Binturongul (Arctictis binturong) este un animal carnivor cunoscut si sub numele de ,,pisica-urs” care traieste in padurile tropicale si subtropicale dense din Asia de Sud si Sud-Est, din India, Insula Java, Sumatra si Borneo, la altitudini de 200-400 m.

Are un aspect dragalas, este o specie unica a acestui gen, care poate fi crescut si ca animal de companie, datorita faptului ca poate fi imblanzit cu usurinta. Are corpul robust si indesat, cu lungimea de 61-96 cm si greutatea de 9-14 kg, acoperit cu blana stufoasa si lunga de culoare gri spre negru. Capul este mare, bine proportionat fata de corp, cu lungimea medie a craniului de 15 cm. Botul este alungit, cu nasul de culoare neagra asemanator unui caine, de o parte si de alta cu numeroase vibrize lungi, groase si albicioase.

Ochii sunt mici, rotunzi, cu irisul de culoare maronie, urechile sunt mari prevazute fiecare cu un smoc de par lung. Coada este lunga de 56-89 cm, stufoasa, acoperita de par lung si prehensila spre varf. Membrele posterioare si anterioare sunt robuste, musculoase, destul de scurte, imblanite, terminate cu labe puternice ca la urs, prevazute cu degete groase si gheare mari, rezistente si ascutite.

Bintorongul este o specie arboricola care isi petrece majoritatea timpului in copaci.

Cu picioarele anterioare se prinde in jurul trunchiului unui copac, se ajuta de coada prehensila si ghearele labelor puternice si urca relativ usor pana la crengile acestuia, apoi are obiceiul de a se deplasa lent de pe o ramura pe alta, nu sare niciodata ca alte specii de animale arboricole care apartin aceluiasi ordin.

Citește și:  Află toate speciile de dinozauri descoperite în Africa
Binturongul
Binturongul

In cursul zilei cand este obosit doarme fara probleme ghemuit pe creanga groasa a unui copac, prins foarte bine cu ghearele si coada de ea. Fiind un mare consumator de fructe, lastari de arbori si animale de dimensiuni mici – rozatoare, insecte, pasari – coboara pe sol si se deplaseaza incet prin ierburi si frunze, cautandu-le. De asemenea, se scufunda si inoata bine in apa, in dorinta de a prinde pesti pe care ii mananca intotdeauna in intregime, cu placere si lacomie. Se misca destul de greoi, lent si apasat ca un urs, iar muscatura sa este foarte puternica.

Masculii sunt teritoriali, isi marcheaza intotdeauna zona prin mirosuri, moaie coada si labele picioarelor in pamant umed si urina si lasa amprente mirositoare. Imperecherea dintre masculi si femele are loc pe tot parcursul anului sau poate fi sezoniera – acest lucru nu se stie cu exactitate. Dupa o perioada de gestatie de 3 luni, femela naste 1-3 pui pe care ii alapteaza timp de o luna si jumatate sau chiar doua si ii ocroteste impreuna cu masculul.

Acestia ajung la maturitatea sexuala la varsta de 1-2 ani. Speranta de viata in conditii de captivitate la binturong este de 20-22 de ani, in mediul natural este mai mica. In cazuri exceptionale binturongul a ajuns la greutatea de cel mult 20 kg si a supravietuit maxim 25 de ani ingrijit de om ca animal de companie.

Binturongul face parte din ordinul Carnivora, familia Viveridae. Este o specie foarte comuna in tinuturile asiatice, numarul de exemplare este mare.

Video – Binturongul (Arctictis binturong):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.