Argentina ocupă cea mai mare parte din sudul Americii de Nord, iar forma sa descrie un triunghi, cu vârful la Punta Dungeness, extremitatea sudică a continentului.

Argentina a fost populată înainte de sosirea exploratorilor spanioli. Înaintea acestora existau triburi nomade care se ocupau în special cu agricultura. În februarie 1516, navigatorul spaniol Juan Diaz de Solis, căutând un traseu spre Indiile de est a acostat în estuarul Rio de la Plata și a revendicat noile teritorii în numele Spaniei.

Iguazu Argentina

În anul 1526, un navigator italian, Sebastian Cabot, a oprit în estuar în căutare de provizii și apoi a urcat pe râul Parana, până aproape de actualul oraș Rosario. Aici au construit un fort și apoi au continuat drumul pe râu până în Paraguayul actual. Cabot a rămas patru ani și a descoperit importante cantități de argint. Sistemul hidrografic a fost denumit Rio de la Plata  – Râul Argintului.

Colonizarea regiunii a fost începută în anul 1535 de soldatul spaniol Pedro de Mendoza. În februarie 1536, Mendoza care fusese numit guvernator militar al întregului ținut de la sudul lui Rio de la Plata, a pus piatra de temelie a orașului Buenos Aires. El a încercat să cucerescă noi teritorii, dar nu a reușit din cauza lipsei alimentelor și a împotrivirii triburilor băștinașe.

O asociere mentală imediată a turistului, atunci când vine vorba despre insight-urile Argentinei, este cea a corelației țării cu fotbalul, tangoul, Pampas și așa mai departe. Însă, Argentina promite mai mult.

Țara are o istorie a literaturii foarte bogată, fiind cunoscută inclusiv datorită unuia dintre faimoșii ei scriitori, Jorge Luis Borges ce a avut viziunea metaforică și filosofică a lumii moderne, influențând scriitori din întreaga lume. Mărturie a lumii culturale și religioase stau muzeele, teatrele și bisericile. Printre acestea se enumeră:

  • „Mueso de Arte Latinoamericano” din Buenos Aires. Deschis în 2001, adăpostește colecția particulară a multimilionarului Eduardo Costantini și multe alte lucrări excepționale ale unor artiști latino- americani cunoscuți: Frida Kahlo, Diego Rivera, Argentines Antonio Berni și Emilio Pettoruti. 
  • „Museo de la Casa Rosada”, palatul prezidențial de la balconul căruia, în anii 1940, Eva Peron- soția președintelui Argentinei, Juan Peron. 
  • „Museo Evita”, muzeul al căror exponate stimulau o incursiune în viața Evei Peron, exponate precum numeroasele ei rochii, montaje video și muzică de tango. 
  • „Teatro Colon”, teatrul aflat printre primele trei opere din lume, cu o arhitectură superbă și o acustică fidelă. Teatrul a fost inaugurat în anul 1908 și este considerat „cartea de vizită” a Argentinei. Înăuntrul său se află ghizi ce conduc vizitatorul de-a lungul atelierelor teatrului, sălilor de repetiție, scenei și sălii. 
  • Biserica „Santa Catalina”, situată în apropierea Centrului Cultural Borges, aceasta a fost fondată în anul 1745 și a fost prima mănăstire din oraș.
Cemeterio de la Recoleta
Cemeterio de la Recoleta

O altă atracție inedită a Buenos Airesului este cimitirul „Cemeterio de la Recoleta” care se impune prin zidurile înalte care încorporează necropola. Aici, generații întregi ale elitelor argentiniene se odihnesc, înconjurate de splendide ornamente. Printre statuetele de marmură și mormintele de granit, turistul poate descoperi faimoasele figuri ale istoriei Argentinei, precum: educatorul și președintele Domingo Sarmiento, politicianul Carlor de Alrevar, scriitoarea Victoria Ocampos și mulți alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.