Reprezintă un proiect ambiţios, născut pe fondul unei crize economice ce a survenit în oraşul Ultrecht, din provincia Kwa-Zulu Natal a Africii de Sud.
Oraşul era cunoscut prin prisma industriei huilei, însă în 1997 minele au fost închise şi comunitatea a înregistrat mari pierderi financiare. Foarte mulţi oameni au rămas fără serviciu. Pentru ca oraşul Ultrecht să nu devină o zonă a disperării, autorităţile au decis să îşi îndrepte atenţia spre un nou domeniu de activitate – turismul. Pentru că zona se bucură de peisaje naturale minunate, primăria oraşului Ultrecht a iniţiat un proiect devenit ulterior un succes: parcul comunităţii Balele.
Au fost cooptaţi localnicii oraşului Ultrecht, s-au creat locuri de muncă, s-au organizat cursuri de reorientare profesională. În anul 2000, parcul comunităţii Balele şi-a deschis oficial porţile.
În realitate, parcul şi oraşul reprezintă un tot unitar. Nu există niciun fel de gard care să le despartă, suprafaţa parcului comunităţii Balele nefiind strict delimitată. Se întinde de-a lungul a 2500 de hectare şi cuprinde inclusiv poalele munţilor Balele. Parcul înconjoară complet oraşul Ultrecht ceea ce îi conferă un aspect unic printre parcurile Africii de Sud.
Din cauză că parcul comunităţii Balele nu este împrejmuit cu garduri, deseori se întâmplă ca animalele sale să fie văzute plimbându-se fără nicio grijă pe străzile localităţii Ultrecht.
Au fost înregistrate în jur de 15 specii de animale sălbatice în cadrul parcului comunităţii Balele, majoritatea fiind antilope africane. Este vorba despre antilopa blesbok, care trăieşte exclusiv in Africa de Sud, gnu, antilopa pitică, capra de munte, antilopa de apă, antilopa uriaşă gri, zebra de câmpie, antilopa Nyala, antilopa de pădure, antilopa Kongoni. Printre ele îşi duc traiul porcul cu negi, servalul şi râsul african.
Reprezentative sunt zebrele, leoparzii, elanii, girafele şi marele Kudu. În special girafele tind să pornească la cutreierat străduţele oraşului Ultrecht, spre încântarea turiştilor.
Au fost cumpărate cirezi de vite, iar numărul vacilor şi viţeilor se ridică în prezent la cifra de 40 de exemplare.
Toate animalele din cadrul parcului comunităţii Balele au fost achiziţionate contra cost începând cu anul 2000 şi aduse aici special pentru atragerea turiştilor. Personalul parcului depune eforturi pentru a sprijini acomodarea şi înmulţirea lor rapidă.
În ce priveşte păsările parcului comunităţii Balele, există peste 250 de specii deja înregistrate. De curând, în parcul Balele a fost reabilitată o regiune mlăştinoasă, ceea ce a atras noi specii de păsări în zonă. Tot acolo poate fi văzut şi un adăpost de păsări. Cele mai îndrăgite păsări din cadrul parcului comunităţii Balele sunt canarii sălbatici, muscarii, presurii de culoare aurie, pescăruşii şi măcălendrii.
Vegetaţia se constituie şi ea într-un decor natural atrăgător şi variat. Pentru că parcul comunităţii Balele se află la poalele munţilor cu acelaşi nume, relieful este bogat. Turiştii se pot bucura atât de peisaje montane, cu păduri umbroase şi păşuni alpine pe platouri, cât şi de câmpii întinse, cu văi mărginite de tufişuri sau adevărate păduri de salcâmi.
Parcul comunităţii Balele este prevăzut cu numeroase trasee pentru drumeţii. Se recomandă plimbările pe jos, pentru că decorul natural merită savurat pe îndelete. Există şi posibilitatea de a vedea parcul de la volanul maşinii, iar asemenea excursii sunt cele mai indicate pe înserat, când se pot face plimbări sub apusul soarelui. Priveliştea este încântătoare. Totuşi, turiştii care optează pentru plimbări nocturne trebuie să fie însoţiţi de ghizii parcului. Pe timpul zilei, se poate servi masa chiar în mijlocul naturii. Parcul comunităţii Balele dispune de foarte multe locuri amenajate special pentru picnicuri în familie.
În mod surprinzător, una dintre activităţile turistice puse la dispoziţie în acest parc este vânătoarea. Ce-i drept, nu oricine poate vâna aici orice. Vânătoarea este permisă doar în anumite perioade ale anului şi unui număr restrâns de vânători cu permise şi îndelungată experienţă.
Parcul comunităţii Balele dispune şi de un abator propriu care asigură nu numai carnea necesară restaurantului condus de personalul parcului, ci şi carnea servită în cadrul restaurantelor din tot oraşul Ultrecht. Datorită succesului de care s-a bucurat, în anul 2005, abatorul a fost extins şi s-au creat noi locuri de muncă. În general, abatorul livrează carne de vită şi oaie, dar în cazuri speciale, turiştii pot prepara singuri, în cadrul abatorului, carnea pe care tocmai au vânat-o in parcul comunităţii Balele.
Pentru că scopul primordial al acestei comunităţi este obţinerea de profituri din turism, parcul Balele poate caza vizitatorii în condiţii excelente. În funcţie de preferinţe şi buget, turiştii au la dispoziţie mai multe alternative.
În primul rând, resortul Kiepersol oferă cazare de lux în patru cabane şi două corturi Safari, recent construite. Resortul este amenajat pe platourile munţilor Balele, iar priveliştea este copleşitoare. Turiştii au ocazia să se bălăcească într-o piscină construită chiar în apropierea unei cascade naturale. Fiecare dintre cele patru cabane are propriul design şi este inspirată de câteo specie de animale care trăiesc în parcul comunităţii Balele. Există deci cabana Kudu, cabana Girafei, cabana Impala şi cabana Zebra. Cabana Girafei este de regulă destinată tinerilor însurăţei aflaţi în luna de miere, fiind amenajată în mod romantic. Celelalte trei cabane sunt ideale pentru familii numeroase şi grupuri mari de prieteni, putând acomoda până la 28 de persoane.
Corturile Safari sunt dispuse la marginea resortului, într-un decor natural dominat de copaci şi într-o deplină intimitate. Mai există şi o tabără de campat, pentru turiştii care îşi doresc mai degrabă comuniune cu natura decât lux pe bani mulţi. Tabăra se află pe malurile râului Doornspruit şi este foarte spaţioasă. Au fost amenajate mai multe toalete comune, duşuri cu apă caldă şi o zonă mare pentru luat masa şi făcut grătare africane.
Grupurile de şcolari, sportivii şi turiştii cu dor de munte se pot caza la preţuri foarte accesibile în camerele unei foste ferme a oraşului Ultrecht, numită Old Weltervreden.
Cazarea din parcul comunităţii Balele nu include niciuna dintre mesele zilei. Turiştii trebuie să îşi asigure în regim propriu mâncarea pe timpul şederii în parc. În schimb, restaurantul deschis chiar în interiorul parcului comunităţii Balele oferă meniuri dintre cele mai variate şi gustoase. Preţurile sunt moderate, astfel că turiştii pot lua masa de trei ori pe zi aici.
Parcul comunităţii Balele este deschis zilnic publicului avid de frumuseţile naturii. Intrarea se face contra cost şi este posibilă între orele 07.00 şi 16.00.