Balena pitica a lui Bryde apare in apele de coasta ale Oceanului Pacific de Vest si Oceanului Indian si are denumirea stiintifica Balaenoptera edeni. In largul Oceanului Atlantic si Indian traieste balena mare a lui Bryde care are denumirea stiintifica de Baloenoptera brydei.

Balena pitica a lui Bryde este o specie mica are lungimea corpului de 9-14 m si greutatea de 16-25 tone. Corpul sau pare foarte mult alungit, iar principala particularitate a acestei specii consta in cele 3 crescaturi de pe partea posterioara a capului. De asemenea, balena se deosebeste si prin alta caracteristica unica, are 40-70 de santuri sau pliuri de piele in zona gatului, pe partea inferioara a capului.

Coloritul corpului este gri-inchis sau cenusiu-albastrui mai ales pe partea dorsala si mai deschis pe partea ventrala. Inotatoarea dorsala este mica, in forma de semiluna si pozitionata mai aproape de pedunculul codal, aripioarele pectorale sunt inguste si alungite, iar inotatoarea codala este specifica cetaceelor, orizontala si bifurcata.

Citește și:  Vipera lui Wagler (Tropidolaemus wagleri) din templul Penang
Balaenoptera edeni
Balaenoptera edeni

Aceste balene traiesc in grupuri mici sau in perechi si prefera apele de coasta mai calde, cu temperatura de peste 20ºC. Pentru a se hrani inoata sub apa timp de 20 de minute si ataca bancurile de krill sau peste (mai ales sardine si macrou), dar si de cefalopode si crustacee.

Interesant este modul lor de a inota asemenea unor delfini, sar din apa aproape complet, se apropie de nave fiind foarte curioase, se scufunda pana la 300 m si revin imediat la suprafata apei, sau fac schimbari bruste de directie.

Balena pitica a lui Bryde face parte din ordinul Cetacea, familia Balaenoptiidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Uneori face migratii pe distante scurte insa nu apare niciodata in apele polare. Speranta de viata la balena pitica a lui Bryde este de aproximativ 50 de ani.

Video – Balena pitica a lui Bryde (Balaenoptera edeni):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.