Antilopa cu coarne spiralate (Antilope cervicapra) ajunge la marimea cerbului-lopatar din regiunile tarii noastre. Aceasta specie populeaza zonele joase ale Asiei de Sud, in special ale Indiei si Vietnamului, unde poate fi vazuta in turme mari de pana la 60 de exemplare. Numele vine de la coarnele masculului lungi de pana la 68 cm, inelate la baza si spiralate cu 4-5 rasuciri.

Antilopa cu coarne spiralate are partea superioara si externa a membrelor de culoare cafenie-cenusie sau de un negru intens, iar partea interna inferioara alba. La fel si partea ventrala este alba cat si anumite zone ale fetei (cercuri in jurul ochilor si a botului). In rest masculii si femelele se diferentiaza prin coloritul partii dorsale.

La femele nuanta este cafenie spre galben, iar la masculi maronie spre negru. Masculul are lungimea corpului de 1,2 m, coada de 18 cm si greutatea de 32-43 kg, iar femela este de obicei mai mica, are lungimea corpului de 64-74 cm si greutatea de 20-35 kg.

Citește și:  Foca de Baikal (Phoca sibirica), una dintre cele mai mici specii de acest gen
Antilope cervicapra
Antilope cervicapra

Aceste animale traiesc in zonele de campie cu vegetatie ierboasa, in padurile deschise dar si regiunile semi-desertice. Sunt erbivore, rumegatoare, hrana lor este formata din frunze, ierburi si flori. Atente la orice zgomot si miscare, agile si sprintene, antilopele cu coarne spiralate sunt extrem de fricoase, capabile sa fuga in orice moment cu viteza foarte mare de pana la 80-90 km/ h.

De asemenea, au capacitatea de a face salturi ample, inalte de 2 m si lungi de 6 m, pentru a se distanta sau a scapa de pradatori. In perioada de imperechere masculul isi apara teritoriul, nelasand vreun intrus sa patrunda in haremul sau. Speranta de viata la aceasta specie este de 12 ani in mediul natural si de pana la 16 ani in captivitate.

Antilopa cu coarne spiralate face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, ocrotita prin lege.

Video – Antilopa cu coarne spiralate (Antilope cervicapra):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.