Ani este un oraș medieval armean situat în provincia turcă Kars, în apropiere de granița cu Armenia. Între 961 și 1045 a fost capitala medievală a Regatul Armean care a acoperit o mare parte din Armenia de azi și din estul Turciei. Numit „Orașul celor 1001 Biserici”, acesta a fost loc de trecere pentru diferite rute comerciale. Numeroasele sale clădiri religioase, palate și fortificații au fost printre structurile cele mai avanasate din lume din punct de vedere tehnic și artistic. Ani a avut o populație de 200.000 de oameni şi a fost rival al Constantinopolului, Bagdadului și Damascului. Oraşul a fost abandonat după cutremurul din 1319.

Surp Asdvadzadzin
Surp Asdvadzadzin

Cele mai importante monumente care au supraviețuit sunt bisericile. Catedrala din Ani, cunoscută sub numele de Surp Asdvadzadzin sau Biserica a Maicii Domnului, a fost construită în anul 989, sub regele Smbat al II-lea. Catedrala a fost proiectată de Trdat, arhitectul cel mai celebru al Armeniei medievale.

O altă biserică este Biserica Sf. Grigore Tigran Honents. Această biserică este monumentul cel mai bine conservat de la Ani. Ea fost construită în timpul domniei lui Zakarids și a fost comandată de către un comerciant armean bogat pe nume Tigran Honents. Exteriorul bisericii este decorat spectaculos.

Citește și:  Cum am înfruntat ploaia în Amalfi şi Atrani
Biserica Sf. Grigore Tigran Honents
Biserica Sf. Grigore Tigran Honents

La capătul sudic al Ani este un deal plat unde se află o cetate, care datează din perioada în care dinastia Kamsarakan. Ea are propriile sale ziduri de apărare. De asemenea, în interiorul cetăţii sunt vizibile ruinele a trei biserici și rămăşiţele mai multor clădiri încă neidentificate.

Există multe alte monumente ce pot fi vizitate la Ani. Acestea includ o mănăstire cunoscută ca paraclis de fecioare, o biserică folosită de armenii calcedoni, rămășițele unui pod peste râul Arpa, rămășițele a două moschei cu un minaret prăbușit, un palat care datează din secolul al XII-lea şi mai multe străzi pietruite înguste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.