Poate unul dintre cele mai frumoase orase din perioada medievala este Ani, subiect de disputa intre Armenia si Turcia, asezarea aflandu-se intr-un sit defensiv si oarecum dramatic din punct de vedere vizual, protejat in partea de est de rapa formata de Raul Akhurian. Situat la marginea Turciei, respectiv la granita cu Armenia, orasul medieval Ani are o istorie pe cat de controversata, pe atat de interesanta, chiar daca s-ar putea spune ca nu se stiu foarte multe despre acest uluitor oras.
Chiar si asa, doua aspecte ar trebui sa ne fie clare, si anume ca Ani a fost capitala Imperiului Armean, iar acum, dupa cum vom vedea pe parcurs, este un oras nelocuit si distrus aproape in totalitate. La apogeul gloriei sale, metropola avea o populatie de 100.000, ba chiar, se presupune ca ar fi avut 200.000 de locuitori, orasul fiind un rival direct al Constantinopolului, precum si al Bagdadului sau al orasului Cairo. In acele vremuri era indeosebi renumit datorita elegantei sale, fiind numit Orasul celor 1001 de biserici. Astazi, cumva ca un raspuns al istoriei fata de eleganta si splendoarea sa, orasul Ani din Turcia este, intr-o oarecare masura, uitat.
De notat este faptul ca Ani a fost mentionat pentru prima oara in secolul al V-lea, d.Hr. in Cronicile armene. Orasul era descris, pe atunci, drept o fortareata extrem de puternica, construita pe varful unui deal, in fapt, scopul construirii initiale fiind in stransa legatura cu protejarea oamenilor de invaziile straine. Tocmai, caci, de-a lungul anilor, orasul s-a aflat sub diverse stapaniri, schimband mai multi conducatori, ceea ce s-a intiparit profund in structura asezarii, ori, daca vreti, in viitorul sau, ce nu a fost chiar prielnic supravietuirii orasului.
Pe de alta parte, multi istorici cred ca apogeul dezvoltarii orasului Ani a fost atins sub conducerea regelui Gagik I, mai precis intre anii 989 si 1020. Decaderea sa in etape a inceput mult prea devreme, dupa cum istoricii considera, si anume in anul 1236, cand orasul a fost cucerit si pradat de mongoli. Apoi, a decazut pana la abandonul total, din cauza unui cutremur ce a avut loc in anul 1319.
In prezent, uluitorul sit apartine Turciei, in urma semnarii tratatului de la Kars. Inevitabil, controversele s-au strans in jurul dreptului de proprietate al Turciei asupra acestui sit istoric, iar ciocnirile pe aceasta seama continua chiar si in zilele noastre, poate si datorita faptului ca Ani este un loc cu adevarat fascinant, in care istoria, desi neprielnica, s-a intiparit profund in ruinele sitului. Este, totodata, si un loc important din punct de vedere religios, dar si cultural, nu numai istoric.
Din nefericire, Ani s-a aflat mult timp sub semnul amenintarilor disputelor dintre Turcia si Armenia, dar, astazi, asezarea poate fi vizitata, turistii putandu-se bucura de monumentele prezente aici, printre care amintim catedrala din Ani, o citadela, bai, moschei, biserici si fundatiile a ceea ce odata erau niste palate impunatoare. Frumusetea pare gravata pana si in cele mai neinsemnate ruine, orasul in sine fiind, altadata, inconjurat de o frumusete ce putea fi creata doar de o civilizatie avansata, cu un pas inaintea altor civilizatii si lumi. Sa nu mai mentionam ca se presupune ca structurile erau, pe atunci, cele mai bine elaborate din toata lumea. Asadar, astazi, turistii au la dispozitie foarte multe obiective spre vizitare.
Ce putem vizita in Ani
Poate una dintre cele mai frumoase obiective este catedrala din Ani, cunoscuta si drept Surp Asdvadzadzin (ceea ce inseamna Biserica Sfintei Maici a lui Dumnezeu). Impunatoarea catedrala a fost construita in anul 989, sub conducerea Regelui Smbat al II-lea. Lucrarile de constructie au fost intarziate, din cauza mortii regelui, fiind finalizate abia in anul 1001 (desi se crede ca lucrarile au fost finalizate tocmai in 1010, conform unei incriptii de pe cladire). Cel mai cunoscut arhitect din Armenia a fost ales sa construiasca aceasta catedrala, Trdat, oferindu-i lacasului sfant fatada unei arhitecturi gotice, chiar daca avea un pronuntat caracter specific Armeniei acelei perioade.
Turistii mai pot vizita, de asemenea, si Biserica Georgiana Surp Stephanos, precum si Biserica Sfantului Grigore. In ceea ce priveste Biserica Georgiana Surp Stephanos, nu se cunoaste cu exactitate anul constructiei sale. Nu exista nicio inscriptie care sa indice anul ridicarii bisericii, insa se presupune ca ar fi fost construita in jurul anului 1218. Biserica Sfantului Grigore (Tigran Honents) este cel mai bine conservat monument din orasul medieval Ani. Lucrarile de constructie au inceput sub conducerea lui Zakarids, acestea fiind finalizate in 1215.
In interior, turistii au ocazia sa vada o serie unica de fresce. In partea de est a bisericii, se afla ilustrata, intr-o oarecare masura, Viata Sfantului Grigore, pe cand in partea de mijloc, respectiv a treia, se afla ilustratat Viata lui Hristos. Insa ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca acest tip de fresce sunt destul de rare in arhitectura armeniana. Tocmai in spiritul acestei idei, se crede ca aceste fresce au fost create de artisti din Georgia, si ca, de fapt, ciclul contine imagini din viata Sfantului Nino, care i-a convertit pe georgieni in crestini.