Lupul cu coama (Chrysocyon brachyurus)Lupul cu coama (Chrysocyon brachyurus) este cel mai mare caine salbatic care traieste in savanele din centrul si estul Americii de Sud. Uneori isi cauta hrana si pe terenurile agricole, in paduri, in locurile cu tufisuri din apropierea raurilor mlastinoase.

Poate fi recunoscut usor dupa blana sa roscata-galbuie, coada alba si lunga de 28-45 cm, pata neagra din zona cefei ca o coama de la care isi trage si numele. Blana este alcatuita din doua randuri de peri, unul cu par des pe piele si al doilea – spicul – cu par lung si aspru. Membrele posterioare si anterioare sunt lungi, subtiri, au partea superioara roscata, iar cea inferioara neagra. Blana de pe membre este cu par mai scurt, acopera si degetele. Lupul calca pe pernitele degetelor care sunt prevazute cu gheare puternice ce nu se retrag in teci ca la pisica. Capul este mare, bine proportionat fata de corp, deasupra are doua urechi de forma triunghiulara, acoperite cu par marunt, roscat la exterior si par lung de culoare mai deschisa la interior. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, acuitatea vizuala este foarte dezvoltata dar si cea olfactiva si auditiva. Botul este ascutit, de culoare neagra, are maxilarele puternice dotate cu dinti ascutiti, pentru uciderea prazii. Muschii temporali ii confera o forta de strapungere mare, prin intermediul caninilor ascutiti. Atat pe partea din spate a maxilarului superior, cat si a celui inferior are masele ascutite care se potrivesc foarte bine unele in altele cand gura este inchisa. Maxilarele sunt perfect adaptate pentru sfasierea si dezmembrarea prazii.

Citește și:  Ferestrașul mare (Mergus merganser), o pasăre acvatică

Adultii au lungimea corpului de 1,2-1,3 m si greutatea de 20-23 kg. Lupul cu coama este un animal solitar, care isi cauta hrana mai ales dupa apusul soarelui si noaptea. Desi este un animal de prada, alimentatia sa este mixta, alcatuita din carne si plante. Vaneaza iepuri, soareci, pasari, serpi, larve, furnici, insecte, mananca fructe, bace si alte vegetale.

In perioada de imperechere, in lunile aprilie-iunie, masculii si femelele pot fi vazuti impreuna pe acelasi teritoriu. De multe ori ei vaneaza in haita. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ 2 luni, femela face de obicei 2 pui, insa in unele cazuri numarul poate fi de 1-5 pui. Ei sunt nascuti intr-o vizuina care este facuta deasupra solului in tufisuri dese. Puii au la nastere 340-400 g fiecare, au corpul acoperit cu blanita neagra, doar coada este alba si sunt alaptati de femela. Dupa intarcare, puii sunt hraniti de ambii parinti cu carne adusa de acestia. Ei ajung la maturitatea sexuala dupa 12 luni. Daca simte pericolul femela are obiceiul sa-si mute puii in alt barlog linistit si izolat in desisul padurii.

Lupul cu coama face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Lupul cu coama (Chrysocyon brachyurus): 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.