In habitatul format din sudul si estul Africii – in Botswana, Angola, Zambia, Tanzania, Zimbabwe, Kenya, Somalia, Congo, Mozambic – este distribuita o specie de sarpe numita aspida de vizuina a lui Bibron. Numele sau a fost ales in onoarea zoologului francez Gabriel Bibron.
Habitatul său cuprinde termitiere abandonate și soluri afânate, unde își construiește vizuini cu pereți netezi, dovedind o adaptare excepțională la mediul său.
Caracteristicile fizice ale aspidei de vizuină
Acest sarpe are denumirea stiintifica de Atractaspis bibroni si este o specie de vizuina, care prefera deseori sa stea ascuns in vechi termitiere. Are particularitatea de a prezenta la capatul cozii un spin ascutit si scurt cu ajutorul caruia isi sapa drum prin pamantul afanat, prin vizuini, construieste tuneluri cu peretii netezi prin care apoi circula cu viteza.
Aceasta specie are corpul ingust, dar lung de 50-75 cm, in cazuri exceptionale ajunge si la 1 m. Masculul este de obicei mai mare decat femela si cantareste putin mai mult.
Forma corpului este cilindrica, coloritul maro-inchis cu reflexii violet sau negru iar de-a lungul lui prezinta numerosi solzi mici, netezi si luciosi.
Alaturi de spinul de la capatul cozii mai prezinta o particularitate ce ii permite viata in vizuina si anume are maxilarele prevazute cu colti mari cu ajutorul carora ataca prada pe lateral fara sa deschida foarte mult gura, spatiul din tunelul vizuinii fiind destul de ingust.
Dieta și comportamentul de vânătoare
Astfel pe timp de noapte isi vaneaza prada – formata din soareci, alte specii de serpi, broaste, soparle – si apoi o inghite in spatiul ingust al vizuinii.
Spre deosebire de alți șerpi, nu își deschide larg gura pentru a mușca, ci înfige colții pe lateral, o adaptare esențială pentru spațiile înguste din vizuinile subterane. Veninul său este neurotoxic, paralizând rapid prada, ceea ce îi permite să o consume fără dificultăți.
Reproducerea și ciclul de viață
In perioada de imperechere care coincide cu lunile de vara femela depune un numar de 3-7 oua in sol, reproducerea la aceasta specie fiind ovipara. Puii sunt complet independenți la eclozare, având deja colți funcționali și fiind capabili să vâneze prăzi mici.
Aspida de vizuina a lui Bibron face parte din ordinul Squamata, familia Atractaspididae si este o specie destul de comuna in Africa, numarul de exemplare fiind mare.
Adaptările speciale ale aspidei de vizuină
Aspida de vizuină a lui Bibron este un exemplu fascinant de adaptare la viața subterană. Corpul său cilindric și flexibil îi permite să se strecoare cu ușurință prin tuneluri înguste, în timp ce spinul de la coadă îi oferă un instrument eficient pentru săparea solului.
Solzii netezi și lucioși reduc frecarea, facilitând deplasarea rapidă în spațiile subterane. Colții mari, poziționați lateral, sunt perfect adaptați pentru a injecta venin prăzii în condiții restrictive.
Importanța ecologică a aspidei de vizuină
Această specie joacă un rol important în controlul populațiilor de rozătoare și alte vertebrate mici, contribuind la echilibrul ecologic al habitatelor africane.
Prin consumul termitelor și altor nevertebrate din sol, aspida de vizuină ajută și la prevenirea deteriorării vegetației. Deși veninul său este periculos, atacurile asupra oamenilor sunt rare, datorită comportamentului său ascuns și evaziv.