Din lumea preistorica a necuvantatoarelor, facea parte reptila Ardeosaurus, care a trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 de milioane de ani. Fosilele ei au fost descoperite pentru prima data in anul 1860 in Germania, de catre paleontologul german Hermann von Meyer.

Este considerata de catre oamenii de stiinta stramosul soparlelor geko, atat de raspandite in zilele noastre in regiunile desertice.  De astfel, semanau cu acestea din urma, a caror lungime masoara 20 de centimetri. Asemeni acestora, si acest animal masura 20 de centimetri in lungime.

Mediile de viata ale reptilei Ardeosaurus erau formate din malurile si padurile umede. Avea corpul turtit, asemeni soparlelor gecko, iar craniul avea o forma triunghiulara, in lateral situandu-se ochii mari. Datorita faptului ca avea ochii mari, oamenii de stiinta considera ca era o soparla mult mai activa in amurg si noaptea.

Corpul ei era acoperit cu solzi si avea capacitatea de a se catara in copaci, aceasta fiind inca o trasatura comuna cu soparlele gecko. In urma studierii dentitiei acestei reptile preistorice, s-a constatat ca se hranea cu insecte si paianjeni.

Citește și:  Specii de păianjeni săritori din familia Salticidae au ochii proeminenți

Fiind considerata stramosul soparlelor gecko si avand multe caracteristici in comun cu acestea, reptila Ardeosaurus poate fi cunoscuta mai bine prin intermediul acestui grup de soparle, reprezentand una dintre creaturile care au evoluat din amfibieni si s-au adaptat bine la viata pe uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.