata la adancimi mai mari. Uneori ataca si pasari acvatice sau le fura ouale din cuiburi, de asemenea se hraneste si cu broaste, oua sau pui de crocodili, maimute mici si diferite reptile. Deseori consuma si starvuri si fura pesti de la alte pasari de prada sau pescari. De cele mai multe ori perechile de pasari coopereaza intre ele, una dintre ele sperie prada si alta o prinde, apoi se infrupta amandoua din victima.

Citește și:  Scelidosaurus, dinozaurul cu armură din era Mezozoică

In perioada de imperechere femela isi construieste un cuib rotund, cu diametru de cca. 2 m si adanc de 25 cm, din diferite materii vegetale, fire de iarba, frunze, muschi, crengute etc. Acesta este pozitionat la bifurcari de ramuri, pe stanci, sau mai rar in tufisuri. Femela depune un numar de 2-3 oua albe cu pete roscate, care au o lungime de 7 cm si sunt clocite o perioada de 40 de zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti pana ce reusesc sa zboare si sa-si caute singuri hrana. In primul an pot aparea lupte intre pui pentru hrana, cand cei mai slabi sunt uneori ucisi de cel mai puternic si astfel din doi sau trei pui poate supravietui doar unul.

Acvila-pescar africana face parte din ordinul Falconiformes si familia Accipritidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Acvila-pescar africana (Haliacetus vocifer):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.