Dinozaurul Bambiraptor a reprezentat o mare descoperire in America de Nord, fiind considerat de cercetatori o piesa de puzzle in marea lucrare ce prezinta evolutia animalelor de la dinozauri la pasarile moderne. Ramasitele sale fosile au fost gasite in anul 1995 in Montana, SUA si au fost descrise in anul 2000 de paleontologi precum sunt Burnham, Currie, Zhou, Ostrom, Bakker si Derstler.

Pe baza studiilor amanuntite facute asupra lor s-a ajuns la concluzia ca acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 75 milioane de ani in urma.

Acest dinozaur prezenta multe caracteristici ale pasarilor de azi, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa inteleaga mai bine care este originea zburatoarelor, a pasarilor in general. Prezenta claviculei si a sternului osificat arata ca putea sa-si intinda aripile si sa se ridice in zbor.

Lungimea sa corporala a fost estimata la mai putin de 1 m si greutatea la 2-3 kg. Aceste dimensiuni au fost stabilite pe baza scheletului gasit in Montana care era aproape complet si este posibil sa fi apartinut unui exemplar tanar ce avea cam trei sferturi din marimea unui astfel de dinozaur adult.

Craniul era destul de ingust, creierul probabil mic, gatul lung, botul era subtire, maxilarul superior era prevazut cu 12 dinti ascutiti si puternic curbati, iar cel inferior avea 13 dinti putin mai mari.

Se banuieste ca avea corpul acoperit cu pene stufoase, dese, care ii proteja corpul de frig, iar membrele posterioare erau destul de lungi, terminate cu degete opozabile (existau si la teropode), prevazute cu gheare lungi si ascutite, cu ajutorul carora se prindea de ramuri sau apuca diverse obiecte din jur, din mediul in care traia.

Bambiraptor, Foto: scientificillustration.tumblr.com
Bambiraptor, Foto: scientificillustration.tumblr.com

De asemenea la fiecare picior avea cate un deget prevazut cu o gheara foarte mare ce il ajuta in momentul in care isi ataca victima, cu ea ii provoca rani foarte adanci. Desigur se folosea si de dintii ascutiti sa-si rapuna adversarul sau de coada lunga si flexibila ca un bici.

Orbitele largi arata ca avea ochii mari si o acuitate vizuala buna, care ii permitea sa observe cu atentie imprejurimile, sa aiba un avantaj in plus la vanatoare fata de alte animale. Hrana sa preferata era formata din soparle, insecte, lacuste si amfibieni.

Numele sau stiintific este Bambiraptor feinbergorum si a fost stabilit de paleontologul David Burnham ce s-a ocupat mai mult de studiul ramasitelor sale fosile. Numele de Bambi a fost ales datorita faptului ca avea oasele mici, animalul fiind asociat cu micul cerb din desenele animate Disney pentru copii.

Numele de Feinbergorum a fost stabilit in onoarea lui Ann si Michael Feinbergorum care au analizat si prezentat importanta acestei descoperiri pentru paleontologie. Cat priveste numele de Raptor se refera la cuvantul latin ce semnifica hot.

Dinozaurul Bambiraptor a fost clasificat in ordinul Saurischia, subordinul Theropoda, familia Dromaeosauridae.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.