Biserica de lemn din Rozavlea, comuna Rozavlea, județul Maramureș, datează din anul 1717. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Biserica este construită din lemn de brad, de către meșteri anonimi, în stil specific maramureșean. Pictura a fost executată pe pânză lipită de pereții interiori ai bisericii, de zugravi necunoscuți. Iconostasul a fost zugrăvit de Ioan Plohod din Dragomirești în anul 1810. Ultimele restaurări s-au făcut în anii 1981 și 2008.
Pe bolta din naos se află Sfanta Treime, iar în colțuri sunt pictați Evangheliștii. Părțile inferioare ale bolții arată, pe partea nordică, Scara lui Iacob și un peisaj cu numeroși copaci. Pe partea sudica sunt Sf. Ilie și Carul cu Foc.
Catapeteasma, care separă altarul de naos, reprezintă armonios sculptura și pictura.
Comuna Rozavlea este una dintre vechile așezări din Maramureșul istoric, locuită de „dacii liberi” și de urmașii lor români din cele mai vechi timpuri.
Înconjurată de un cimitir vechi, în care fiecare cruce poartă simboluri și inscripții unice, biserica este un punct focal al comunității, fiind locul unde tradițiile se păstrează și se transmit din generație în generație. Aici, localnicii își comemorează strămoșii și își celebrează sărbătorile cu o devoțiune care a trecut testul timpului.
Structura bisericii este completată de un turn înalt, din care clopotul răsună la sărbători și la slujbele religioase, chemând comunitatea la rugăciune. Acest clopot, veche de peste două sute de ani, este considerat de mulți localnici ca fiind sufletul satului, un simbol al continuității și unității comunitare.