Bangladesh, numit oficial Republica Populară Bangladesh este un stat situat în Asia de Sud, învecinat cu India aproape în întregime – cu excepția părții de sud-est unde este învecinat cu statul Birmania – iar în partea de sud fiind învecinat cu Golful Bengal. Datorită unificării cu statul Indian al Bengalului de est a fost creată  regiunea numită Bengal.

Teritoriul de azi al Bangladeshului a făcut parte, succesiv, din Imperiul Gupta  și Maurya, din Imperiul Marilor Moguli și din colonia britanică India . În august 1947 a fost proclamată independența statului Pakistan, format din două provincii aflate la 1 700 kilometri distanță una de alta, ambele având o populație preponderent musulmană: Pakistanul de Vest și Pakistanul de Est – actualul Bangladesh. Contradicțiile economice, politice, etnice, culturale și religioase despart cele două provincii.

steag Bangladesh

Turiștii care doresc să treacă Bangladeshul pe lista de locuri vizitate, nu o pot face decât dacă au aprofundat câteva dintre locațiile caracteristice acestuia, care sunt îmbibate de cursul evoluției istoriei. Unul dintre ele este fabrica de indigo situată pe malul râului Padma, Baro Khuti, fiind printre puținele care au supraviețuit trecerii timpului. Deși nu se remarcă printr-un stil arhitectural deosebit, importanța istorică a acesteia ăși spune cuvântul. Ridicată de coloniștii olandezi, a servit drept fort în numeroase rânduri. Unele încăperi au fost utilizate drept celule pentru prizonieri și depozit de muniție. După 1883, clădirea a intrat în posesia Companiei Indiilor de Est și folosită drept fabrică de indigo, timp de 25 de ani.

Dhaka
Dhaka

Fortul Lalbagh se numără, de asemenea, printre cele mai vizitate obietive turistice din Bangladesh, emblematică fiind pentru epoca dinastiei mogulilor. Aflat și sub numele de Fortul Aurangabad, acesta este în centrul istoric al capitalei Dhaka, pe malul râului Buriganga. Ridicarea acestuia a debutat în timpul domniei prințului Muhammas Azam, în anul 1678. După un an și jumătate, conducerea locală este preluată de Shaista Khan și, odată cu plecarea acestuia, fortul intră în declin rămânând neterminat.

Citește și:  Arabia Saudita : Țări de vizitat
Templul Dhakeswari
Templul Dhakeswari

Templul Dhakeswari este considerat unul dintre cele mai importante temple hinduse din Bangladesh fiind construit în secolul al XII – lea. Templul a suferit modificări și adăugări rămânând însă, una dintre edificiile religioase emblematice din Dhaka. Construcția acestuia, învăluită în legendă, povestește că soția regelui Bijoy Sen s-a dus la Langolbold să se îmbăieze, iar pe drum, aceasta a dat naștere fiului său, pe care istoricii l-au identificat cu Bellal Sen. După moartea tatălui său, acesta a prelua tronul și a poruncit ca, în locul unde acesta s-a născut, să fie ridicat templul, azi Dhakeswari. Situtat lângă Universitatea din Bangladesh, templul este cel mai vechi templu hindus din țară, bogăția sa constând în decorațiile constând în statuete dedicate zeiței Shiva.

„Moscheea cu șapte cupole” este o altă atracție turistică ce merită vizitată. Amplasată în orașul Dhaka se remarcă prin construcțiile care datau din perioada de dominație a dinastiei mogulilor. Ridicată în cinstea lui Shaista Khan, moscheea este construită în secolul al XVII – lea și este prevăzută cu trei cupole, la care îi sunt adăugate alte patru, în fiecare colț al acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.