Situat în sudul Turciei, Alanya este unul dintre cele mai importante orașe turistice ale Turciei. În nord, Alanya este delimitat de Munții Taurus, iar în sud de Marea Mediterană. De asemenea, orașul Alanya se află la 140 de kilometri de Antalya. Suprafață orașului e de aproximativ 1.600 de kilometri pătrați și găzduiește nu mai mult de 264.000 de locuitori.

De-a lungul timpului, Alanya a avut mai multe nume, în funcție de dominația sub care s-a aflat sau de cum a fost numită de către străini. Coracesium, Kalonoros sau Alayie sunt doar câteva dintre aceste nume, în anul 1935 Alanya fiind ales ca nume oficial al orașului.

templu Alanya

Poziționarea sa strategică la Marea Mediterană a făcut ca Alanya să reprezinte un punct de interes pentru marile puteri, astfel că de-a lungul istoriei, orașul s-a aflat sub conducerea grecilor, romanilor, mongolilor sau chiar și a egiptenilor. Mult timp, Alanya s-a aflat sub dominația Imperiului Bizantin, anul 1221 fiind anul în care turcii, sub conducerea lui Kayqubad, preiau controlul asupra orașului.

Castelul din Alanya
Castelul din Alanya

Marea atracție a orașului Alanya este Castelul Alanya, construit în anul 1226 de către turcii selgiucizi. Multe dintre atracțiile turistice ale acestui oraș se află în proximitatea acestui castel. De exemplu, în interiorul castelului se află o biserică bizantină, care în perioada lui Suleyman Magnificul a fost folosită pe post de moschee sau ca han. Deși dominația Imperiului Bizantin a fost una de lungă durată, amprenta Imperiul Otoman este cea mai vizibilă în arhitectura orașului Alanya, dar și în cultura acestuia.

Citește și:  Barcelona: Parcuri, grădini şi artişti extravaganţi (4)
Tersane Alanya
Tersane Alanya

Alături de Castelul Alanya, în anul 2009, Tersane – un bazin fără apă folosit pentru construcția de bărci, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Alte atracții turistice renumite ale orașului sunt Kizil Kule – Turnul Roșu, unde se află și Muzeul Etnografic din Alanya, Castelul Alara – construit de bizantini pentru a găzdui caravenele ce făceau comerț de-a lungul Drumului Mătăsii, Peștera Damlataș sau casa lui Mustafa Kemal Ataturk – primul președinte al Turciei.

Kizil Kule
Kizil Kule

Economia acestui oraș este susținută în special de exportul de citrice, roșii, banane, avocado și castraveți. De asemenea, 9% din câștigurile anuale din turism ale Turciei provin din turismul orașului Alanya.

Orașul Alanya este foarte cunoscut și în lumea sportului. Anual, orașul este gazda Triatlonului Internațional și, de asemenea, este unul dintre orașele străbătute de Turul Turciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.