Agra, fosta capitală a Hindustanului este un oraș pe malurile râului Yamuna în partea de nord a regiunii Uttar Pradesh, India. Istoria oraşului Agra este în mare măsură asociată cu Imperiul Mughal. Epoca de aur a orașului a început cu dinastia Mughalilor. Acesta a fost cunoscut apoi ca Akbarabād și a rămas capitala Imperiului Mughal sub Împărații Akbar, Jahangir și Shah Jahan.

Aici se află una dintre cele mai impresionante şi cunoscute clădiri din lume: Taj Mahal. Un monument care a făcut faimos orașul Agra. Clădirea a fost construită de împăratul Shah Jahan drept mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Taj Mahalul fost construit între anii 1630 și 1653.

Taj Mahal
Taj Mahal

În 1983, Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne și până astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume. Turiști din întreaga lume vizitează zona, dar nu pentru ruinele fortăreței construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce amintește lumii de bogata civilizație a unei țări care a fost treptat „înghițită” de industrializare. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument mormânt din lume.

Citește și:  Nessebar - Bulgaria: Orașe de vizitat
Fortul Agra
Fortul Agra

Un alt obiectiv turistic important este şi Fortul Agra ce se află pe malul celalalt al râului Yamuna. Impresionantul fort are în interior moschei, grădini şi pavilioane special. Fortul a fost un fel de închisoare pentru împăratul Shah Jahan pentrru că fiu săi la închis aici la vederea risipei pe care tatăl său o făcea pentru construirea monumentului dedicat soţiei sale. Legenda spune că din balconul camerei sale împaratul privea mereu spre Taj Mahal.

Mormântul împăratului Akbar
Mormântul împăratului Akbar

În apropiere de Agra, la Sikandra se află un alt obiectiv turistic important Mormântul împăratului Akbar. Clădirea impresionant decorată este un exemplu desăvârşit de măiestrie a arhitecţilor Mughal.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.